Horácký zimní stadion bude patřit krasobruslení. Za dveřmi je Jihlavský ježek

21.03.2014 / Libor Kucza

Zápolení v synchronizovaném bruslení má v krajském městě Vysočiny neotřesitelnou tradici. Na programu je již dvacátý ročník klání Jihlavský ježek. Stále se rozrůstající soutěž se bude moci pochlubit účastí 24 souborů. Jihlavské barvy bude reprezentovat hned trojice týmů, Ice Flowers, které nastoupí v nejmladší kategorii, Starlets a N’Ice Age. Oba celky jsou zařazeny do smíšené kategorie Mixed Age. Ze zahraničí přicestují celky z Maďarska, Německa či Chorvatska. Jihlavský ježek odstartuje v neděli 23. března v 7:30 dopoledními tréninky, hlavní soutěž je pak na ploše Horáckého zimního stadionu naplánována na 13:30. Přijďte podpořit jihlavské zástupkyně!

Závěr krasobruslařské sezony se kvapem blíží. S přibývajícími hodinami tréninků stoupá také výkonnost jednotlivých týmů. „Skladby synchro bruslení dozrávají až ke konci sezóny. V tomto období by týmy uvítaly soutěže, ale není jich dostatek," říká hlavní trenérka Starlets Věra Paulusová. Jihlavu si celky nevybírají nadarmo. „Jihlavský ježek si vydobyl pověst příjemné, organizačně dobře zvládnuté soutěže, která je hojně navštěvována sportovními příznivci,“ prozrazuje lodivodka Starlets. „Naše město je pozičně dosažitelné ze všech koutů republiky. Letos i z několika dalších států - Německa (Drážďany, Chemnitz), Maďarska (Budapešť, Miskolc), Chorvatska (Záhřeb),“ vypočítává další nesporné výhody. Renomé soutěže potvrzuje i stoupající zájem týmů. „Jezdím po mezinárodních soutěžích jako rozhodčí, nyní jsem se vrátila ze Skotska, kde soutěžilo padesát týmů v různých kategoriích. Hned jedenáct souborů se zajímalo o start v Jihlavě v nadcházejícím roce."

Všechny domácí družiny pomýšlejí na čelní pozice. „Starlets by chtěly předvést dobrý výkon, ještě lepší než na letošních soutěžích. Potom můžeme očekávat i velmi dobré umístění. Nejlépe do třetího místa. Nikdo ale nechce zůstat ten poražený a nedá takříkajíc kůži zadarmo,“ nastiňuje plány Věra Paulusová.

Formování Starlets nebylo příliš jednoduché, tým pod taktovkou zkušené trenérky prošel před právě probíhající sezonou výraznou obměnou. „Po loňské úspěšné sezóně Starlets pozměnily složení týmu, přišlo sedm nových děvčat z mladší kategorie a nastalo sjíźdění týmu, vyrovnávání rozdílů bruslařské techniky či zvyšování psychické odolnosti během velkých mezinárodních soutěží,“ prozrazuje. „Aspektů dobrého juniorského týmu na mezinárodní úrovni je mnoho, jsme v tréninkovém procesu, který věřím, že se ubírá správnou cestou a má smysl,“ vyhlíží Paulusová do budoucna. Starlets mají rozhodně na co navazovat. V loňské sezoně zaznamenaly velké úspěchy. Důkazem budiž třetí místo na Mozart Cupu v Salcburku 2013, první příčka v německém Neuss, kde se účastnilo hned dvanáct týmů.

JUBILEJNÍ ROČNÍK. Horácký zimní stadion bude hostit již dvacátý ročník soutěže Jihlavský Ježek? Jak si v něm povedou jihlavské zástupkyně?