Pátek třináctého, osmé kolo. Vzepře se Dukla pověrám a vrátí se zpět do první poloviny tabulky?

12.04.2018 / Tomáš Kalas

Po prvních čtyřech kolech nebyl absolutně žádný důvod ke zlobě, či kritice výkonu hráčů. Dukla suverénně vedla tabulku, prohrála pouze v Karlových Varech po prodloužení a baráž vypadala optimisticky. Následující tři kola se ale fanoušci radovat nemohli. Tři porážky v řadě, navíc ve dvou domácích utkáních a první místo Jihlava ztratila. Po posledním smolném utkání s Kladnem, kdy nepomohl ani téměř dvojnásobný počet střel jsou Jihlavští na prvním sestupovém místě. Stále ale ještě není nic ztraceno. Do konce zbývá pět kol a ve hře patnáct bodů. První mise bude ale nelehká. V pátek 13. dubna se hráči přesunou k utkání do nejsevernějšího bodu lázeňského trojúhelníku, do Karlových Varů. Energie momentálně vládne tabulce, navíc je nabita energií výhrou 5:1 v Litvínově. Podaří se Dukle překonat pátek třináctého a vrátit se zpět na vítěznou vlnu? V KV Areně začíná utkání od 17:30.

Střely na branku: 33 - 18, góly 0 - 2. Druhou půlku baráže započala opět Dukla doma s Kladnem, hnána touhou vyhrát a přerušit sérii dvou porážek. Jenže musela opět dotahovat, v úvodu se prosadil kladenský Kubík. Gólové konto domácích ale neprolomil nikdo, šance k tomu sice hráči s ježkem na hrudi měli, ale všechno končilo na skvělém Cikánkovi. V úvodu třetí třetiny navíc již po přesilovce navýšil vedení Tůma. Ač měli domácí své šance, vyšli střelecky naprázdno a nejenom na tribunách byla po utkání cítit frustrace. Jak jinak si vysvětlit slova Adama Zemana, který si nebral po utkání servítky. „Chtěli jsme být po sedmém kole bodově jinde. Je to tak, jak to je. Prostě jsme teď ve sra*kách a musíme se z toho dostat sami. Nikdo nám nepomůže, musíme si to sami ukopat. Poslední tři zápasy se trápíme, nepadá nám to tam. Nic jiného nám nezbývá, než vyhrát ve Varech, jinak tady bude velká panika,“ prohlásil rezolutně Zeman. Měl ale pravdu, případná prohra ve Varech by značila pro vojáky velkou potíž a problém.

HC Energie Karlovy Vary

Karlovy Vary byly od začátku pasovány jako na tým, který by na extraligu mohl pomýšlet. První čtvrtinu soutěže se spíše ale Varští hledali, vyhráli pouze jediné domácí utkání s Jihlavou. Pak se ale krok mezi extraligou a WSM Ligou srovnal a od té doby Západočeši válí. Následně bodovali v každém utkání, ve třech navíc za tři body. V tom čtvrtém nakonec brali pouze bod, neboť prohráli v derby s Litvínovem 3:4 po prodloužení. Odplatu ale Vervě přichystali velmi sladkou. V posledním, sedmém kole, uzemnili na jejich ledě žlutočerné výsledkem 5:1, když vsítili čtyři góly ve druhé třetině, v té třetí se prosadil poprvé za A-tým Otakar Šik, věkově ještě starší dorostenec Varů. I na něj si mohou fanoušci Jihlavy vzpomenout, byl to on, kdo poslal ve třetím čtvrtfinále extraligy staršího dorostu Varské do vedení, nakonec se stal jedním ze strůjců výhry 2:1 a konce jihlavských dorostenců v soutěži.

Statistické okénko

Při pohledu do statistik se můžeme podávat na týmové rozložení bodů v Energii. Vždyť stejný počet asistencí mají hned 4 hráči! Gólově jsou na tom taktéž stejně dva hráči, o čtyři góly se dělí Daniel Vrdlovec a Tomáš Rachůnek. V obraně Varů tvrdí muziku Ondřej Beránek, se svými 24 body v Radegast Indexu vede i celou tuto soutěž. Brankářsky se Varům osvědčil Tomáš Závorka. Ve dvou utkáních za sebe pustil pouze jednu trefu a zastoupil skvěle Filipa Novotného. Co ale Energii trápí, jsou přesilovky. Využití pouhých 6,06 % ji zanechává na posledním místě v této „soutěži“. Na jejich stranu ale hrají klidné nervy, za sedm utkání dostali pouze 54 trestných minut.

Poslední vzájemný zápas

6. kolo baráže o TELH 2018: HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary 1:2

Šesté barážové utkání nezačalo pro Duklu dobře. Po sedmi minutách se prosadil Flek. Nedůrazná hra domácích ale pokračovala i nadále, trestem byl druhý gól o deset minut později z hole Plutnara. Nedlouho poté se ale Jihlavě naskytla přesilovka 5 na 3, tu bezezbytku využil Richard Diviš. Další góly se již v Jihlavě nevyskytly a barážová tabulka se tak po polovině soutěže zdramatizovala, Dukla prohrála s Karlovými Vary 1:2.

Branky a nahrávky: 18. Diviš (Skořepa) – 8. Flek (Rachůnek, Šafář), 17. Plutnar (Kohout, Tuominen). Rozhodčí: Hribik, Lacina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:4, navíc Jiránek (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5189. Střely na branku: 27:19. Zblokované střely: 9:8. Hity: 6:2. Vhazování: 40:28. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

HC Dukla Jihlava: Kořenář – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Váňa, Šidlík, Zdráhal – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Rabbit – Seman, Hubáček, Čermák
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Podlipnik, Šenkeřík, Rohan, Plutnar, Krejčí, Kovačevič, Šafář – Rachůnek, Balán, Flek – Beránek, Tuominen, Kohout – Vrdlovec, Skuhravý, Gríger – Stloukal, Kverka, Šik

Následující program baráže o extraligu 2018:

8. kolo, pátek 13.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde
Rytíři Kladno – HC Verva Litvínov (18:00)

9. kolo, neděle 15.4.2018, 16:00:
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov - vstupenky zde
Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary

10. kolo, úterý 17.4.2018, 17:30
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde (budou v prodeji později)
HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno

Tabulka baráže 2018 po 7. kole