Jihlavské krasobruslařky soutěžily na Mozart Cupu v rakouském Salzburgu

01.03.2017 / Tomáš Lysý

Skupiny synchronizovaného bruslení z jihlavské Dukly odjely soutěžit na tradiční ISU Mozart Cup 2017 v rakouském Salcburku. Každým rokem se zde sjíždí téměř 100 týmů z celého světa. Jihlavské závodnice soupeřily s USA, Finskem, Švédskem, Švýcarskem, ale i s Austrálií a mnoha dalšími. „V roce 2000 jsme se podíleli na zrodu synchronizovaného krasobruslení v Rakousku, a tak se dnes můžeme společně radovat z této oblíbené soutěže,“ říká trenérka Linda Haferníková. Mozart Cup je největší mezinárodní ISU (Mezinárodní bruslařská unie – International Skating Union) soutěž v nejbližším okolí a představily se na něm nejlepší světové týmy.

„Mohli jsme spatřit seniorské a juniorské ISU kategorie, kde se představily nejlepší světové týmy. Některé z nich trénují až 25 hodin týdně! Fandili jsme také domácím Mozartům. V roce 2000 jsme se podíleli na zrodu synchronizovaného bruslení v Rakousku, a tak se dnes můžeme společně radovat z této oblíbené světové soutěže. Rakušané si po organizační stránce mohou žádat o pořadatelství mistrovství světa,“ prozrazuje trenérka Linda Haferníková.

Za jihlavský klub soutěžily čtyři týmy. Nejmladší závodnice byly opravdovým zpestřením celého závodu, byly nejmenší a získaly si sympatie diváků. „Rozhodčí pochválili bruslení, a to nás moc těší. Děvčata si závody opravdu užila. Je potřeba, aby se naučily rituálům, které k synchru patří. Je to týmový sport a vše je založeno na dobré organizaci,“ říká trenérka k hodnocení jejich závodu.

Největším očekáváním byla kategorie Mixed Age, ve které soutěžilo neuvěřitelných 23 týmů. Soupeři byli z celého světa a konečné pořadí nebylo možné vůbec odhadnout. Jihlavské týmy Starlets a Ice Flowers zajely výborně. „Starlets startovaly v počtu čtrnácti. Působily velmi jistě a zanechaly výborný dojem. Prvních pět týmů bylo opravdu neporazitelných, hodně trénují a chystají se do ISU seniorské kategorie. Austrálie měla takový potlesk, že málem spadla tribuna,“ usmívá se trenérka Věra Paulusová. „Umístily jsme se hned za těmito týmy a za sebou jich zanechaly dalších patnáct,“ doplňuje. Spolu s trenérkou Jitkou Poukarovou si výkon svých svěřenkyň pochvalovaly.

Fotogalerie z Mozart Cupu 2017 – Starlets

Tým Starlets. Foto: Jana Tesařová


„Ice Flowers zajely super výkon. Jsou v této kategorii vůbec poprvé a my jsme tak dobrý výsledek ani nečekali. Umístily se těsně za polovinou startovního pole a zanechaly také skvělý dojem. Umí jezdit synchronně a volnou jízdu předvedly bez sebemenší nervozity,“ je spokojená trenérka Vladimíra Sedinová.

Fotogalerie z Mozart Cupu 2017 – Ice Flowers

Tým Ice Flowers. Jana Tesařová


„Tým Gemini přijel s velkým očekáváním nejlépe obhájit loňské stříbrné medaile. Byl to na děti docela nápor, cítily nervozitu a mnoha dětem nebylo dobře. Těsně před jízdou si mi dokonce jedna dívka stěžovala, že vidí rozmazaně a jen obrysy. Další měla teplotu. Letos nám to nevyšlo – asi přišla nečekaná únava. Děvčata v jízdě jednou zaváhala, ale jinak jela moc pěkně. Tým Tempo dohání Gemini bodově, ačkoli jsme od něj neměli vůbec žádné výsledkové očekávání, velmi nás potěšil a vypadá to, že v něm vyrůstají nadějné závodnice,“ povídá se smíchem Linda Haferníková.

Fotogalerie z Mozart Cupu 2017 – Gemini

Fotogalerie z Mozart Cupu 2017 – Tempo

Tým Gemini. Jana Tesařová

Tým Tempo. Jana Tesařová


Z dalších soutěží, kterými byly tradiční mezinárodní Jihlavský Ježek (11. únor 2017) a Mistrovství České republiky 2017, jenž jihlavský klub pořádal v Havlíčkově Brodě 26. února 2017, reportáže připravujeme. Nejbližším mezinárodním ISU závodem je Budapest Cup 2017, který je na programu 19. března 2017. „Máme před sebou stále moc práce,“ sdělila již před dvěma domácími závody Linda Haferníková.