Pátý a šestý den hokejovky přinesl opět výhry Blue Lightnings, proběhly také testy na ledě a na suchu

28.07.2017 / Tomáš Lysý

Ačkoliv se zdá, že program Mezinárodní česko-finské hokejové školy je víceméně stejný a neměnný, najdou se odlišnosti. Jednou z nich je i náplň dopoledních dvoufázových tréninků. Zatímco pátý den byl klasický, o den později ve čtvrtek 27. července proběhly testy na suchu a na ledě. Hokejisty čekalo rovnoměrně rozdělených osm cvičení. Co se nemění, jsou vítězství Blue Lightnings. Ti zaznamenali ve třetím utkání těsnou výhru 4:3, aby se ve čtvrtém zápase radovali jasně 5:0. V pátek 28.7. přijde poslední „celý“ den IIHS s hlavním vrcholem – oficiálním zápasem. Jeho úvodní buly bude vhozeno v pátek 28. července v 16 hodin na Horáckém zimním stadionu.

7:00. Budíček nepočká, jízdní řád Mezinárodní česko-finské hokejové školy je přesně daný. Ten, kdo přesně dodržel odchod „na kutě,“ nemá se vstáváním sebemenší problém. Ale najdou se i tací, kterým se předešlý den spát příliš nechtělo a vstávání na středu 26.7. jim jde pěkně ztuha. O čtvrt hodiny později následuje odchod ze studentské ubytovny Karoliny Světlé při OA, SZŠ a SOŠS Jihlava do prostorů Pivního ráje, kde nachází účastníci Mezinárodní sportovní školy (florbal a hokej) zázemí v podobě snídaně, obědu a večeře.

Snídaně začíná kolem půl osmé a poté se výprava rozdělí na dvě části. Florbalisté mají zázemí v areálu a tělocvičně Na Stoupách, hokejisté jsou samozřejmě na Horáckém zimním stadionu. Před devátou hodinou vyjíždí jeden tým na led, druhý jde do tělocvičny. Po hodinové tréninkové jednotce se oba namíchané česko-finské týmy vymění. Výklus týmu, jenž byl na ledě jako druhý a odchod na oběd, to je další program. Po jídle přichází na řadu odpočinek na ubytovně, jenž mladí sportovci tráví různě. Někdo spí, jiný komunikuje se svými kamarády nebo rodiči.

Fotogalerie z třetího zápasu IIHS 2017.
Foto: Tomáš Buksa

Odpoledne přichází na řadu zápas. Třetí měření sil bylo hodně vyrovnané. Ačkoliv se White Rangers podobně jako v předešlých utkáních dostali do vedení, tentokrát 1:0 a 2:1, slibný náskok neudrželi. Blue Lightnings otočili na 4:2 a jejich soupeř už stačil pouze jednou brankou snížit konečný stav.


Třetí zápas IIHS 2017:

Blue Lightnings – White Sharks 4:3

Branky a nahrávky: Budou doplněny později...

Blue Lightnings: Filip Havlík (21. Lukáš Vejmelka, 41. Aaro Roivas) – Ossi Ahlgren, Juuso Halme, Matvey Ulanen, Radek Němec, Nikolas Bobrovský, Lukáš Číhal, Stanislav Pelikán, Zdeněk Fišer – Noah Leppänen, Oskari Koponen, Aapo Mäenpää, Eetu Salonen, Joonatan Wiren, Tadeáš Kuba, Adam Horký, Šimon Baťa, Jonáš Jungwirth, Filip Vašák, Michal Procházka. Tomáš Staněk. Trenéři: Jakub Venc, Matti Ranta

White Sharks: Petr Juda (21. Pavel Pulda, 41. Alvar Havukari) – Miro-Tapio Palonen, Mikael Miiluniemi, Eetu Saarinen, Eemeli Tuomivaara, Štěpán Šabatka, Matěj Vovsík, Otakar Beran, Tomáš Frühbauer – Arttu Hakulinen, Niklas Puistola, Konsta Viitanen, Luukas Rauma, Noa Uotila, David Krotký, Adam Svoboda, Tomáš Jaša, Martin Hrbek, Michael Bačkovský, Adam Kříž, Ondřej Koukola. Trenéři: Tomáš Dzurik, Jarkko Mattila


Ceny pro nejlepší hráče zápasu předával Jan Mandát (uprostřed), odchovanec Dukly Jihlava, jenž v uplynulé sezoně hrál na farmě New Jersey Devils v klubu Albany Devils (AHL). Památkové puky s motivy IIHS 2017 dostali Tadeáš Kuba, Juuso Halme (Blue Lightnings) a z White Rangers Štěpán Šabatka a Niklas Puistola (zleva). Foto: Tomáš Buksa


Tomáš Dzurik: IIHS je super zkušenost, ještě se mi nepoštěstilo trénovat v cizím jazyce

Jedním z nováčků mezi trenéry na Mezinárodní česko-finské hokejové škole je Tomáš Dzurik, jenž má jinak na starost 5. a 7. třídu Dukly. Jak se odchovanec jihlavského hokeje o svém působení na kempu dozvěděl? „Zhruba před půl rokem mě oslovil pan Ščerban. Těšil jsem se moc, chtěl jsem si zpříjemnit léto. Kemp, kde se mluví anglicky, je pro mě novou zkušeností. Je to super zkušenost jak pro kluky, tak pro nás trenéry,“ povídá osmadvacetiletý trenér.

