Nejmladší závodnice oddílu jihlavského krasobruslení, Gemini, absolvovaly závod v Zell am See

20.03.2016 / Tomáš Lysý

Mladší žačky jihlavského oddílu krasobruslení, Gemini I a Gemini II, se účastnily pod vedením trenérky Lindy Haferníkové závodu v rakouském Zell am See, kde soutěžily v konkurenci rakouských a německých týmů. Závod je pro jihlavské krasobruslení hodně specifický, neboť právě Věra Paulusová, hlavní trenérka jihlavského oddílu, v Rakousku v roce 2000 synchronizované bruslení založila. „Stříbro a bronz si holky zasloužily, pro všechny byl závod velikou zkušeností. S průběhem a výsledkem soutěže jsme celkově velmi spokojeny,“ prohlásila trenérka Gemini, jejíž svěřenkyně se musely vypořádat i s velice nekvalitním ledem.

Nejmladší závodnice oddílu jihlavského krasobruslení, tým Gemini, přijal pozvání na obsáhlý závod Mistrovství republik Salcburk / Horní a Dolní Rakousko s hostujícími týmy z německého Bavorska a České republiky. Byla to právě hlavní trenérka jihlavského oddílu, Mgr. Věra Paulusová, která synchronizované bruslení v Rakousku v roce 2000 založila. Tradiční spolupráce s oddíly z Rakouska a Německa je založena na dlouhodobých přátelských vztazích a výměně know-how, pořádání společných soustředění a seminářů u nás i v zahraničí. V Zell am See probíhal tento mimořádný závod po několik dní. Soutěžilo se ve všech kategoriích: bylo možné spatřit taneční páry, dívky i chlapce v sólových kategoriích a mnoho rakouských týmů synchronizovaného bruslení, které se neustále rozrůstá.

„Gemini má stálý soutěžní tým, který tvoří závodnice ze 4. a 3. tříd základní školy. Tentokrát jsme však postavili slibovaný druhý závodní tým, protože naše základna čítá opravdu mnoho bruslařek. Mladší tým Gemini II dotváří i děvčata, která nechodí do sportovních třídy ZŠ Seifertova. Jsou velmi motivované a umí hezky bruslit. Složili jsme, myslím, atraktivní soutěžní jízdu. Práce se tímto zdvojnásobila. Momentálně je tréninková situace jasná. Každá dívka, která s námi pravidelně trénuje déle než 2 roky, je schopna začít závodit," prozradila trenérka Gemini (mladších žaček) Linda Haferníková.

Stříbro a bronz si holky zasloužily, pro všechny byl závod velikou zkušeností

„Soutěžní den se vyvíjel skvěle. Absolvovaly jsme rozcvičku u jezera nedaleko zimního stadionu, poté i oficiální trénink na ledě. Oba týmy trénovaly bez chyb, sklízely potlesk od diváků z tribun. Pak se závod časově posunul do pozdních večerních hodin, a to už se našim týmům prodlužovaly závodní návyky. K jízdě však nastoupily zodpovědně a s úsměvem. Po trojitých skocích z předešlé kategorie solistů však na neupraveném ledě zůstaly nástrahy, které Gemini doposud nepoznaly. Po několika pádech už při rozjížďce jsme zjistili, že led je samá díra! Vylézala dokonce i karisíť. Lehounké dívky se nevyhnuly pádům, kterým snad ani nešlo zabránit. Stříbro a bronz si všechny zasloužily, pro všechny byl závod velikou zkušeností. S průběhem a výsledkem soutěže jsme celkově velmi spokojeny,“ nechala Linda Haferníková nakouknout pod pokličku závodů v Rakousku.

Fotogalerie týmu Gemini I, II ze závodů v Zell am See