Jihlavské krasobruslařky si přivezly z prestižního Mozart Cupu hned čtyři medaile

05.02.2016 / Tomáš Lysý

Velkého úspěchu dosáhly jihlavské krasobruslařky na rakouském Mozart Cupu, který se tradičně řadí mezi největší evropské mezinárodní závody v synchronizovaném bruslení. V Salzburgu soutěžilo přes 70 týmů z 18 zemí světa. Favority byly jako obvykle týmy z Finska, Kanady, USA a Ruska. Překvapivě výborné výkony předvedly také týmy z Francie a z Maďarska. Nedělní přední příčky však patřily české výpravě, jihlavské závodnice přivezly na Horácký zimní stadion 3 stříbrné a 1 bronzovou medaili!

Mozart cup 2016, Salzburg, Rakousko

Termín celého závodu: 21. – 24. 1. 2016
Sobota 23.1. - ISU kategorie Senior, Junior, Advanced Novice
Neděle 24.1. – kategorie Juvenile, Basic Novice, Mixed Age a Adult

V kategorii Basic Novice soutěžily svěřenkyně trenérky Vladimíry Pokorné. „Ve velké konkurenci 12.týmů z 8 zemí se Ice Flowers jezdící na hudbu z Jamese Bonda rozhodně neztratily a předvedly svůj program s nasazením a bez větších chyb,“ je s výkonem svých svěřenkyň spokojená trenérka Ice Flowers.

V kategorii Juvenile se předvedly nejmladší závodnice jihlavského oddílu, tým Gemini. Děvčata společně navštěvují sportovní třídy na ZŠ Seifertova a trénují na ledě i na suchu. „Gemini nás mile překvapily už na závodech v Brně, kde dokázaly velký posun od loňské sezóny. Ani jsem nečekala, že se z loňských posledních míst tak odrazí. Letos nám pomáhá s choreografií a pilováním techniky bruslení šéftrenérka oddílu Věra Paulusová. Jízda je vcelku obtížná a tak se dá stále vylepšovat její provedení,“ říká trenérka nejmladší základny jihlavského krasobruslení Linda Haferníková. „Ráda bych postavila z mladších bruslařek druhý tým. Hledáme pracovní jméno, hudbu a zkusíme jet menší závod či exhibici. Děti mají obrovskou motivaci ve svých starších spolužačkách, ale i v ostatních zkušených jihlavských týmech,“ usmívá se spokojeně Linda Haferníková, která neopomene ani na poděkování kolegyni. „Ráda bych touto cestou poděkovala za velkou pomoc naší asistentce, Ester Petschenkové.“

Linda Haferníková: Velká spokojenost s výkony krasobruslařek a velká radost z medailí

V kategorii Adult závodily bývalé i současné plnoleté závodnice z různých jihlavských týmů. „Loni jsme si závod v Salcburku užily s veškerou slávou. Vyhrály jsme a historicky poprvé hrála česká hymna na závodech světového formátu jen pro nás, Jihlavu, což bylo opravdu dojemné. Letos jsme vsadily na odvážnější styl, doprovází nás hudba skupiny ACDC, kterou si oblíbili zejména ledaři z našeho stadionu,“ směje se Linda Haferníková a zároveň prozrazuje, jaké byly ambice týmu a jak závod dopadl. „Těšily jsme se na další vítězství, do kategorie se nám však přidaly podobné soupeřky z Finska! Byly opravdu výborné, a tak uznáváme letošní stříbro a máme z něj samozřejmě velkou radost,“ sděluje opět spokojeně a s úsměvem jihlavská trenérka krasobruslení.

