Prolomí Dukla hradecké prokletí a zkrotí na čtvrtý pokus hradecké lvy?

01.03.2018 / Tomáš Kalas

Ťuk, ťuk, kdo je tam? Vyřazovací boje. Nějak takto by se dala popsat nálada před závěrečnými dvěma koly základní části Tipsport Extraligy. Po prohraném dvojutkání v Liberci zbývá Jihlavě jediné: psychicky se naladit na play-out, potažmo případnou baráž. Nečeká ji věru nic lehkého. V pátek 2. března zajíždí na led Mountfieldu HK, se kterým v průběhu sezony ani jednou nebodovala. Podaří se jí to alespoň v posledním vzájemném utkání? To se dozvíme již zítra, v hradecké ČPP Areně se zápas rozehraje v 17:20

Dva zápasy, nula bodů, skóre 1:6. Do této jednoduché věty lze shrnout dvojutkání v Liberci, kde Dukla sehrála dohrávané utkání 11. kola, aby o den později předehrávala utkání 50. kola. V pondělním mači doplatila Jihlava na koncovku, když Seman nevyužil brejk za stavu 1:2, aby následně liberecký Kvapil z podobné situace trefil branku a fakticky nasměroval Tygry za třemi body. Liberec bral tak v pondělí výhru 4:1.
Druhé utkání bylo o poznání vyrovnanější, Dukla od 2. minuty sice prohrávala o jeden gól, ale dotáhla se díky trefě Hamilla. Kapitánské céčko nesl pro Liberec tradičně obránce Ševc a jako správný kapitán rozhodl, jeho nahození prolétlo za záda Škarka a domácí si výhrou 2:1 bezpečně zajistili play-off, červenožlutí naopak zůstali na 13. místě tabulky.

Mountfield HK

Ambiciózní celek z Hradce Králové se umístil za celé své působení v extralize na nejlepší pozici, po padesáti kolech je druhý, a pokud zásadně neselže, tak ho ani neopustí. Od posledního vzájemného utkání s Jihlavou, které Mountfield opanoval 3:1, střídali Východočeši následující čtyři utkání výhru s prohrou. Ztratili doma s Pardubicemi, následně vyhráli nad Libercem, podlehli na Spartě, vyhráli na Kometě. Po domácí výhře 7:3 nad Litvínovem porazili i Chomutov. Sice pak dvakrát podlehli tabulkovým sousedům Třinci a Plzni, ale pak brali tři body ve čtyřech zápasech, se skóre 16:6! Posledním utkáním ve Vítkovicích se připravili o Prezidentský pohár, neboť na hranici Moravy se Slezskem prohráli 2:4. Věc se tedy má tak, že je Hradec druhý, má náskok pěti bodů na třetí Třinec a nedostižnou ztrátu osmi bodů na Plzeň.

Soupiska Hradce
Realizační tým Hradce

Síla Hradce spočívá v silné ofenzivě, kterou táhne zkušený Jaroslav Bednář. Jednačtyřicetiletý nestárnoucí útočník v 45 utkáních zapsal 12 gólů a 27 asistencí. Ožil i Rudolf Červený, ten je nejlepším střelcem týmu s 21 góly. Tradičním „pointmakerem“ je taktéž Petr Koukal, pardubická ikona, která si mnoho fanoušků pobouřila právě přestupem do Hradce, má přesně poloviční počet gólů, co asistencí, kterých má 24. V obraně vládne slovinský obránce Blaž Gregorc, připsal si 4 trefy a patnáct asistencí. Brána je jasnou výsadou Patrika Rybára, talentovaného slovenského gólmana, jenž má nejlepší čísla v celé extralize, průměr gólu 1,66 na zápas, procento úspěšnosti 93,46 %.

Téma: ČPP Aréna a domácí utkání Hradce

Hradecký stadion u soutoku řek Labe a Orlice platí za těžko dobyvatelnou tvrz. Hradec v 25 utkáních v ní ztra til pouze šest zápasů, z toho dva v prodloužení, či nájezdech. Vyhrát za tři body se v Hradci povedlo Dynamu, Olomouci, Spartě a Kometě. V prodloužení, nebo nájezdech brali body Litvínov a Třinec. Mountfield neprohrál doma již šest utkání v řadě, poslední výhra se datuje do 4. února nad Zlínem (6:3). Lépe je na tom se zápasy pouze Plzeň, ta doma prohrála čtyřikrát.

Statistické okénko

Poslední vzájemná utkání

Psáno výše, Hradec patří spolu s Libercem k jediným týmům, se kterými nemá Dukla ani bod. Všechna utkání byla ale vyrovnaná a dá se očekávat, že jiné to v Hradci nebude.

HC Dukla Jihlava – Mountfield HK
Body z utkání: 0:6, skóre 3:8
Vyloučení 16:14, využití 1:4
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů
Body: Matěj Stříteský (1+1) - Bedřich Köhler, Richard Jarůšek (2+0)
Góly: Josef Skořepa, Matěj Stříteský, Tomáš Jiránek (všichni po jednom) – Bedřich Köhler, Richard Jarůšek (oba po dvou)
Asistence: Tomáš Kubalík, Josef Skořepa, Petr Šidlík, Tomáš Čachotský, Nicolai Bryhnisveen, Matěj Stříteský (všichni po jedné) – Petr Zámorský (3) Poslední utkání, které Dukla sehrála doma, mělo velice dobré tempo, Jihlava z něj odešla poražena se ctí. Foto: Tomáš Lysý.

Poslední vzájemný zápas

38. kolo TELH: HC Dukla Jihlava – Mountfield HK 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Skořepa (Bryhnisveen, Stříteský) – 15. Koukal (Bednář, Zámorský), 18. Bednář (Zámorský, Červený). Rozhodčí: Kika, Svoboda – Klouček, Pešek. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4445. Střely na branku: 29:36. Zblokované střely: 10:12. Hity: 4:3. Vhazování: 39:34. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, Kajínek, Bryhnisveen, Stříteský, Zdráhal, de la Rose, Šidlík – Zeman, Hamill, Čachotský – Dostálek, Skořepa, Rabbit – Anděl, Hlinka, Žálčík – Jiránek, Diviš, Kubalík
Mountfield HK: Rybár – Vydarený, Pláněk, Cibulskis, Zámorský, Graňák, Gregorc, F. Pavlík – Šimánek, Džerinš, Köhler – Cingel, Kukumberg, Jaroslav Bednář – Červený, Koukal, Smoleňák – Látal, Berger, Vopelka

Následující zápasy Dukly Jihlava

Pátek 2. března 2018, 17:20: Mountfield HK - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Neděle 4. února 2018, 16:20: HC Dukla Jihlava – HC Olomouc - vstupenky zde

51. kolo TELH, pátek 2. března 2017, Společný začátek 17:20

Aukro Berani Zlín - Piráti Chomutov
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice
HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav
Mountfield HK - HC Dukla Jihlava
HC Olomouc - HC Kometa Brno
HC Verva Litvínov - HC Vítkovice Ridera
Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

52. kolo TELH, neděle 4. března 2017, společný začátek 16:20

BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
HC Dukla Jihlava – HC Olomouc
HC Vítkovice Ridera – Bílí Tygři Liberec
HC Škoda Plzeň – Aukro Berani Zlín
HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK
HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov
Piráti Chomutov – HC Sparta Praha

Tabulka TELH po 50. kole