Duklu a Litvínov čeká v baráži třetí vzájemný zápas. Výhra může mít cenu zlata

14.04.2018 / Tomáš Lysý

Poslední kolo baráže o extraligu zase celou soutěž o něco více zamotalo. Dukla ve třetí třetině smazala tříbrankové manko a z Karlových Varů urvala bod, Litvínov v kritické situaci zabral a z Kladna si odvezl plné tři body. Rozestupy mezi týmy jsou minimální. Nyní se celky, které šly do baráže ze stejných soutěží, znovu utkají proti sobě. Dukla vyzve doma Litvínov, Kladno hostí Karlovy Vary. Deváté kolo prolínací soutěže, která se klidně může rozhodovat až v úplném závěru v příští neděli, zvedá oponu. Zápas mezi Jihlavou a Vervou začíná v neděli 15. dubna 2018 od 16:00 na Horáckém zimním stadionu.

BEDŘICH ŠČERBAN: UKÁZALI JSME, ŽE DO EXTRALIGY PATŘÍME, A CHCEME JÍ UDRŽET. TÝMU VĚŘÍM A STOJÍM ZA NÍM

VĚŘÍME, ŽE EXTRALIGU UDRŽÍME. JE TO PŘÁNÍ NÁS VŠECH, SDĚLUJE OBRÁNCE JAKUB SUCHÁNEK

CÍL JE JEDNOZNAČNÝ – UDRŽET EXTRALIGU A BUDOVAT TÝM NA DALŠÍ OBDOBÍ, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA DUKLU. POŠLETE PŘED BARÁŽÍ HRÁČŮM A REALIZAČNÍMU TÝMU VZKAZ

Nikdo si nemůže být ničím jistý, vedoucí Energie se 14 body má jen dvoubodový náskok před druhým Kladnem. Za Rytíři se po posledním kole zformovaly dva celky, které extraligu chtějí uhájit – Dukla a Litvínov, kteří mají 11 bodů. Jestliže Tomáš Čachotský po posledním zápasu Jihlavy v Karlových Varech říkal, že vydřený bod může mít cenu zlata (Dukla prohrávala ve třetí třetině 1:4, nakonec padla 4:5 na nájezdy), tak nyní přichází hodnota cenného kovu na řadu znovu. Kdo v devátém kole vyhraje, znovu se přiblíží vytouženému prvnímu či druhému barážovému místu, která znamenají vstupenku pro extraligový ročník 2018/2019.

Při bodové i kvalitativní vyrovnanosti všech čtyř barážistů může rozhodovat detaily. Třeba i momentální forma některých hráčů. V posledním utkání Dukly opět ukázal své přednosti kapitán Tomáš Čachotský, který nahrál na dvě branky a započal tak cestu za smazáním tříbrankového manka. Aktuálně má bilanci 7 zápasů, 7 bodů (1+6). Naprosto stejně, pouze s jedním odehraným zápasem navíc, je na tom i Richard Diviš, hrající osmou baráž v řadě. Na ledě Energie také zaznamenal dvě asistence. Z obránců Dukly si nejlépe vede David Kajínek (2+2), barážovou střeleckou smůlu prolomil Matěj Stříteský, který v Karlových Varech bombou od modré vyrovnal na 4:4.

Bilanci sedmi bodů drží i nejproduktivnější hráč Litvínova v letošní baráži, kterým je zkušený Vitkor Hübl. Během osmi zápasů nasbíral 3 branky a 4 asistence. Další známé litvínovské jméno, František Lukeš, má pouze o jednu přesnou nahrávku méně. Oba dva jsou aktuálně nejlepšími střelci Vervy spolu s obráncem Markem Baránkem (mihl se i v jihlavském dresu), jenž soupeřovu síť rozvlnil také třikrát.

Statistické okénko

V probíhající sezoně se oba týmy utkají již podeváté. V základní části TELH se z vítězství radovala třikrát Dukla (4:1, 5:4 a venku 3:1), jednou získal tři body Litvínov (3:0). Play-out vyšlo lépe Vervě, která nejprve Jihlavu přetlačila doma 2:0 a poté na jejím ledě 1:0. Bilance v baráži naopak hovoří pro červenožluté, kteří nad černožlutými vyhráli 4:1 doma a 4:2 na Hlinkově zimním stadionu.

Poslední vzájemný zápas
4. kolo baráže 2018: HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava 2:4

Pro Duklu nemohlo začít utkání v Litvínově lépe. Na konci sedmé minuty otevřel účet utkání trefou Anděl. Následně byl vyloučen domácí Hübl a hostující střídačka se radovala podruhé, podruhé v řadě se prosadil Kajínek. Druhou třetinu sehráli naopak lépe domácí, kteří měli více ze hry, Jakub Škarek v jihlavské brance si ale jistě věděl rady. Do poslední části si domácí přenesli přesilovku, kterou bezezbytku využili a Jurčík snižoval 13 sekund po začátku periody. V oslabení navíc z úniku skóroval Trávníček a bylo srovnáno. Další z mnoha přesilovek ale využil kapitán Tomáš Čachotský a překlopil utkání na stranu Dukly. Výhru pak pojistil zhruba osm minut před koncem Seman a Dukla jako jediný tým v baráži do tohoto kola neprohrála za tři body, v Litvínově zvítězila 4:2.

Branky a nahrávky: 41. Jurčík (Lukeš, Hunkes), 43. Trávníček (Gerhát) – 7. Anděl (Žálčík), 9. Kajínek (Zeman, Čachotský), 46. Čachotský (Kajínek), 54. Seman. Rozhodčí: Hodek, Úlehla – Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 4754. Střely na branku: 35:24. Zblokované střely: 12:9. Hity: 16:7. Vhazování: 30:33. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4.

HC Verva Litvínov: Petrásek – Baránek, Sörvik, Hunkes, Iberer, Sklenička, Frolo – Gerhát, Mikúš, Černý – Jánský, Hübl, Lukeš – Matoušek, Řehoř, Trávníček – Hanzl, Válek, Jurčík
HC Dukla Jihlava: Škarek – Suchánek, de la Rose, Bryhnisveen, Půža, Váňa, Kajínek, Šidlík – Diviš, Hamill, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Seman, Hubáček, Rabbit

Hodně důležitou první branku 3. kola baráže o extraligu mezi Duklou a Litvínovem dal Tomáš Jiránek, který se trefil dokonce při vlastním oslabení. Služby robustního útočníka, který v letošní baráži zaznamenal dvě branky a asistenci, ale Jihlava v posledních dvou utkáních kvůli trestu od disciplinárky postrádala. Foto: David Suchý

Následující program baráže o extraligu 2018:

9. kolo, neděle 15.4.2018, 16:00: HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov - vstupenky zde
Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary

10. kolo, úterý 17.4.2018, 17:30
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde (budou v prodeji později)
HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno

11. kolo, pátek 20.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (17:30)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde

Tabulka baráže 2018 po 8. kole