Věříme, že se to otočí a budeme dávat více branek, říká Matěj Stříteský po výhře v Hradci

03.03.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dukla nezažila za celý ročník Tipsport extraligy ledního hokeje povedenější první třetinu než na ledě druhého Hradce Králové. Jihlavští hokejisté totiž nejprve přestáli úvodní tlak Mountfieldu a v rozmezí 11.-20. minuty vstřelili hned tři branky. „Deset minut jsme jen vyhazovali puky a věřili, že něco upachtíme. Pak jsme jednou dojeli k nim a z první střely se nám podařilo dát gól. Takový vývoj nečekali, zaskočilo je to. Když jsme dali další dvě branky, byli Hradečtí opaření,“Matěj Stříteský a moc dobře si uvědomuje, jaké to je, když je jeden tým na koni. Po delším čase tím týmem byla konečně Dukla Jihlava.

Během prvních deseti minut to skutečně nevypadalo, že by úvodní dějství mělo být výsledkově nejlepší první třetinou v podání Dukly za celou sezonu. Jenže ve druhé "desítce" se Jihlava prosadila hned třikrát. „Z první střely se nám podařilo dát gól, což soupeř nečekal. Pak už se k nám Hradec tolik nedostával. My jsme navíc přidali gól po buly od Stráči (Petr Straka) a využili jsme přesilovku. V tu chvíli jsme už byli trošku na koni a oni z takového vývoje byli sami opaření,“ říká střelec třetího gólu Dukly Matěj Stříteský a přidává zajímavý poznatek. „Je to všude stejné, lidi na ně také pískali, že se mají probudit a takhle. Ale když je soupeř na vlně, je to těžké,“ hlásí hráč, jenž byl prvně veden jako střelec úvodní branky Dukly a tedy i 100. jihlavské trefy v sezoně. Ta byla ale nakonec přiznána úspěšně tečujícímu Petru Strakovi.

Z tříbrankového manka se už Mountfield HK nevzpamatoval. Domácí sice na konci druhé třetiny snížili na 1:3, ale v polovině třetí části vrátil Dukle tříbrankový náskok Zach Hamill, který se trefil v červenožlutém dresu počtvrté a pokaždé v přesilovce. V závěru už jen přišla korekce stavu na konečných 2:4. „Podařilo se nám stáhnout Mladou Boleslav, která je nám nejblíže, a jsme za to moc rádi,“ ví moc dobře „Stříťa,“ že vše může být ještě otevřené. K tomu ale Dukla potřebuje potvrdit tři body z Hradce v posledním kole doma s Olomoucí, jenž ještě bojuje o přímý postup do čtvrtfinále. „Je super, že bude pořád o co hrát. Olomouc hraje o šestku, my o stažení ztráty na celky před námi.“

Po smolné porážce 1:2 v druhém utkání v Liberci, kde Dukla sahala po bodech, tak přišla vítězstvím nad druhým týmem tabulky určitá psychická vzpruha. Ačkoliv Matěj Stříteský říká, že atmosféra je pořád stejná. „My jsme optimističtí pořád, po celou dobu, co jsme tady. Nálada je pořád stejná. Do každého zápasu se snažíme jít naplno a odnést si z něj body. Nikdo nám nemůže vytknout, že nebojujeme celý zápas, ať je výsledek jakýkoliv. I když situace není nijak pozitivní, tak nás trenéři nabádají, ať nemáme sklopené hlavy. Bojujeme, hrajeme super, akorát nás celou dobu tlačí bota v zakončování. Budeme věřit, že se to teď otočí a budeme dávat více branek,“ zakončuje povídání nejproduktivnější bek Dukly (8+7).

Videoohlasy s Matějem Stříteským

Tomáš Čachotský, jihlavský kapitán, nejlepší střelec kádru a nejproduktivnější hráč si pochvaluje, že tým moc dobře plnil taktiku. „Drželi jsme se našeho herního plánu. Jakou taktiku jsme si stanovili, to jsme dodrželi. Konečně nám tam také něco v první třetině spadlo. Měli jsme dobrý začátek a pak naší jednoduchou hrou, bruslením, napadáním a celoplošnou hrou jsme výsledek drželi a urvali ho až do konce,“ říká jihlavská devadesátka.

Stejně jako Matěj Stříteský dostal „Čagy“ otázku na to, jak reálně to ještě vypadá s vyhnutí se baráži. Dukla aktuálně z třináctého místa ztrácí na dvanáctou Mladou Boleslav 9 bodů, přičemž do konce základní části je ještě jeden zápas a poté se oba soupeři budou utkávat spolu s Chomutovem a Litvínovem v play-out. Reportér České televize podotkl, že jako odpověď nechce slyšet slova, že pro to Jihlava udělá všechno. Jaká byla reakce Tomáše Čachotského? „Řekl bych, že pro to uděláme všechno,“ směje se a vzápětí přece jen zvážní. „Vyhráli jsme tento zápas, máme tři body, můžeme slavit do půlnoci, a musíme se nachystat na další zápas. Máme ho doma s Olomoucí a budeme se zase snažit urvat body. Dokud nebude konec, budeme bojovat.“

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Autoři videa: Zdeněk Drla, Tomáš Lysý

Trenéři: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Pavel Hynek (Mountfield HK)

Autor videa: YouTube Mountfield HK