I bez hráčů NHL to bude parádní turnaj, říká Petr Jaroš o olympiádě

09.02.2018 / Michal Boček/Jihlavské listy

Co se týče účastí na mistrovstvích světa, platí za ostříleného matadora. Naopak atmosféru zimních olympijských her nasaje Petr Jaroš vůbec poprvé. „Rád bych se podíval na jakýkoliv jiný sport než hokej. Doufám, že mi to vyjde,“ řekl jednačtyřicetiletý trenér brankářů jihlavské Dukly a české reprezentace. Hry v jihokorejském Pchjongčchangu oficiálně začínají v pátek 9.2.2018 ve 12 hodin českého času.

Letos uplyne dvacet let od triumfu českých hokejistů na olympiádě v Naganu. Jak na tento legendární turnaj vzpomínáte?
V té době mi bylo jednadvacet let. Turnaj jsem sledoval v televizi a pochopitelně jsem našim klukům fandil. Zápasy jsem doslova hltal.

Co se vám vybaví jako první, když se řekne Nagano?
Jednoznačně Dominik Hašek a jeho skvělé výkony. A pak komentář Roberta Záruby, jak křičí: „Otevíráme zlatou bránu olympijského turnaje…“

Ovlivnil tento turnaj nějakým způsobem vaši kariéru?
Určitě. Řekl bych, že mi pomohl rozjet v zámoří trenérskou kariéru. Český hokej měl tehdy zvuk!

Petr Jaroš se svými gólmanskými svěřenci na mistrovství světa 2017 ve Francii. Foto: Archiv Petra Jaroše

Po dvaceti letech zažijete olympijské hry na vlastní kůži.
A opravdu moc se těším. Když jsem se díval na Nagano, nenapadlo by mě, že jednou pojedu na olympiádu. O čtyři roky později, v Salt Lake City, jsem již sledoval zápasy na vlastní oči a říkal si, že by nebylo špatné, zúčastnit se jako trenér.

Škoda, že NHL nepustila do Pchjongčchangu hráče.
To je pravda. Hokejisté z NHL by zvýšili atraktivitu i kvalitu turnaje. Na druhou stranu bude k vidění to nejlepší, co hraje v evropských soutěžích, takže fanoušci se jistě mají nač těšit. Čeká nás parádní turnaj.

Jak to vidíte s účastí hráčů z NHL za další čtyři roky? Je reálná?
Vůbec netuším, jestli příště nastoupí. Řekl bych, že dojde-li na pokračování Světového poháru, hraném na severoamerické půdě, pak další olympiáda opět proběhne bez hráčů NHL.

V Pchjongčchangu jsou podle odborníků hlavními favority na zlato Rusové.
Já si naopak myslím, že při současném rozložení sil může vyhrát kdokoli.

Současný trenér gólmanů Dukly Jihlava a národního týmu působil také v KHL u týmu Dinamo Minsk. Foto: Archiv Petra Jaroše

Takže i český tým? Jaké jsou ambice?
Každý hráč, trenér i fanoušek si pokaždé přeje medailové umístění. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom nějakou „placku“ dovezli.

Bylo tvoření finální nominace lehčí, nebo naopak těžší, než kdybyste museli zohlednit i hráče z NHL?
Nevidím v tom rozdíl. Pokaždé má trenér jasno o několika jménech, a ti zbývající jsou vybíráni podle aktuální formy, zdraví, nebo potřeb týmu.

Brankářský trojlístek tvoří Pavel Francouz, Dominik Furch a Patrik Bartošák. Jejich výběr byla čistě vaše volba, nebo rozhodující slovo měl hlavní kouč Josef Jandač?
Trenéři o hráčích diskutují společně, takže na těchto jménech jsme se shodli jak s panem Jandačem, tak s ostatními asistenty.

Letos jihokorejský Pchjong-čchang, za čtyři roky čínský Peking. Zaznívají hlasy, že asijské státy byly v minulosti při volbě pořadatelství protěžovány.
Abych řekl pravdu, tímto názorem jsem se nikdy nezabýval. Věřím, že lidé z Mezinárodního olympijského výboru věděli, co dělají, a budou to parádní Hry.

Jednačtyřicetiletý uznávaný odborník má zkušenosti i z NHL, v polovině loňského roku působil na pětidenním Development kempu Detroitu Red Wings. Foto: Archiv Petra Jaroše