Hlavním jazykem kempu je angličtina, takže trenéři udílejí pokyny v nejrozšířenějším jazykem světa. Když přesto některý hráč nerozumí, není problém. „Komunikace je v pohodě. Všichni trenéři tady umí docela obstojně anglicky. Ještě se mi nepoštěstilo trénovat v cizím jazyce. Vyměnili jsme si nějaké poznatky a nová cvičení, což jsou ty nejpozitivnější věci,“ uzavírá Tomáš Dzurik.

Videorozhovor s Tomášem Dzurikem

Autor videa: Tomáš Lysý


Trošku pozměněný dopolední program, respektive náplň dvoufázových tréninků, má šestý den kempu. Ve čtvrtek 27.7. absolvovali hráči testy na suchu a na ledě, přičemž je v obou částech čekala čtyři cvičení. V tělocvičně se hokejisté snažili podat co nejlepší výkon ve skoku z místa, agility startu, agility čtverci a šplhu. Na ledě poté měřily své schopnosti v bruslení pozadu i popředu (na ledě obkroužili vyznačenou osmičku), dále slalom a rychlost bruslení v podobě obvodu ledové plochy. Nejlepší z každé části bude oceněn na sobotním slavnostním zakončení Mezinárodní sportovní školy.

Video: Testy na ledě a na suchu

Autor videa: Tomáš Lysý


Odpoledne už mělo náplň stejnou – čtvrtý zápas IIHS 2017. Předešlá tři utkání vyhrál tým Blue Lightnings, byť jejich soupeř White Rangers vždy vedl. Tentokrát šli vůbec poprvé ve všech utkáních do vedení Blues a nakonec dovedli utkání k naprosto jasné výhře 5:0, přičemž hattrickem se blýskl Filip Vašák.

Fotogalerie ze čtvrtého zápasu IIHS 2017.
Foto: Tomáš Buksa

Bilance je tak jednoznačná – čtyři zápasy, čtyři výhry Blue Lightnings při poměru skóre 23:11. Pro White Rangers ale stále není nic ztraceno. Mohou totiž vyhrát utkání nejdůležitější - Oficiální zápas 7. ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Tedy zápas, který se bude hrát na hlavní hale Horáckého zimního stadionu, ozdobí ho státní hymny a po skončení budou vyhlášeni nejen nejlepší hráči duelu, ale i celého kempu.


Čtvrtý zápas IIHS 2017:

Blue Lightnings – White Sharks 5:0

Branky a nahrávky: 5. Oskari Koponen (Stanislav Pelikán), 17. Filip Vašák (Michal Procházka), 20. Filip Vašák (Michal Procházka, Noah Leppänen), 31. Filip Vašák (Aapo Mäenpää), 44. Michal Procházka.

Blue Lightnings: Aaro Roivas (21. Lukáš Vejmelka, 41. Filip Havlík) – Ossi Ahlgren, Juuso Halme, Matvey Ulanen, Radek Němec, Nikolas Bobrovský, Lukáš Číhal, Stanislav Pelikán, Zdeněk Fišer – Noah Leppänen, Oskari Koponen, Aapo Mäenpää, Eetu Salonen, Joonatan Wiren, Tadeáš Kuba, Adam Horký, Šimon Baťa, Jonáš Jungwirth, Filip Vašák, Michal Procházka. Tomáš Staněk. Trenéři: Jakub Venc, Matti Ranta

White Sharks: Alvar Havukari (2. Pavel Pulda, 3. Petr Juda) – Miro-Tapio Palonen, Mikael Miiluniemi, Eetu Saarinen, Eemeli Tuomivaara, Štěpán Šabatka, Matěj Vovsík, Otakar Beran, Tomáš Frühbauer – Arttu Hakulinen, Niklas Puistola, Konsta Viitanen, Luukas Rauma, Noa Uotila, David Krotký, Adam Svoboda, Tomáš Jaša, Martin Hrbek, Michael Bačkovský, Adam Kříž, Ondřej Koukola. Trenéři: Tomáš Dzurik, Jarkko Mattila


Michal Procházka a Oskari Koponen z týmu Blue Lightnings a Matěj Vovsík, Miro-Tapio Palonen (White Rangers – zleva) přebrali ceny pro nejlepší hráče zápasu z rukou Lukáše Sáblika (uprostřed), odchovance Dukly Jihlava, kde nyní pracuje jako trenér gólmanů, a mistra Tipsport extraligy ledního hokeje z roku 2007. Foto: Tomáš Buksa