Máme teď dva zápasy doma, takže toho musíme využít a zase odskočit, říká Petr Straka

07.04.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Baráž se po pátém kole lehce zamotala. Jihlava s deseti body sice drží na třetí místo poměrně slušný čtyřbodový náskok, nicméně na třetí a šestibodové Karlovy Vary se dotáhlo Kladno, které vyhrálo nad Duklou doma 3:1. Jihlavští hokejisté tak odolávali pět kol, než se stali i posledním týmem, který prohrál v šedesáti minutách. „Kladno do toho šlo na začátku hodně zhurta. Od druhé třetiny jsme se zlepšili v pohybu a dělali soupeři větší problémy. Nakonec rozhodly přesilovky, které oni využili a my ne. To udělalo rozdíl v utkání,“ domnívá se Petr Straka, autor jediné jihlavské branky.
Foto: Petr Palovčík

Kladno už dopředu avizovalo, že bude chtít využít domácího prostředí a na barážové soupeře na svém užším kluzišti vlétnout. Nejinak tomu bylo i v utkání proti Dukle. „Nevstoupili jsme do zápasu tak, jak jsme chtěli. To bylo dané i aktivitou Kladna, protože byli doma a šli do toho hodně zhurta. Čekali jsme, že to tak bude, ale nevypořádali jsme se s tím tak dobře, jak jsme si představovali,“ hodnotí úvodní minuty zápasu Petr Straka a má pravdu. Rytíři na začátku třetiny vstřelili branku a těsný náskok po prvních dvaceti minutách udrželi. „Od druhé třetiny jsme se zlepšili v pohybu a dělali jsme jim větší problémy. Nakonec rozhodly přesilovky, které soupeř využil a my ne. To udělalo rozdíl v zápasu,“ podotýká hokejista, který přišel do Jihlavy v průběhu sezony z Plzně.

„Myslím si, že jsme přesilovky nehráli úplně špatně, ale chybí tam ta třešnička na dortu. Protože když jsme měli šance a vytvořili si dobré pozice, tak jsme trefili hráče nebo jejich gólman udělal dobrý zákrok. V přesilovkách to chce trošku více sebevědomí, drzosti a propálit to,“ hledá recept na úspěch v početních výhodách. Zatímco v dvojutkání proti Litvínovu využila Dukla tři přesilovky, tentokrát vyloučení soupeře ztrestat nedokázala. Přitom mohlo být vše jinak, nezávisle na využití přesilových her. Petr Straka nejprve ve 33. minutě srovnal. „Na začátku akce bylo obrovské štěstí, že jsme nedostali gól. Náš gólman tam asi sáhl do přihrávky a puk přejel jejich útočník i dva naši hráči. Z chaosu vznikla situace tři na dva. Erik (de la Rose – pozn. aut.) jí výborně rozjel, nahrál do strany a jak se říká, dle hokejových učebnic pokračoval středem. Já si našel místo za ním a snažil jsem se vystřelit na přední tyč, aby gólman přes obránce moc neviděl. Jsem rád, že jsem se trefil,“ hovoří o vyrovnání. Na začátku třetí části měla Jihlava po závaru před kladenskou branou obrovské šance, ale ani nadvakrát se jí puk do sítě protlačit nepodařilo…

Petr Straka ale moc dobře ví, že jedna výhra, stejně jako nyní první bezbodová porážka, celou dvanáctikolovou baráž nedělá. „Není to konec světa. Pořád máme trošku nahráno. Samozřejmě se tím nemůžeme ukolébat. Máme teď dva zápasy doma, takže toho musíme využít a zase pokud možno odskočit,“ uvědomuje si důležitost následujících domácích zápasů. Zde se může lámat chleba. Jihlava je zatím jediným týmem, který na Horáckém zimním stadionu neztratil ani bod, kdežto prvoligoví barážoví soupeři Kladno s Karlovými Vary zatím venku ani jednou nebodovali.

Videoohlasy s Petrem Strakou

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla