První celý den na Mezinárodní hokejové škole byl zakončen zápasem, který ovládli Blue Lightnings

24.07.2017 / Tomáš Lysý

Po úvodním „půldni“ International Ice Hockey School (IIHS) mohli hráči a realizační tým očekávat klasický a osvědčený program. Ten již tradičně zahrnuje dopolední dvoufázové tréninky. Zatímco jeden tým byl na ledě, druhý na suchu a naopak. Po obědě a krátké pauze přišlo na řadu focení IIHS, každý hráč se opět může těšit na vlastní kartičku a společné foto. Odpoledne přišel na řadu vrchol prvního dne v podobě úvodního zápasu česko-finského kempu, ve kterém byli úspěšnější Blue Lightnings Ti pod dohledem gólmana NHL Davida Ritticha porazili White Rangers 5:3.

Náročný úvodní den se na dětech podepsal. V neděli večer lehli do postele a takřka bez výhrad dodržovali večerku. Nabrali tak dostatek sil na vůbec první celý den kempu, který začal budíčkem krátce před sedmou hodinou ranní. Šestačtyřicítka hráčů a členové realizačního týmu mají snídaně, obědy a večeře v jihlavském Pivním ráji. Po vítaném příjmu energie v podobě jídla se výprava přesunula na Horácký zimní stadion k dvoufázovým tréninkům. Jeden tým brázdí led Zimáčku rovnou hodinu a druhý se naopak připravuje v Sokolovně na off-ice tréninku. Poté se oba dva prohodí. Pevně daný režim hlásí, že poté přichází na řadu oběd a odpočinek na ubytovně Karolíny Světlé v Jihlavě.

Ten je o něco zkrácený, jelikož těsně po druhé hodině odpolední směřují účastníci hokejového kempu znovu na Horácký zimní stadion. Před vůbec prvním zápasem IIHS přichází na řadu focení. Nejprve jednotlivců, takže každý hokejista se může těšit na vlastní kartičku s motivy kempu. Poté společné i s členy realizačního týmu česko-finské hokejové školy. Profesionálům z SB Corporation jde práce pěkně od ruky. Byť je na focení vyhrazena hodina a půl, ani ne za polovinu času je hotovo.


V 16 hodin začíná vrchol snažení úvodního dne a půl – první zápas Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2017. Ten se zprvu vyvíjel lépe pro Blue Lightnings, kteří se ve čtvrté minutě dostali do vedení. White Rangers ale nedlouho poté vyrovnali a naopak jsou to oni, kteří ve druhé třetině tahali za delší konec provazu. Ovšem slibně rozehraný zápas do úspěšného konce nedostali. Lightnings totiž na konci druhého dějství srovnali stav a ve třetí třetině strhli vedení dvěma góly znovu na svojí stranu. Byť Rangers ještě snížili na rozdíl jedné branky, Blue Lightnings vsítili pátou branku a berou na kempu první vítězství.


První zápas IIHS 2017:

Blue Lightnings – White Sharks 5:3

Branky a nahrávky: 4. Michael Procházka (Tadeáš Kuba), 39. Jonáš Jungwirth (Aapo Mäenpää), 43. Jonáš Jungwirth, 46. Noah Leppänen (Adam Horký, Šimon Báťa), 50. Aapo Mäenpää (Stanislav Pelikán) – 7. Michael Bačkovský (Matěj Vovsík), 26. Adam Kříž (Noa Uotila), 48. David Krotký (Arttu Hakulinen).

Blue Lightnings: Aaro Roivas (21. Lukáš Vejmelka, 41. Filip Havlík) – Ossi Ahlgren, Juuso Halme, Matvey Ulanen, Radek Němec, Nikolas Bobrovský, Lukáš Číhal, Stanislav Pelikán, Zdeněk Fišer – Noah Leppänen, Oskari Koponen, Aapo Mäenpää, Eetu Salonen, Joonatan Wiren, Tadeáš Kuba, Adam Horký, Šimon Baťa, Jonáš Jungwirth, Filip Vašák, Michal Procházka. Tomáš Staněk. Trenéři: Jakub Venc, Matti Ranta, Daniel Šťastný

White Sharks: Alvar Havukari (21. Pavel Pulda, 41. Petr Juda) – Miro-Tapio Palonen, Mikael Miiluniemi, Eetu Saarinen, Eemeli Tuomivaara, Štěpán Šabatka, Matěj Vovsík, Otakar Beran, Tomáš Frühbauer – Arttu Hakulinen, Niklas Puistola, Konsta Viitanen, Luukas Rauma, Noa Uotila, David Krotký, Adam Svoboda, Tomáš Jaša, Martin Hrbek, Michael Bačkovský, Adam Kříž, Ondřej Koukola. Trenéři: Tomáš Dzurik, Jarkko Mattila, Roman Peschout


Ceny pro nejlepší hráče zápasu předával David Rittich (uprostřed), odchovanec Dukly Jihlava a vůbec první gólman Dukly, který nastoupil v NHL. Z týmu Blue Lightnings se nejlepšími hráči stali Jonáš Jungwirth a Aaro Roivas. Nejlepšími hráči z poražených White Rangers byli Adam Kříž a Noa Uotila (zleva). Foto: Tomáš Buksa