Nikdo nechce prohrávat, ať už jde o přípravu nebo si jdete zahrát fotbálek před barákem, povídá Anatolij Protasenja

30.08.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Úspěšná extraligová generálka. Jihlavští hokejisté v posledním přípravném utkání porazili před domácím publikem Zlín 3:1 a navázali tak na dobrý výkon z předešlého zápasu se stejným soupeřem, při kterém jim k výhře chybělo sedm minut. „S kluky jsme si řekli, že bude dobré vyhrát, když to byl poslední přípravný zápas a ještě doma. Určitě nás výhra namotivuje a musíme se dobře připravit na Bolku,“ začínají se myšlenkové pochody Anatolije Protasenji a celého týmu pomalu upínat ke startu extraligy, ve kterém HC Dukla Jihlava v pátek 8.9.2017 od 17:30 přivítá doma BK Mladou Boleslav.

Jihlavští hokejisté šli do vedení v deváté minutě, kdy nejprve přestáli dvojnásobné oslabení a poté sami při vlastní přesilovce udeřili. Petr Šidlík nahodil od modré puk na branku, který se zastavil v předbrankovém prostoru přesně na hokejce Anatolije Protasenji. A pak? Kdo Tolju moc dobře zná, tak ví, že se před soupeřovou svatyní cítí jako ryba ve vodě. Rychle tak poslal kotouč do sítě. „Jasně, občas také dám jiný gól, ale takových moc nebude. Nemám takovou střelu jako Zdráhyč, který trefí víko a nelétá mi to takovou rychlostí jako jemu. Musím bojovat před brankou. Každý máme své přednosti a já mám tyhle,“ povídá s úsměvem a zmiňuje kamaráda z obrany Jana Zdráhala, jenž šel na ohlasy jako druhý a rodáka z Minsku za kamerou bedlivě sledoval.

Útočník, který se může pochlubit gólem za běloruskou reprezentaci a několika starty v KHL, následně prozradil, že celý jihlavský tým ví, co by na soupeře mohlo platit. Především v domácím prostředí. „Trenéři nám říkali, že musíme být nepříjemní. Aby to soupeře bolelo, aby věděli, že to tady nebudou mít jednoduché. Pak třeba utéct na nějaký brejk, dát dva góly, vyhrát, gólmani nebudou pouštět a bude to dobré,“ přechází z vážné tváře do úsměvu, jak je u jeho rozhovorů zvykem. Na dálku se ale shoduje s koučem Františkem Zemanem, který chválil, že hráči plnili to, co s Petrem Vlkem požadovali. „Když jsme hráli to, co chtěli trenéři, tak to vypadalo dobře,“ sděluje Anatolij Protasenja.

Videoohlasy s Anatolijem Protasenjou


Pět přípravných zápasů, pět porážek, z toho dvě o jednu branku a další až v samostatných nájezdech. Na hráčích Dukly bylo poznat, že se s přípravou chtějí rozloučit výhrou a navnadit se tak před extraligou na vítěznou notu. „Už před zápasem jsme chtěli všichni vyhrát, protože to bylo poslední přípravné utkání. Říkali jsme si, že by bylo dobré vyhrát a ukončit přípravu vítězně. To se nám povedlo a můj gól byl takový bonus,“ říká obránce Jan Zdráhal, kterému se poprvé podařilo skórovat za červenožluté barvy a navíc ještě v oslabení. „Vytvořili jsme rychlý přístup na hráče, na modré dobře zapracoval Rysák (Jiří Rys – pozn. aut.). Já jsem pokračoval a nějak se ke mně odrazil puk. Jeli jsme z toho dva na jednoho, tak nějak jsem si věřil na střelu a vyšlo to.“

Když klubová redakce nedávno zpovídala Nicolaie Bryhnisveena, norský obránce prozradil, že se mu v klubu i městě moc líbí. Podobně na tom je i jeden z nejlepších obránců uplynulé sezony WSM Ligy. „Nejsem tady dlouho, ale líbí se mi tady a jsem zatím spokojený. Doufám, že i trenéři,“ směje se Jan Zdráhal.

Videoohlasy s Janem Zdráhalem


Hodnocení trenérů: Martin Hamrlík (Aukro Berani Zlín) a František Zeman (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Videosestřih z utkání HC Dukla Jihlava – Aukro Berani Zlín 3:1

Autor videa: YouTube HZStv1