Výsledky

Juvenile	tým Gemini 		2. místo z  5 týmů		22,47  bodů
Basic Novice	tým Ice Flowers		2. místo z 12 týmů		30,55  bodů
Adult		tým N´Ice Age		2. místo z  5 týmů		30,37  bodů
Mixed Age	tým Starlets		3. místo z 11 týmů		55,30  bodů

Vrcholem nedělního Mozart Cupu byla kategorie Mixed Age. Předvedly se krásné týmy se špičkovou technikou bruslení, měly často velmi obtížné volné jízdy na úrovni kategorie ISU-senior. S napětím byl očekáván výkon jihlavských Starlets, které loni v Salzburku bojovaly o nominaci na mistrovství světa kategorie juniorek. Starlets nastoupily jako ostřílené závodnice. Plné hlediště skandovalo a fandilo od počátku do konce volného programu. „Starlets předvedly svoji životní jízdu. Na tyto závody jsme se poctivě připravovaly, děvčata nechtěla ponechat nic náhodě, pilovalo se do poslední chvilky. Na závody odjely Starletky s další trenérkou Jitkou Poukarovou o den dříve, aby sledovaly konkurenci v ISU kategoriích, které míří na mistrovství světa do Budapeště,“ popisuje pečlivou přípravu šéftrenérka oddílu Věra Paulusová, která dostala od svých krasobruslařek krásný dárek. „Moje svěřenkyně mi v den mých narozenin udělaly velkou radost, jely úplně bez chyby a s výrazem zralých bruslařek. Obdržely při slavnostním vyhlášení pozvání na neoficiální mistrovství Evropy v kategorii Mixed Age ve švýcarské Basileji,“ září spokojeností trenérka, která v Salcburku strávila celkem 4 dny, zejména na panelu poroty jako technický specialista.

Průběh závodu sledovali fanoušci z celého světa, a také samozřejmě v Jihlavě, u obrazovek. Komentátor Ryan T. Thornton dodal celému závodu, jako vždy, velmi umělecký podtext. Upřímně se radoval z výkonu českých týmů: Posuďte sami a prohlédněte si videa v archívu.

Závěrečné slovo trenérky Lindy Haferníkové:

Patří se vyjádřit poděkování klubu Dukla Jihlava mládež, z.s., za solidní tréninkové podmínky a zázemí. V Jihlavě vzrůstá synchronizované bruslení tak, jako málokde v republice. Veškeré aktivity jihlavského oddílu stojí na široké základně mládeže. „Máme enormní zájem o kurzy bruslení pro děti, snažíme se jim poskytnout kvalitní výuku základů bruslařské techniky. Starší děvčata z týmů Starlets a Ice Flowers ochotně pomáhají jako instruktorky. Mohou tak posoudit, kam se bruslař od prvních krůčků na ledě může posunout! My trenéři si přejeme, aby naše závodnice postoupily trenérské licence a mládeži se později s chutí věnovaly. V současné době doplňujeme náš oddíl formou sdružováním krasobruslařek ve sportovních třídách na ZŠ Seifertova. Výhodou je zejména servis rodičům, děti odtrénují v návaznosti na školní rozvrh, v 15 hodin odpoledne mají prakticky „odpracováno“ a rodiče si je mohou vyzvednout. Zajistíme si tak pravidelnost v trénincích, a také nemusíme řešit prostory na suchou přípravu: ve škole je baletní sál i tělocvična k dispozici. Snažíme se děti obklopovat skvělými odborníky, dodat jim dobré základy pro synchronizované bruslení. Vedení školy nám vychází vstříc. Po zápise do prvních tříd eviduji poslední volná místa pro nadcházející prvňáčky, kdo má ještě zájem, měl by okamžitě dítě přihlásit. Začnou s námi již letní tréninkovou přípravu,“ dodává spokojeně a s úsměvem Linda Haferníková, vedoucí kurzu bruslení pro děti a správce sportovních tříd se zaměřením na synchronizované bruslení.

Na fotografie z prestižního rakouského Mozart Cupu 2016, kde jihlavské krasobruslařky získaly hned čtyři medaile, se můžete podívat ve fotogalerii.