Naše šance, kterých jsme si vytvořili celkem dost, jsme neproměňovali, lituje Lukáš Žálčík

23.08.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Čtvrtý přípravný zápas, podruhé těsná porážka 1:2 a opět s Olomoucí. Jihlavští hokejisté neodehráli špatný zápas, ale stejně jako v předešlých utkáních přípravy doplatili na produktivitu. Ačkoliv se vůbec poprvé v přípravných utkáních dostala Dukla po trefě Adama Zemana do vedení, nakonec Hanáci dvěma góly otočili zápas. Menším dílčím úspěchem je pro Jihlavu vítězství v samostatných nájezdech. „Byl to vyrovnaný zápas. Udělali jsme nějaké chyby, které soupeř potrestal. My jsme naše šance, kterých jsme si vytvořili celkem dost, neproměňovali,“ říká úspěšný nájezdový exekutor Lukáš Žálčík.

Již první třetina zápasu Dukly s Olomoucí přinesla dvě tři hodně slibné šance na jihlavské straně, které mohli skončit gólem. Nicméně puk za záda hostujícího gólmana Matouška nepřešel. Červenožlutí se mohli prosadit zejména v početní výhodě, které v první třetině měli dvě. Nakonec jejich jediná branka během šedesáti minut základní hrací doby přišla paradoxně v oslabení. „Jeden gól je strašně málo. Asi musíme dávat tvrdší střely, trošku více se na ně soustředit na tréninku. Více střílet z každého možného úhlu, ve třetině to všechno prát na bránu,“ hledá recept na zlepšení střelecké produktivity útočník Lukáš Žálčík.

Vidět to bylo i v pětiminutovém prodloužení. Dvě gólové možnosti Olomouce skončily jedním gólem Hanáků, zatímco Dukla své šance znovu nevyužívala. Jihlavští se ale mohou odrazit od samostatných nájezdů, jelikož v nich vůbec poprvé dali více jak jednu branku a nakonec je vyhráli 2:1. Ve čtvrté sérii vyrovnával střelou pod horní tyč útočník Lukáš Žálčík. Jestli je to jeho tradiční zakončení, nechtěl prozradit. „To nemůžu říkat, ne?, směje se při dotazu na svůj nájezd. Když vzápětí Jakub Škarek vychytal Aleše Jergla, následně prakticky totožnou střelou jako u „Žálči“ rozhodl Richard Diviš.

Videoohlasy s Lukášem Žálčíkem


Že se jednalo o vyrovnaný zápas, ve kterém rozhodovalo minimum využitých příležitostí, potvrdil také Adam Zeman, který na začátku druhé třetiny poslal Duklu do vedení. Jihlava se prosadila v nerovnovážném počtu hráčů, olomouckou nedůslednost při vyhozeném puku domácí dokázali potrestat. „Tomáš Čachotský tam parádně vybruslil vyhozený kotouč. Já jsem ho doplnil do přečíslení. On mi to dal parádně žabkou a já střílel pod gólmanem, který se přesouval,“ hlásí jihlavský odchovanec, který sezonu 2015/2016 strávil právě v Olomouci.

Po utkání si jeden z nejlepších jihlavských střelců v uplynulé sezoně pochvaloval pětiminutové prodloužení, které neskončilo po tom, co jeden z týmů vstřelí gól, ale dohrávalo se do celých pěti minut. „Asi si to trenéři nějak domluvili mezi sebou. Je to dobře, že si to týmy zkusí, než když padne gól, skončí se třeba po deseti vteřinách a pak už by se nehrálo. Pět minut je dobrých,“ sděluje Adam Zeman, který věří, že již v příštím utkání ve Zlíně (24.8.2017) se Dukla chytne a poprvé v přípravě okusí radost z vítězství.

Videoohlasy s Adamem Zemanem


Videoohlasy s Alešem Jerglem


Hodnocení trenérů: Zdeněk Venera (HC Olomouc) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih utkání HC Dukla Jihlava – HC Olomouc 1:2

Autor videa: YouTube HZStv1