Čtyři roky čekali Kladenští na baráž. Prolomí čtyřletou touhu na postup do extraligy v čele s Jágrem?

25.03.2018 / Tomáš Kalas

HC Dukla Jihlava, HC Verva Litvínov, HC Energie Karlovy Vary a Rytíří Kladno. Tak zní obsazení letošní baráže. Každý tým si okusil, jaké je to slavit mistrovský titul, nyní bude mít ale jiné starosti. Hraje se o všechno, během následujících dvanácti kol se ukáže, kdo bude cestovat v sezoně 2018/2019 třeba do O2 Areny a kdo naopak do Kadaně. Stejně jako minulý rok, i letos vám přinášíme představení našich soupeřů v baráži. Nemůžeme začít nikým jiným, než týmem ze středních Čech, Rytíři Kladno. Celek z města známého svoji bohatou hutnickou historií a zajímavou architekturou od sestupu v roce 2014 čeká čtyři roky na návrat mezi smetánku. Teprve v této sezoně se mu povedlo dojít do baráže o extraligu, když v semifinále zadřel budějovický Motor.

Zajímavost: Richard Diviš jako bývalý Kladeňák i jako kat

Pikantní budou utkání s tímto soupeřem pro Richarda Diviše, letošního asistenta kapitána v Dukle. Diviš se sice narodil v Trutnově, hokej na mládežnické úrovni ale začal hrát až ve středních Čechách. V juniorech byl mimořádným hráčem, v sezoně 2003/2004 se mu málem povedlo dosáhnout na magický průměr bodu na zápas. V 55 utkáních jich nasbíral 53! V dospělých se mu tolik v prvním týmu Poldovky nedařilo, proto putoval spíše po různých hostovačkách (Hradec Králové, Ústí nad Labem, Beroun, Kadaň, Chomutov). Logicky tak kolikrát proti Dukle nastoupil. Na počátku sezony 2012/2013 přesídlil do Olomouce, tehdy ještě hrající první ligu. Tam patřil k tahounům týmu, svým gólem a asistencí přispěl i k postupu do extraligy. První sezonu mezi extraligovými celky si „Divoch“ užil napůl, větší porci zápasů odehrál na hostování v Jihlavě. Od ročníku 2015/2016 patřil do týmu Dukly natrvalo, pouze předminulou sezonu si odskočil jako hostující hráč do Olomouce na dvě utkání.

Kladenští ale při zmínce jména Diviš nebudou vůbec spokojeni. V pátek 24. března 2017 cestovalo nemnoho fanoušků Kladna do Jihlavy s vidinou oslav postupu do baráže v rámci sedmého semifinále WSM Ligy. Jenže Jihlavští, hnáni frenetickým publikem, byli těmi šťastnějšími, vyhráli 1:0 a hádejte, kdo ve 12. minutě skóroval během vlastního oslabení. Ano, byl to Richard Diviš. I díky tomu si tak museli Kladenští počkat ještě jednu sezonu na baráž.

Richard Diviš o barážových zápasech proti Kladnu

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Historie: Zlatá pětiletka slavné generace, Blue-line a finanční problémy…

V listopadu roku 1924 dostala parta nadšenců nápad na založení hokejového oddílu. Zřejmě nemohli tušit, jak se dostanou Rytíři o půl století později na absolutní československý hokejový vrchol. Cesta z úplného dna na absolutní vrchol trvala 35 let. V roce 1959 hráči tehdejšího SONP Kladno mohli poprvé slavit, když v Praze zvedli pohár nad hlavu a přerušili nadvládu brněnské Rudé hvězdy. Proč v Praze? Kladenský zimní stadion totiž procházel tou dobou rekonstrukcí, respektive zastřešením, proto se muselo finále odehrát na pražské Štvanici.

Největší slávu ale zažívali hokejisté s paní Poldi na prsou v letech sedmdesátých. Slavná generace okolo Nového, Kaberleho, Nováka, či Pospíšila slavila hned pětkrát ze šesti let (1975, 1976, 1977, 1978, 1980). Toto období je nazýváno jako Zlatá pětiletka. Za zmínku stojí taktéž zámořská mise Poldi, když se s porážkou z ledu poroučelo Chicago a Toronto, remízu si odnesly oba celky po utkání s New York Rangers, porazit Kladno dokázal jenom Cleveland. Klub byl tehdy na absolutním vrcholu, pravidelně dodával do reprezentace většinu hráčů.

Osmdesátá léta ale nebyla tak veselá. Mnoho talentovaných hráčů zkoušelo štěstí za hranicemi, což mělo za následek v roce 1983 sestup z extraligy. Po dvou letech sice následoval návrat, jenže hned na to sestup. Rok 1987 znamenal návrat na dlouhou dobu do nejvyšší soutěže, navíc se dařilo i v mládežnických kategoriích, příkladem budiž Jaromír Jágr, který šel v roce 1990 do zahraničí a nastartoval svoji kariéru.

