Před přestávkou je třeba každý bod! Dukla Jihlava hostí Dynamo Pardubice

29.01.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Základní část Tipsport extraligy ledního hokeje má na programu před dlouhou olympijskou přestávkou ještě čtyři kola. HC Dukla Jihlava se představí třikrát doma a jednou venku. V tomto týdnu ji čekají dva velice atraktivní soupeři. Nejprve HC Dynamo Pardubice, nad kterým Jihlava v této sezoně ještě nezvítězila, byť v minulém domácím utkání jí od tří bodů dělilo jen několik desítek vteřin. Utkání začíná v úterý 30. ledna 2018 od 17:30. V pátek 2. února Dukla vyzve Kometu Brno - info k vstupenkám zde,, příští úterý pak přijede lídr tabulky z Plzně.

Dva vyrovnané zápasy, jednou vítězství, jednou porážka. Tak by se daly charakterizovat poslední dvě utkání Dukly. Zatímco doma proti Chomutovu ukázalo štěstí Dukle přívětivou tvář a červenožlutí tři minuty před koncem rozhodli o své výhře 3:2, v nedělním 44. kole se vyrovnaný stav překlopil na stranu Aukro Beranů. Zlín totiž jedenáct minut před koncem vstřelil gól na konečných 2:1. „Je to velká škoda. Měli jsme pár šancí a mohli jsme na začátku odskočit o dva góly. Možná by zápas vypadal trošku jinak,” řekl po utkání Petr Straka, jenž zaznamenal jediný jihlavský gól a zároveň se v jihlavském dresu prosadil poprvé.

HC Dynamo Pardubice

Pardubice v posledních kolech střídají v pravidelných intervalech výhry a prohry. Vždy dva zápasy po sobě vyhrají, dva prohrají… Ale nenápadně se posouvají tabulkou vzhůru, aktuálně jsou osmé a stále mohou pomýšlet na elitní šestku, která zaručuje přímý postup do čtvrtfinále play-off. Nutno ale podotknout, že mezi šestým a dvanáctým místem není velký bodový rozdíl, takže každý zisk nebo ztráta mohou znamenat posun v tabulce směrem nahoru nebo dolů.

Soupiska Pardubic
Realizační tým Pardubic

Statistikám Východočechů vládnou zkušení extraligoví harcovníci – co do bodového zisku je na tom nejlépe Marek Trončinský s dvaatřiceti body (5+27). Obránci se zkušenostmi z nejprestižnější evropské ligy KHL se daří dokonce tak, že je vůbec nejproduktivnějším mužem týmu. Dynamo na něj hodně spoléhá, má totiž největší průměrný čas na ledě – přesně 21 minut na zápas. Bodově pozadu nezůstávají ani kapitán mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek (11+20), či dvojnásobný mistr české a švýcarské ligy, útočník Petr Sýkora, jenž k 15 gólům přidal stejný počet asistencí a je tak nejlepším střelcem Dynama. V pardubickém brankovišti dostali v této sezoně šanci Ondřej Kacetl, velký objev a třetí gólman na MS junior Milan Klouček I Martin Růžička, aby si postupem sezony vybojoval post jedničky právě první uvedený, který necelou sezonu strávil I v Jihlavě.

Statistické okénko

Statistiky v grafické podobě

Letošní vzájemné zápasy:

První zápas mezi oběma týmy byl pořádnou přestřelkou. Jihlava se dostala hned v úvodu zápasu do vedení, jenže prakticky hned srovnal Sacha Treille a ve třinácté minutě vedlo Dynamo doma již 4:1. Jenže do přestávky Dukla jednou trefou snížila a ve 42. minutě bylo srovnáno na 4:4. Pardubice však dalšími třemi góly odskočily ke třem bodům a Jiří Rys v závěru už jen snížil na konečných 5:7. Na domácím ledě nebyla Jihlava daleko od úspěšné odvety. Ačkoliv od dvanácté minuty prohrávala, v polovině zápasu srovnal Josef Skořepa a týž hráč poslal domácí devět minut před koncem do vedení. Ovšem na konci 59. minuty srovnal Marek Trončinský a nájezdy ovládlo Dynamo. Ve třetím utkání Dukla nejprve vedla zásluhou Zacha Hamilla, leč Pardubičtí před přestávkou vyrovnali a během druhé třetiny otočili stav. Na to zareagoval těsně před druhým odchodem do kabiny Matěj Stříteský. Vyrovnaný zápas, ve kterém Dukla ubránila I dlouhé oslabení pět na tři, již směřoval do zaslouženého prodloužení. 74 vteřin před koncem ho ale odmítl Sacha Treille, který golem z jasného ofsajdu rozhodl o vítězství Dynama 3:2.
Jihlava – Pardubice
Celkem na body: 1:8 při bilanci 9:13
Vyloučení: 6:3
Využití a oslabení: 1:0 a 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: Erik de la Rose 4 – David Tomášek 7
Góly: Josef Skořepa 2 – David Tomášek 3
Asistence: Erik de la Rose 4 – Aleš Tomášek 4

Poslední vzájemný zápas:
32. kolo TELH: HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Tomášek (Mojžíš), 25. Beran (Tomášek), 59. Treille (Hrabal) – 3. Hamill (Rabbit), 37. Stříteský (Hamill, Čachotský). Rozhodčí: Bejček, Lacina – Jindra, Zíka. Vyloučení: 3:6 Využití: 0:1. Diváci: 8011. Střely na branku: 30:27. Srážky: 17:6. Vhazování: 40:38. Blokované střely: 11:15. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Wishart, Cardwell, Mojžíš, Hrabal, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Perret, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Poulíček, Beran – Bojko, Dušek, Vondráček
HC Dukla Jihlava: Vejmelka – De la Rose, Suchánek, Stříteský, Kajínek, Bryhnisveen, Šidlík, Ulrych – Čachotský, Hamill, Rabbit – Žálčík, Skořepa, Seman – Kubalík, Zeman, Anděl – Rys, Hubáček, Hlinka

V předešlém domácím zápasu proti Pardubicím se Dukla radovala ze dvou přesilovkových gólů a oba padly z hole Josefa Skořepy. Dynamo ale v závěru vyrovnalo a nakonec se rozhodovalo v nájezdech, které I zásluhou Milana Kloučka vyšly lépe Pardubicím. Foto: Luboš Vácha

Následující zápasy Dukly Jihlava

Úterý 30.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice - vstupenky zde
Pátek 2.2.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno - Info o vstupenkách zde
Neděle 4.2.2018, 16:30: HC Vítkovice Ridera – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde

45. kolo TELH, úterý 30. ledna 2018

HC Dukla Jihlava - HC Dynamo Pardubice (17:30)
HC VERVA Litvínov - Aukro Berani Zlín (17:30)
HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav (17:30)
HC VÍTKOVICE RIDERA - Piráti Chomutov (17:30)
Mountfield HK - HC Olomouc (18:00)
Bílí Tygři Liberec - HC Oceláři Třinec (18:00)
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno (18:30)

46. kolo TELH, pátek 2. února 2018

HC Oceláři Třinec - HC VERVA Litvínov (17:00)
Aukro Berani Zlín - HC Olomouc (17:20)
HC Dukla Jihlava - HC Kometa Brno (17:30)
Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC VÍTKOVICE RIDERA (17:30)
Mountfield HK - HC Sparta Praha (18:00)
HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň (18:00)

Tabulka TELH po 44. kole včetně předehrávaného 49. Kola