V prvním týdnu baráže druhý domácí zápas. Dukla změří síly v souboji extraligistů s Litvínovem

31.03.2018 / Tomáš Lysý

Čtyřzápasová konfrontace mezi týmy z extraligy a WSM Ligy je minulostí. Nejlépe si vedl Litvínov, který získal plný počet šesti bodů. K němu byla blízko i Jihlava, ta ale v Karlových Varech v poslední minutě ztratila vedení a následně prohrála v prodloužení. Nyní přichází na řadu souboj celků, kteří šli do baráže ze stejných soutěží. HC Dukla Jihlava bude – stejně jako loni – hrát v prvním týdnu prolínací soutěže podruhé doma, když na aprílovou neděli vyzve na Horáckém zimním stadionu od 16:00 celek HC Verva Litvínov.

KUPTE SI PERMANENTKU NA BARÁŽ. OPROTI JEDNOTLIVÉMU VSTUPNÉMU VÝRAZNĚ UŠETŘÍTE

VĚŘÍME, ŽE EXTRALIGU UDRŽÍME. JE TO PŘÁNÍ NÁS VŠECH, SDĚLUJE OBRÁNCE JAKUB SUCHÁNEK

CÍL JE JEDNOZNAČNÝ – UDRŽET EXTRALIGU A BUDOVAT TÝM NA DALŠÍ OBDOBÍ, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA DUKLU. POŠLETE PŘED BARÁŽÍ HRÁČŮM A REALIZAČNÍMU TÝMU VZKAZ

Bod z ledu Energie. Po dvou kolech těžko soudit, jakou bude mít hodnotu. Mohli být tři, Dukla šla totiž do třetí třetiny s vedením 2:0, které ale neudržela a Karlovarští v poslední minutě vyrovnali. V následné přesilovce byl Petr Straka s dorážkou jen pár centimetrů od trefené výhry, nakonec se ale v prodloužení radovali domácí. Však také trenér Dukly Petr Vlk nebyl příliš spokojen. „Vlastně jsme jen čekali, kdy dostaneme branku. Chyběl nám pohyb, odvaha v soubojích na kotouči a z toho pramenilo vyrovnání. Prvořadý byl z naší strany slabý pohyb a slabá odvaha.“

Po dvou kolech baráže o extraligu 2018 vede stoprocentní Litvínov, který má šest bodů. Dukla nasbírala body čtyři, třetí jsou Karlovy Vary s dvoubodovým ziskem. Na chvostu se zatím usadilo Kladno s nulou. Nyní se dvakrát po sobě střetnou celky, které šly do baráže ze stejné soutěže. Jihlava nejprve doma vyzve Litvínov a v úterý 3.4. jede směr Zimní stadion Ivana Hlinky. Červenožlutí touží o odčinění nezdaru z konce zápasu v KV Areně a zároveň chtějí proti Litvínovu prolomit střelecké trápení, ve dvou zápasech play-out totiž Vervě nedali branku. Na aprílovou neděli bude o naději bojovat Kladno, které potřebuje doma proti Energii již nutně bodovat. O dva dny později si oba týmy pořadatelství také vymění.

HC Verva Litvínov

Jestliže Dukla v posledních třech letech končila sezonu vždy baráži, Litvínov jí během poslední tříletky vynechal pouze jednou. V sezoně 2015/2016 ukázali Litvínovští, že se do baráže coby úřadující mistr dostali tak nějak „omylem.“ Verva si šla od začátku za záchranou a v ošidné prolínací soutěži, kde může rozhodovat každý bod, získala 25 bodů z celkových 36. O litvínovské záchraně tak nemohl být pár kol před koncem baráže žádný pochyb. Mimochodem, baráž 2016 měla hodně podobné obsazení jako ta letošní – vedle Litvínovských se v ní utkala také Dukla a Karlovy Vary. Rozdíl je pouze v Kladnu, které tentokrát vystřídalo Slavii.

O rok později se černožlutí dostali do play-off, jenže letos musí opět bojovat o extraligu v baráži. Vstoupili do ní jako nejhorší extraligový celek, čtrnácté místo jim patřilo po základní části i po šestikolovém play-out. Po dvou kolech to ale zatím není vidět, Verva má plný počet šesti bodů. Nejprve totiž zvítězila 3:1 doma proti Karlový Varům, ačkoliv Energie byla střelecky aktivnější (30:25). A svěřenci kouče Jiřího Šlégra i ve druhém kole ukázali, že s využíváním šancí jsou na tom podstatně lépe než soupeři z WSM Ligy. Kladno totiž doma přestřílelo litvínovské hokejisty 33:20, ovšem zapsalo si pouze jednu branku – ve 12. minutě. Těsně před polovinou utkání však Litvínov bleskově využil přesilovou hru a v čase 42:44 rozhodl o třech bodech při hře ve čtyřech zásluhou Ivana Řehoře. Parta kolem Viktora Hübla tak zůstává jediným stoprocentním celkem baráže.

Poslední vzájemný zápas:

4. kolo play-out TELH 2018:
HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov 0:1

Druhou půli šestikolového play-out načala Dukla domácím zápasem s Litvínovem. Vstoupila do něj opravdu aktivně, ale nakonec musel Škarek lovit puk ze sítě jako první. V 38. minutě využil přesilovku hostující obránce Sörvik. Ač se Dukla snažila, několik dobrých šancí měl například Erik de la Rose, ale neproměnil je. Dukla nedala gól Vervě již dvě utkání a vzhledem k výhře Chomutova v Mladé Boleslavi je jasné, že Dukla se připojí k Litvínovu a bude druhým extraligovým účastníkem baráže – 0:1.

Branky a nahrávky: 38. Sörvik (Lukeš, Jurčík). Rozhodčí: Kika, Kubičík – Hlavatý, Hanzlík. Vyloučení: 2:4, navíc Hubáček (JIH) 5 min a do konce utkání - Čutta (LIT) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 148. Střely na branku: 26:19. Zblokované střely: 0:1. Hity: 3:4. Vhazování: 28:14. Průběh utkání: 0:1.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Šidlík, de la Rose, Bryhnisveen, Stříteský, Váňa, Kajínek, Půža – Anděl, Skořepa, Straka – Jiránek, Rys, Čermák – Seman, Hubáček, Žálčík – Diviš, Hamill, Rabbit
HC Verva Litvínov: Kantor – Šesták, Sörvik, Baránek, Čutta, Frolo, Sklenička, Doudera – Lukeš, Mikúš, Černý – Trávníček, Řehoř, Růžička – Jurčík, Šimeček, Jícha – Matoušek, Hanzl, Jánský

Ačkoliv v předešlých dvou domácích zápasech dokázala Dukla nasázet Litvínovu hned 9 branek (4:1 a 5:4), ve třetím měření sil v rámci 4. kola play-out TELH se červenožlutí prosadit nedokázali, padli doma 0:1 a zopakovali tak brankovou nulu z předešlého zápasu z ledu soupeře (0:2). Všichni fanoušci jihlavského hokeje věří, že góly do litvínovské sítě si hráči Dukly schovali na barážové boje. Foto: Markéta Křížová

Následující program baráže o extraligu 2018:

3. kolo, neděle 1.4.2018 od 16:00:
HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov - vstupenky zde
Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary

4. kolo, úterý 3.4.2018 od 17:30:
HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno

5. kolo, pátek 6.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (17:30)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00) – vstupenky zde

Tabulka baráže 2018 po 2. kole