Opět do Litvínova. Odskočí Dukla v tabulce svým soupeřům?

02.04.2018 / Tomáš Kalas

První čtvrtina prolínací soutěže skončila v neděli. V čele čtyrčlenné tabulky je zatím Jihlava, která získala sedm bodů z možných devíti. Na druhé místo tak odsunula Litvínov, který porazila v prvním vzájemném utkání 4:1. Druhá čtvrtina bude mít opačné rozlosování, pouze se prohodí pořadatelství. Litvínovská Verva bude mít ale druhý pokus na obrání jihlavské Dukly o body. V neděli se to Severočechům nepovedlo, povede se jim to v úterý? To se dozvíme v zítřejším utkání, které začíná na Zimním stadionu Ivana Hlinky v 17:30

KUPTE SI PERMANENTKU NA BARÁŽ. OPROTI JEDNOTLIVÉMU VSTUPNÉMU VÝRAZNĚ UŠETŘÍTE

VĚŘÍME, ŽE EXTRALIGU UDRŽÍME. JE TO PŘÁNÍ NÁS VŠECH, SDĚLUJE OBRÁNCE JAKUB SUCHÁNEK

CÍL JE JEDNOZNAČNÝ – UDRŽET EXTRALIGU A BUDOVAT TÝM NA DALŠÍ OBDOBÍ, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA DUKLU. POŠLETE PŘED BARÁŽÍ HRÁČŮM A REALIZAČNÍMU TÝMU VZKAZ

Výhra, která se hodí. Tak by se dala charakterizovat tříbodová radost jihlavských hráčů v třetím kole baráže. Diametrálně odlišný výkon než proti Karlovým Varům rezultoval v úvodní gól z 17. minuty, kdy se v oslabení prosadil z úniku Tomáš Jiránek. Na větší drama si ale museli diváci počkat až do poslední dvacetiminutovky, kdy nejprve dal dvougólový náskok domácím přesnou střelou Kajínek. Následně byl vyloučen do konce utkání Tomáš Frolo, který „upravil“ nos Josefu Skořepovi. Vylučovalo se i nadále a Dukla měla celkem třikrát přesilovku 5 na 3. Na tři góly ale přidal gól Radek Hubáček v plném počtu. Hosté ale snížili zásluhou Hübla. Při Dukle pak stálo štěstí, když Sörvik trefil od modré levou tyč a z protiútoku dostali gól do prázdné branky.

Dukla tak po této výhře vévodí barážové tabulce o jediný bod právě před Vervou. Třetí místo zaujímá Kladno s jedinou výhrou v základní hrací době, čtvrté místo pak zůstalo pro Karlovy Vary, ty si body zajistily pouze dva, v utkání s Jihlavou. Každopádně se kromě emocí na ledě v nedělní utkání bylo i na co dívat mimo led. Třetí barážové utkání navštívilo celkem 6163 diváků, třetí největší návštěva v sezoně. K parádní atmosféře přispěl svou měrou i velice početný hostující kotel, který zanechal v Jihlavě, co se supportu týče, skvělý dojem. „Lidi nás ženou dopředu. Jsme rádi, že přišli v takovém počtu, a urvali jsme tři důležité body,“ těší Davida Kajínka, který ve svém 102. zápase za Duklu vsítil sedmou branku.

HC Verva Litvínov

Po sezoně jsou zase Litvínovští na opačném konci tabulky, než byli loni. Minulý rok končili s pocitem důstojného vyřazení ve čtvrtfinále play-off proti Hradci Králové. Letošní sezona ale opět přibila Chemopetrol na dno a diváci chodí podporovat hráče v soubojích s týmy z WSM Ligy. Týmu během sezony nepomohl ani impuls v podobě propuštění trenéra Rulíka, který byl strůjcem dosavadního jediného titulu Vervy v historii a příchod legendárního litvínovského hráče Jiřího Šlégra na trenérské bidlo. O jejich propadu na dno rozhodla především druhá polovina základní části, kde Litvínov vyhrál pouze šest utkání.

Do baráže vstupovala Verva jako poslední celek extraligy a na úvod baráže ubrala Energii energii a porazila ji 3:1, ač byla střelecky pasivnější (25:30). Produktivní hra Benziny pokračovala i v druhém utkání na Kladně. Rytíři byli střelecky aktivnější (33:20) a odměnou jim byl brzký gól ve 12. minutě. Jenže hned na začátku třetí třetiny rozhodl při hře ve čtyřech Ivan Řehoř a Litvínov byl tak po druhém kole jediným celkem, který byl stoprocentní. Úspěšnost jim však pokazila Dukla, která (výše zmíněno) porazila doma Vervu 4:1 a vystřídala ji na trůnu.

Poslední vzájemný zápas

3. kolo baráže o TELH, neděle 1. dubna 2018
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
První čtvrtinu baráže uzavřela Dukla utkáním na domácím ledě s druhým extraligovým celkem z Litvínova. Oba celky do toho hned v úvodu šláply a potili se oba brankáři. Jenom jeden však musel tahat kotouč ze sítě během úvodní dvacetiminutovky. V 17. minutě se v oslabení prosadil Tomáš Jiránek. Na další góly si musel naplněný stadion počkat až do poslední části, kdy po dvou a půl minutách potrestal vyloučení Kajínek. Následně Dukla nevyužila dlouhou početní výhodu, na kterou se vlivem vypjaté hry nabalovaly další. Sedm minut před koncem se prosadil Radek Hubáček. Hosté se však nevzdali, v powerplay snížil Hübl, ale tři body a výhru 4:1 do prázdné brány pečetil Zeman.

Branky a nahrávky: 17. Jiránek (Suchánek), 43. Kajínek (Zeman, Hubáček), 54. Hubáček (Čachotský, Diviš), 60. Zeman (Jiránek, Čachotský) – 58. Hübl (Lukeš, Mikúš). Rozhodčí: Kubičík, Šír – Ganger, Lederer. Vyloučení: 6:7, navíc Čachotský 10 min, de la Rose (oba JIH) 10 min - Frolo (LIT) 5 min a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6163. Střely na branku: 29:20. Zblokované střely: 8:5. Hity: 2:14. Vhazování: 49:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

HC Dukla Jihlava: Kořenář – Suchánek, de la Rose, Bryhnisveen, Půža, Váňa, Kajínek, Šidlík – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Rabbit – Seman, Hubáček, Čermák
HC Verva Litvínov: Petrásek – Frolo, Šesták, Sklenička, Gula, Baránek, Sörvik, Doudera – Černý, Mikúš, Gerhát – Trávníček, Řehoř, Matoušek – Lukeš, Hübl, Jánský – Jurčík, Válek, Jícha

Takto se domácí hráči radovali hned čtyřikrát. Před třetí nejvyšší návštěvou sezony tak mohli oslavit výhru 4:1. Litvínov tak ve čtvrtém vzájemném utkání hraném v Jihlavě si domů odvezl stejný výsledek, jako na podzim. Foto: Tomáš Lysý

Následující program baráže o extraligu 2018:

4. kolo, úterý 3.4.2018 od 17:30:
HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno

5. kolo, pátek 6.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (17:30)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00)vstupenky zde

6. kolo, neděle 8.4.2018:
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (16:00) - vstupenky zde
HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno (15:30)

Tabulka baráže 2018 po 3. kole