Dukláci znovu v reprezentaci. Jihlavští hokejisté dostali pozvánku do týmů U-18, U-17 i U-16

18.06.2018 / Tomáš Lysý

V dubnu 2018 měly mládežnické reprezentace na programu závěrečné akce sezony. Během nich se do národních týmů dostalo několik hráčů Dukly. Na dubnovém turnaji U-19 v Hodoníně mohla mít Jihlava hned trojnásobné zastoupení, ale tehdejší jihlavský gólman Jakub Škarek chytal baráž a obránci Lukáš Mareš s Matějem Válou byli nominováni jako náhradníci. Pár dní poté odehrála sedmnáctka turnaj ve Švýcarsku, kde byl výrazně vidět útočník Adam Najman. Klání pěti národů absolvoval i obránce Patrik Rašín. Na poslední dvě akce loňské sezony týmu do 16 let se dostal také útočník Tomáš Chlubna a zejména dvojutkání proti Slovensku odehrál skvěle (2+3).
Během června se reprezentanti naplno pustili do příprav na nový ročník. Duklu mezi nimi opět zastupuje Adam Najman, který na konci června absolvuje kemp U-18 v Kravařích a dalšího útočníka Tomáše Chlubny, jenž bude na kempu v téže městě, ale za U-17. Na dvou kempech reprezentační šestnáctky figuruje gólman Filip Maláč, obránce Tobias Adam a útočníci Matouš Menšík a David Moravec.

Reprezentace do 19 let: Turnaj čtyř zemí v Hodoníně

Poslední reprezentační akcí hráčů do 19 let v uplynulé sezoně byl Turnaj čtyř zemí v Hodoníně. Na něj byl nominován tehdejší gólman Dukly Jihlava Jakub Škarek (vpravo) jenž se ale z turnaje musel kvůli účasti Dukly v baráži omluvit. Mezi náhradníky byly dva obránci jihlavské juniorky, kteří se aktuálně připravují s A-týmem: Lukáš Mareš (vlevo) a Matěj Vála. Národnímu týmu nakonec domácí akce vůbec nevyšla, v konkurenci Finska, Ruska a Slovenska získal jen jeden bod za porážku v prodloužení od Slovenska. Češi poté prohráli s Ruskem 0:5 a Finsku podlehli 1:3.

Reprezentace do 18 let: Přípravný kemp v Kravařích

Nový trenér národního týmu do 18 let Alois Hadamczik povolal na první akci nové sezony hned 36 hráčů ze sedmnácti klubů. Spolu s asistenty Radkem Bělohlavem a Markem Židlickým se rozhodli i pro jihlavského zástupce, kterým je Adam Najman. Talentovaný útočník nastupoval v loňské sezoně za starší dorostence i za juniory Dukly a nyní tak znovu nakoukne do reprezentace. Sraz všech nominovaných je v sobotu 24.6., celá akce končí poslední červnový den.

Reprezentace do 17 let: Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku

Sedmnáctka zakončila loňskou sezonu turnajem pěti zemí v Basileji, na který byli nominováni dva hokejisté ze staršího dorostu a juniorky Dukly, obránce Patrik Rašín (dole) a útočník Adam Najman. Národní tým do sedmnácti let neodehrál vůbec špatný turnaj. Nejprve jen těsně podlehl Rusku 2:3. Poté získal cennou výhru nad Švédskem 4:3 v prodloužení, na které měl Adam výrazný podíl – nejprve ve 23. minutě srovnal na 1:1, v polovině třetí třetiny se podílel asistencí na bleskovém českém vyrovnání a 74 sekund před koncem svým druhým gólem v utkání poslal zápas do prodloužení. Reprezentanti si poté jednoznačně smlsli na Švýcarsku 7:4 s asistencí Adama Najmana na druhé brance Čechů. V závěrečném klání podlehli čeští mladíci v dramatickém zápasu Finsku 3:5 a obsadili tak konečné třetí místo.

Reprezentace do 17 let: Letní kemp v Třemošné

Také v nově tvořené sedmnáctce má Dukla zastoupení. Od soboty 16.6. do středy 20.6. probíhá Letní kemp v Třemošné, kam trenéři Karel Beran, Libor Procházka a Radim Skuhrovec pozvali také útočníka mladšího a staršího dorostu Tomáše Chlubnu. Pro syna bývalého vynikajícího hráče SM-Liigy tak půjde o další stupínek v kariéře, loni totiž nastupoval za U-16.

Reprezentace do 16 let: Dvojzápas se Slovenskem

Tomáš Chlubna si na sklonku uplynulé sezony vyzkoušel i dres týmu do 16 let, když se dostal na dvojzápas proti Slovensku. A vedlo se mu více než dobře. V prvním utkání, kdy porazila Česká republika bývalé federální partnery 4:2, dokázal na první gól nahrát a v závěrečných deseti minutách se brankově prosadil hned dvakrát. O den později při výhře 3:2 v prodloužení zaznamenal asistenci na druhém českém gólu i na vítězném zásahu Guta.

Reprezentace do 16 let: Turnaj čtyř zemí ve Švédsku

I na základě dobré výkonnosti v dvojzápasu se Slovenskem se Tomáš Chlubna objevil i na závěrečné akci reprezentace do 16 let, kterou byl dubnový Turnaj čtyř zemí ve Švédsku. Tentokrát se ale do statistik nezapsal a ani český národní tým nezaznamenal výrazný úspěch. Nejprve se Švédskem padl 0:6, poté prohrál s Ruskem 1:3 a na závěr nestačil na Finsko poměrem 2:4.

Tomáš Chlubna v dresu reprezentační patnáctky během dubna 2017. Foto: Zdeněk Drla

Reprezentace do 16 let: Letní kemp v Třemošné

Také reprezentační šestnáctka nastoupila do nové sezony s jihlavským zástupcem. V polovině června probíhá pětidenní kemp v Třemošné, kde je mezi 23 hráči také zástupce Dukly – gólman Filip Maláč. Další syn otce, který má za sebou úspěšnou kariéru, chytal v uplynulém ročníku za mladší dorostence Dukly Jihlava a stejně jako u všech předešlých reprezentantů jde v případě „Malageho“ také o hráče, jenž prošel cyklem Mezinárodní česko-finské hokejové školy.

O několik dní později se na druhém kempu v Třemošné představí hned tři jihlavští hokejisté z celkového počtu 23 nominovaných hráčů. Od 23.6 do 27.6. se trenéra Petra Hakena budou snažit co nejvíce zaujmout obránce Tobias Adam (vpravo) a útočníci Matouš Menšík (vlevo) s Davidem Moravcem. Všichni tři nastupovali v ročníku 2017/2018 za mladší dorost Dukly, druhý jmenovaný si úspěšně vyzkoušel také kategorii staršího dorostu.