Mezi lety 1993 - 1995 se mluvilo o Kladnu jako největším favoritovi. Důvodem tomu byla legendární Blue-line ve složení Pavel Patera, Martin Procházka, Otakar Vejvoda. Útočná smršť ale nevedla k sedmému titulu. Stopku mu poprvé vystavila překvapivě Olomouc, o sezonu později Vsetín. Po tomto období ale začaly přicházet problémy finanční. Tehdejší ředitel Poldi, Vladimír Stehlík, byl jedním z těch, kdo poslal mocné ocelárny do krachu, tím se i zmenšovala podpora hokeje. Zmenšovala se až natolik, že se začal tým rozpadat. Nakonec se spasitelem stal Jaromír Jágr starší, který se postavil do čela klubu a zachránil ho od krachu.

Mocnou podporu Poldi se ale napodobit nedokázalo a v roce 2002 se muselo Kladno poroučet po 15 letech do první ligy, celkově potřetí. To ale vůbec nevadilo, za rok se „Kladýnko“ vrátilo zpět mezi elitu a okusilo dvakrát čtvrtfinále play-off. Do sezony 2011/2012 vstupoval tým s novým názvem, Rytíři Kladno. První dvě sezony hráli Rytíři v první desítce, druhá sezona byla navíc umocněna o výluku v NHL a návrat legend zpět do Kladna. O to víc mohl pak bolet Kladenské pád do WSM Ligy v sezoně 2013/2014. Loni byli návštěvě baráže nejblíže, stopku jim však vystavila jihlavská Dukla.

Zdroj: rytirikladno.cz

Slavná kladenská formace Blue-Line ve složení Otakar Vejvoda, Pavel Patera, Martin Procházka (zleva) v reprezentačním úboru. Foto: Petr Paprskář/ČTK

Letošní sezona: Sázka na mladé, akce Jágr a zadřený Motor

Letošní ročník zahájili Kladenští s několika mladými hráči, dali tak prostor své koncepci, která má vyvrcholit postupem do extraligy. Z týmu tak odešli zkušení matadoři jako Jiří Burger, Petr Ton, Petr Tenkrát, či František Ptáček, který ukončil tak i svoji kariéru. Tým opustil taktéž zadák Petr Ulrych, vyhlédla si ho právě Dukla, ve které ale taktéž ročník nedohrál a musel Jihlavu opustit. Naopak přišel Tomáš Kaut, bratr známějšího Martina, který do neděle válel za pardubické Dynamo, švédský útočník Linus Svedlund, nebo extraligou protřelý gólman Miroslav Kopřiva.

Od začátku sezony se Kladno drželo na vysokých pozicích, tradičně bodově doplňovalo silnější duo Karlovy Vary - České Budějovice. Přesto si drželi Rytíři na úvodu sezony formu, z úvodních 17 zápasů prohráli šestkrát, z toho třikrát až v nastaveném čase. Stejný trend pokračoval i v měsících následujících, nicméně se pro Středočechy nalezl v základní části jeden strašák. Jmenoval se Přerov. Ano, Zubři byli jediným celkem, který obral Rytíře o body ve všech čtyřech utkáních v základní části. Hodně bodů taktéž Poldovka vystřílela, svojí mohutnou ofenzivou, která byla nejlepší v celé lize (172 gólů), často soupeře gólově přestřílela a brala tak výhru.

S blížícím se koncem základní části se stále více začalo mluvit o návratu legendy do Kladna, Jaromíra Jágra. Ten totiž přestal být potřebným hráčem v kanadském Calgary a když byl umístěn na listinu volných hráčů, rozhodl se pro Kladno. První utkání, které měl sehrát ve WSM lize, mělo být utkání 46. kola proti Benátkám nad Jizerou, farmy Liberce. Této příležitosti se chytl i jeho dobrý kamarád, Petr Nedvěd, který nastoupil k ostrému utkání po třech letech. Šance využil i domácí celek z Benátek, jejich nadřízený tým se rozhodl celou tuto akci přesunout do liberecké arény. V sobotu 3. února tak 7500 diváků sledovalo hladkou výhru Kladna 7:2, Jágr zapsal tři asistence, Nedvěd pak gól a asistenci.

Šedesátosmička ale až do konce základní část nedohrála. V 50. kole havířovský Sikora dohrál Jágra u mantinelu čistým, tvrdým hitem. Následkem bylo nicméně odstoupení Jágra ze zápasu a blíže nespecifikované zranění. Aby se ale dostal kladenský odchovanec přes kvótu 15 zápasů potřebných k baráži, nastupoval na led pouze na několik sekund, aby zapsal start.

Do play-off dostalo Kladno nelehkého protivníka, prostějovské Jestřáby. S nimi si poradilo až po šesti zápasech, na prostějovském ledě srazilo soupeře 4:3 v prodloužení a stálo, podobně jako loňskou sezonu, krok od baráže. Soupeř byl však zřejmě jeden z nejtěžších, českobudějovický Motor, který se postupem do vyšší soutěže netajil. Zde ale Jihočeši narazili. Základ postupu položili hráči s rytířem na prsou v prvních dvou zápasech na ledě Motoru, kde brali výhru. Doma vyhráli i třetí utkání, Budějovice však vrátily sérii zpět do své arény, v pátém utkání však selhaly, podlehly 2:5 a spolu s Karlovými Vary se tak otevřela Kladenským barážová vrata.

Kde Kladno hraje? ČEZ Stadion, kapacita 5200 diváků.
Webové stránky: rytirikladno.cz
Trenéři a Soupiska

Tabulka WSM Ligy 2017-2018


Zdroj článku: web Rytířů Kladno