Jakub Škarek je jedničkou v odhadu draftu NHL na pozici brankáře

22.02.2018 / Tomáš Kalas

Centrální úřad skautingu (Central Scouting Services) vydal na začátku kalendářního roku 2018 odhad pro nadcházející draft před začátkem sezony. Tradičně byli hráči rozděleni do dvou kategorií, jedna sestává z hráčů v Severní Americe, ta druhá se soustředí na evropské hráče. V seznamu Severní Ameriky se ocitlo hned devět hráčů české národnosti, u evropského seznamu je číslo logicky vyšší, okolo pětadvaceti. Dukla může sebrat pomyslné prvenství mezi českými kluby na postu brankáře, největším favoritem je totiž osmnáctiletý Jakub Škarek.

Central Scouting Services a Draft NHL

Central Scouting Services je jedno z mnoha oddělení slavné NHL, které vykonává dozor nad skauty určené speciálně pro draft NHL. Tento rok se hráči podívají do American Airlines Center, domovského stánku texaského Dallasu. Datum události je stanoveno na 22. a 23. června 2018. Vstupní draft National Hockey League, chcete-li Národní Hokejové Ligy, se konal poprvé v roce 1963 v Montrealu a za půl století prošel významnými změnami. Z původně „amatérské“ akce několika týmů se stal komerční událostí. Poslední roky se nesou ve znamení přehlídky největších talentů světového hokeje a televizní signál je distribuován do několika zemí světa. Je určen pro Severoameričany ve věku 18-20 let, hráče jiné národnosti libovolného věku bez zkušeností z NHL a pro volné hráče.

Jakub Škarek první mezi evropskými gólmany

Prvenství mezi mladými talentovanými gólmany v Evropě si drží Jakub Škarek. Ten si na herní vytížení nemůže vůbec stěžovat. V první polovině sezony jednička A-týmu Dukly, následně mistrovství světa juniorů v Buffalu, momentálně má vyřízeno hostování do prvoligových Litoměřic. Během extraligové mise stihl odchytat 18 utkání, v nich ze 406 střel, které na něj mířily, pustil za svá záda 45 a úspěšnost má téměř přesně 90 procent, přesněji 90,02 %. Přelom roku strávil na juniorském mistrovství světa v USA, konkrétně v Buffalu, kde se o zápasy dělil s dalším jihlavským odchovancem, Josefem Kořenářem. Na šampionátu neměl moc lichotivé statistiky, průměr gólu 5,12 na zápas a úspěšnost téměř 85 %. Nutno však podotknout, že schytal například čtyři góly od Spojených států v utkání o třetí místo za rozhodnutého stavu, či vychytal divokou přestřelku 5:4 proti Rusům na úvodu šampionátu. Po šampionátu, který se naopak povedl jeho jihlavskému parťákovi Josefu Kořenářovi (ten byl mj. v odhadu dva roky zpátky, více zde, přešel Škarek na hostování do Litoměřic. V dresu Stadionu se v rámci projektu ČSLH protočilo těžko uvěřitelných 7 brankářů! „Kouba“ odchytal v dresu severočeského celku osm utkání a statistiky má o něco lepší, než v Jihlavě, z 260 střel na něj letících pustil za svá záda šestnáct a procento zákroků si drží na 93,85. Talentovaný brankář si navíc připsal pomyslný bonus, v 48. kole čelil Kladnu v čele s Jaromírem Jágrem, nicméně se ho nezalekl, stejně jako celého týmu Rytířů a výborným výkonem jistil výhru Stadionu 4:1.

Čeští hokejisté v odhadu pro NHL Draft 2018:

Hráči v poli působící v Evropě:
11. Martin Kaut        Česko    útočník  Pardubice
18. Jakub Lauko        útočník  Chomutov
34. Michal Kvasnica    útočník  Frýdek-Místek
42. Ondřej Buchtela    obránce  Kadaň
43. Daniel Kurovský    útočník  Vítkovice
45. Jan Kalus          útočník  Frýdek-Místek
46. Karel Plášek       útočník  Kometa Brno
47. Roman Půček        obránce  Vsetín
49. Daniel Kowalczyk   obránce  Kometa Brno
64. Jan Šír            útočník  Liberec
65. Adam Gajarský      útočník  Kometa Brno
67. Adam Klapka        útočník  Slavia Praha
68. Matěj Svoboda      útočník  Kometa Brno
69. Vojtěch Dobiáš     útočník  Zlín
79. Jakub Adámek       obránce  Třinec
82. Vít Seemann        obránce  Chomutov
89. Vojtěch Kropáček   útočník  Sparta Praha
94. Jan Žemba          útočník  Liberec
119. Zdeněk Sedlák      útočník  Oulu

Gólmani působící v Evropě:
1. Jakub Škarek       Jihlava
3. Lukáš Dostál       Kometa Brno
10. Daniel Dvořák     Mountfield HK
14. Dominik Pavlát    Chomutov

Takhle se Jakub Škarek radoval v jednom z extraligových zápasů po výhře Dukly. Foto: Luboš Vácha