Pořád to v sobě nemůžu vstřebat. Asi to byl životní gól, říká Lukáš Anděl v euforii

18.09.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Nepsané sportovní pravidlo říká, že se historie neopakuje. Choďte s tímto na hokejisty Zlína a s nedobrou pořídíte. V Liberci vedli po dvou třetinách 0:2, ovšem Bílým Tygrům ve třetí třetině povolili srovnat a gólem těsně před koncem prohráli. Stejný scénář se opakoval v 5. kole Tipsport extraligy ledního hokeje na Horáckém zimním stadionu. 0:2 pro Zlín po čtyřiceti minutách, 3:2 pro Duklu ve finiši. „Byla to pro mě neskutečná euforie. Jsem rád, že tuhle sezonu můžu být v Jihlavě a užívat si jí,“ hlásí střelec vítězného gólu Lukáš Anděl, který rozhodl zápas minutu a půl před koncem po hezkém vysunutí Jakuba Suchánka.

Dvě třetiny to vypadalo, že průběh zápasu Jihlava – Zlín bude stejný jako domácí utkání červenožlutých proti Třinci. Tehdy Oceláři vstřelili po jednom gólu v první i druhé dvacetiminutovce. Aukro Berani jako by se jimi nechali inspirovat. Jenže ve třetí třetině pohořeli. Zbytečnými fauly dostávali Duklu na koně a ta jimi nepohrdla. V rozmezí času 39:52 – 46:43 šlo hned patero Zlínských na trestnou lavici a když Jihlava na třetí pokus využila přesilovku pět na tři, započal velký obrat. „Až jsem byl překvapený, kolik faulů dokáží zlínští hráči vyprodukovat. Bohužel se nám ze začátku nedařilo proměňovat šance, ale pořád jsme věřili, že to dokážeme. Naštěstí padl gól na 1:2, což nás nakoplo a pokračovali jsme v tlaku. Ukázalo se, že když celý zápas bojujeme srdíčkem, tak se to otočí,“ povídá spokojeně Lukáš Anděl na pozápasových ohlasech.

Jeho skvělá nálada panuje právě z podařené otočky. V čase 47:03 snižoval Tomáš Čachotský, a když byly 4 minuty a 4 sekundy do konce základní hrací doby, vyrovnal Filip Seman. To ale nebylo vše, erupci nadšení odstartoval čas 58:11. „Byl tam vyhozený puk z pásma. Viděl jsem, že soupeř jde střídat, tak jsem si počkal. Suchoš (Jakub Suchánek – pozn. aut.) mi parádně hodil puk o mantinel. Jel jsem sám na brankáře a vystřelil jsem,“ popisuje „Andy,“ kterak vyzrál na gólmana Libora Kašíka střelou, jenž se v hokejové hantýrce nazývá teploměr – mezi ruku a tělo. „Pořád to v sobě nemůžu vstřebat. Za gól jsem moc rád, asi to byl můj životní. Je to pro mě neskutečná euforie, když stadion skandoval moje jméno a jsem rád, že tuhle sezonu můžu být tady a užívat si jí,“ sděluje v pozitivních emocích bezprostřední dojmy zanedlouho dvacetiletý forvard.

VIDEOOHLASY S LUKÁŠEM ANDĚLEM


Druhého respondenta si vybírala Česká televize, která chtěla slyšet názory Filipa Semana. Zkušený jihlavský forvard vsítil branku na 2:2 a navázal tak na gól z Chomutova, kde tři minuty před koncem poslal Duklu do vedení 3:2. Tehdy ale červenožlutí vedení udrželi jen 57 sekund a poté prohráli v prodloužení. „Celý zápas jsme neskládali zbraně. Věděli jsme, že na soupeře máme a věřili jsme si. Jsme rádi, že naše vůle a pracovitost byla odměněna obratem. A – jak jsem mluvil po Chomutově – že jsme konečně dokázali udržet jednogólový náskok.“

Dlouhou dobu však Dukla nemohla najít recept na Libora Kašíka, který držel v utkání neprůstřelnost přes 47 minut. „Káša je výborný gólman. Pamatuju si ho, ještě když chytal v Olomouci, a vůbec se nám proti němu nedařilo. Vždycky nás vyčapal,“ vybavuje si Filip Seman a vzápětí uznává, že Zlínští mohli myslet na nevydařenou třetí třetinu z Liberce, kde Bílí Tygři otočili z 0:2 na 3:2. „Je možné, že to v hlavách měli. Když ztratíte v šedesáté minutě body, tak se i u zkušenějších mužstev, které jsou v extralize déle než my, může objevit nějaká nervozita a z toho plynout zbytečné odpálení puku, nejistota na něm, méně odvahy to vytáhnout. Klidně se to na Zlínu mohlo podepsat a tím lépe pro nás, že jsme toho dokázali využít,“ myslí si „Semiš.“

VIDEOOHLASY S FILIPEM SEMANEM


TRENÉŘI: FRANTIŠEK ZEMAN (HC DUKLA JIHLAVA) A ROBERT SVOBODA (AUKRO BERANI ZLÍN)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


SESTŘIH ZÁPASU: HC DUKLA JIHLAVA – AUKRO BERANI ZLÍN 3:2

Autor videa: YouTube HZStv1