Budu se těšit na každý extraligový zápas. V Dukle jsem na něj čekal dvanáct let, je to splněný sen, říká před startem sezony Tomáš Čachotský

07.09.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Uplynulý ročník se mu povedl. Lepšího hráče ve WSM Lize nebylo. Jako kapitán byl nejproduktivnějším hráčem týmu. V 74 zápasech zaznamenal 73 bodů. V dresu Dukly zaznamenal sedmistý start, během postupové baráže vstřelil za červenožluté barvy dvoustý gól. Nejvýše je ovšem řazen týmový úspěch a ten se povedl dokonale. Tomáš Čachotský s C na dresu dovedl Jihlavu po dvanácti letech do extraligy. „Moc se na ní těším. Byl to nejen můj sen, ale i všech lidí v klubu, že se do extraligy jednou vrátíme. Hodláme si to užít a doufáme, že to bude mít delší pokrčování než minule,“ sděluje v exkluzívním videorozhovoru těsně před startem nové sezony.

Za uplynulým ročníkem má Tomáš Čachotský jen ty nejhezčí vzpomínky. Je to pochopitelné, vždyť byla postupová. Ale zakrýt vše pouze slovem POSTUP by bylo nemístné. Během celé sezony si muselo všechno dokonale posedat. „Rozjížděli jsme se trošku pomaleji, ale pak to nabralo obrátky a prakticky jsme jen vyhrávali. Kolem listopadu byla série pár zápasů, kdy jsme prohráli, ale pak jsme nabrali zase další vítězný směr,“ ohlíží se jihlavská devadesátka za ročníkem 2016/2017 a pokračuje. „Vyjma jednoho zápasu, který byl rozhodnutý už v polovině, jsme jeli pořád na krev. Hráli jsme asi 23 prodloužení a z nich 21 vyhráli. Přišlo play-off, parádní vyhrocená série s Kladnem, pak vítězná baráž. Byla to strašná dřina, ale o to sladší byl úspěch na konci.“

Postup do nejvyšší české hokejové soutěže s sebou nesl i hráčskou obměnu. Někteří hráči se vrátili do svých mateřských klubů, další přestoupili jinam, s klubem se dohodli na ukončení spolupráce nebo ukončili kariéru. Z postupového kádru pokračuje v Dukle sedmnáct hokejistů, dvanáct jich naopak odešlo. „Měli jsme vynikající partu. Všichni bojovali, dřeli a viděli, že to nese úspěch. Že když makáme jeden za druhého, tak můžeme něčeho dosáhnout,“ povídá Tomáš Čachotský. „Nejvíce mi budou chybět všichni, protože parta byla vynikající. Těm, co tady už nejsou, bych chtěl strašně moc poděkovat za to, co pro klub odvedli a že ho posunuli takhle nahorů. Parta bude v historii tohoto klubu jednoznačně zanesená a na to se nikdy nezapomene,“ sděluje upřímně.

Do klubu během předsezonního období přišlo dvanáct nových hráčů. Vedení klubu zalovilo i na východ a sever od našich hranic, přivedlo třeba dva slovenské a norské reprezentanty a jednoho Švéda. „Nováčci budou skvělí, do kabiny zapadli. Všichni jsou charakterově skvělí kluci. Budeme zase držet za jeden provaz a makat zase jako jeden tým. Poslední přípravný zápas už byl lepší, plnili jsme pokyny trenérů a drželi jsme se systému, který bychom chtěli hrát,“ pochvaluje si kapitán týmu.

Rozsáhlý videorozhovor s Tomášem Čachotským před startem nové sezony

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Na novou sezonu se samozřejmě těší, vždyť celá Dukla čekala na extraligu předlouhých dvanáct let. „Těším se moc, byl to splněný sen nejen můj, ale všech lidí v klubu, že se do extraligy jednou vrátíme. Hodlám si to užít a doufám, že tady bude mít extraliga delšího pokračování než minule,“ zaloví v minulosti, neboť ze současného kádru je spolu s trenérem Petrem Vlkem jediným pamětníkem postupu 2004 a následné roční extraligové epizody. „Vybaví se mi bohužel sestup. Baráž se nepovedla. Nechci to takhle zpětně nějak hodnotit, je to strašně dlouho. Ale v kabině asi nebyla úplně taková parta, jaká by měla být. Tu sezonu bych nejradši vymazal,“ mrzí jej dle výrazu v tváři tehdejší nepovedený ročník. Letošní postup mu proto všechno vynahradil.

Extraliga je kvalitativně na zcela jiné úrovni. Při vší úctě, některé zimní stadiony WSM Ligy se samozřejmě nemohou rovnat třeba moderní o2 Aréně, domovskému stánku Sparty, kam jede Dukla ve druhém kole. „Těším se na každý zápas v extralize. Jasně, budeme hrát se Spartou, to je v republice nějaký pojem, ale to Dukla bývala také,“ usmívá se pětatřicetiletý plejer. Při dotazu na to, že se kromě velké extraligové pětky dá hrát s každým, ale zvážní. „Pevně věřím, že se dá hrát i s ostatními týmy. Každý zápas začíná za stavu 0:0. Hlavně nesmíme přijít do zápasu podělaní, že nemáme šanci. To bychom ani nemuseli hrát. Musíme jít do zápasu s tím, že to zkusíme, budeme makat, necháme tam všechno a když se k nám trošku přikloní štěstíčko, můžeme porazit kohokoliv. Nesmíme rozdělovat, jestli můžeme hrát s těmi soupeři a s těmi ne. To by byla cesta do pekel,“ ví moc dobře kapitán i celý tým.

A co by přál závěrem sobě, týmu a fanouškům? „Nejen za celou kabinu, ale za celou organizaci bych si přál, aby chodilo co nejvíce lidí a pomáhalo nám. Víme, že sezona nebude v takovém počtu výher jako minulý rok. Potřebujeme od fanoušků pomoc z hlediště. Uděláme vše pro to, abychom je nezklamali. Každý zápas tam necháme všechno, budeme se snažit udělat dobrý výsledek a doufám, že to zvládneme,“ zní slova kapitána Tomáše Čachotského.

Oslav postupu si Tomáš Čachotský užil dokonale. Vždyť nejen on, ale celá Dukla vůbec čekala na nejvyšší soutěž dlouhých dvanáct let. Následující sezona bude hodně těžká, ale muž s velkým C a dres a čtyřmi frčkami nad nim věří, že červenožlutí extraligu zvládnou. Foto: Tomáš Buksa (3x)