Každý zápas je strašně těžký a důležitý, ví Matěj Stříteský s Petrem Strakou

15.04.2018 / Tomáš Kalas

„Jestli po této sezoně nedostanu infarkt, tak už nevím co.“ Tuto větu vyslovil nejeden fanoušek při odchodu z Horáckého zimního stadionu. Tentokrát již vítězného odchodu. Dukla vyválčila dva body s Litvínovem, nejprve srovnal na konci druhé třetiny Matěj Stříteský, v nájezdech pak dovršil obrat Petr Straka. „Každý zápas je strašně těžký a důležitý,“ ví oba hráči.

Oba týmy vstoupily do utkání s chutí vyhrát, tomu odpovídala i bojovnost a opatrná hra. Více šancí měla v úvodu utkání Dukla, ale Verva šla jako první do vedení, prosadil se Mikúš. Za Duklu v přesilovce srovnal tradiční šutér od modré, Matěj Stříteský. „Předcházela tomu přesilovka, dostali jsme zákaz přehrát si to mezi beky, tak jsme si to samozřejmě přehráli,“ prozrazuje instrukce do početní výhody, „já pak vystřelil a jak se tam otáčel Hübl, tak si myslím, že to tečoval a šlo to úplně do protipohybu. Štěstí,“ bere skromně svoji gólovou střelu litvínovský odchovanec. Za dva body je ale Stříteský neskutečně rád. „Zaplaťpánbůh, že to tam spadlo. My ty body potřebovali, bylo to neskutečně těžké utkání. Každý zápas je strašně těžký, gólů moc nepadá, nepočítám tedy utkání ve Varech, kdy se to tam nějak zbláznilo, všechny týmy hrají na jeden, dva góly. Je to strašně těžké,“ je si vědom situace v baráži. Momentálně vede celou skupinu Energie se 16 body, druhá a třetí je Dukla s Kladnem, po 13 bodech, čtvrtý je Litvínov s 12 body.

Dukle se obecně na Vervu daří. Zatím ve všech barážových utkáních brali Jihlavští body, ze tří zápasů s tímto soupeřem získali bodů osm, o jeden méně, než je maximum. „Myslím si, že není nic, čím by nás soupeř překvapil. Měl nějaké šance, my jich měli víc, hráli spíše organizovaně, čekali na brejky. My hráli stále to, co hrajeme a snažili se ty šance proměňovat. Bylo jich tam poskromnu, ale co byly, tak by se s nimi mělo lépe nakládat, aby nás to pak nemrzelo,“ uvědomuje si „Stříťa“ nízkou produktivitu. Pro něj se ale jednalo o speciální utkání. Gól vsítil naposledy proti Olomouci v posledním, 52. kole základní části Tipsport Extraligy. „Vím o tom, že v sezoně tam góly padaly. Pomáhalo nám to, i když to prostě dopadlo, jak to dopadlo a teď celé to play-out jsem lanařil s nějakým zraněním a teďka jsem rád za to, že to začalo padat,“ uzavírá rozhovor klíčový jihlavský bek.

Videoohlasy s Matějem Stříteským

Radost z bodů měl i Petr Straka, autor vítězného nájezdu. Ale přesto stále věděl, že nic není rozhodnuto. „Jsme rádi, škoda, že to nevyšlo i minule. Ale jdeme krůček po krůčku a máme to ve svých rukách, což je důležité. Myslím, že kdybychom vyhráli za 3, tak příští zápasy budou strašně důležité. I kdybychom vyhráli za plný počet, tak to nic neřeší. Pořád musíme uhrát body vůči soupeřům, co tam jsou. Jsme rádi za dva bodíky a jdeme dál,“ tuší, že to bude boj až do posledního kola. Straka byl také ústřední postavou samostatných nájezdů, v sedmé sérii proměnil a dal razítko na dva body. „Já tam stál poblíž, trenéři se koukali po sobě a na Čagyho (Tomáš Čachotský - pozn. aut.), jestli se mu chce, nebo nechce. Divoch (Richard Diviš - pozn. aut.) tam našeptával, ať dají mě. Tak se mě zeptali, jestli dám, já jsem řekl, že myslím, že ano a nezklamal jsem, alespoň si myslím,“ popisuje plzeňský útočník ve službách Dukly, jak se zrodil jeho nájezd. „On ten led už není úplně ideální tady, celý zápas to skákalo a nebylo to na žádné závratné kličky. I když, jak Čagy, tak Litvínovští měli kličky povedené. Já si spíše věřil na střelu a pokusil se rozhýbat toho gólmana, (Pavla Kantora - pozn. aut.) poslat ho na druhou stranu. Myslím si, že se to povedlo a tu ruku už tam nedal včas.“

Do utkání také promluvily přesilovky. Vždyť oba góly v šedesáti minutách padly z přesilovek. První padla po Zemanově čtyřminutovém trestu, druhá po Baránkově vyloučení. „My jsme dnes dostali i dali z přesilovky, takže je vidět, že to je klíčové v zápase. Myslím, že hosté měli i v paměti poslední zápas, kdy to tady upřímně nezvládli ve třetí části, neustále byli vylučování, takže neměli šanci zabojovat o výsledek, když jsme vedli. My musíme ale hrát furt stejně, nesmíme se koukat, nebo řvát po rozhodčích, když tam něco bude, pořád hrát tu svoji hru,“ opakuje neustále, pro někoho možná prázdnou frázi, pro někoho důležitá slova, „Stráča.“

Videoohlasy s Petrem Strakou

Trenéři: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov 2:1 sn.

Autor videa: YouTube HZStv1