Poslední zápas před reprezentační přestávkou sehraje Dukla v Chomutově

10.12.2017 / Tomáš Lysý

Když na začátku listopadu probíhal první reprezentační turnaj (Karjala Cup), byli jihlavští hokejisté v tabulce na 13. pozici. Stejné umístění je provází i nyní, poslední kolo před dalším turnajem národních týmů. Jihlava totiž v posledním zápase vyhrála nad Třincem 1:0 v prodloužení a opustila poslední místo tabulky. V rámci 30. kola zajíždí jihlavští hokejisté podruhé v sezoně na led chomutovských Pirátů, na které ztrácí jediný bod. Zápas startuje v neděli 10. prosince 2017 v 15:30 hodin a na další utkání si budou muset červenožlutí fanoušci počkat dalších deset dnů.

Celých šedesát minut se v předešlém utkání Dukly doma proti Třinci čekalo na branku. Jihlavští tak třetí utkání po sobě nevstřelili Ocelářům gól, ale zároveň Lars Volden podruhé doma neinkasoval. Bylo tak jasné, že červenožlutí budou poprvé v sezoně proti Třinčanům bodovat. Ze zápasu nakonec neodcházeli pouze s jedním bodem, druhý totiž přidal po sedmdesáti vteřinách útočník Lukáš Anděl, který využil nedůslednosti při střídání hostí. „Oba týmy měly hodně šancí. Třinec je velmi dobrý. My prostě tvrdě makáme a děláme, co je v našich silách. Proto jsem rád, že máme dva body,“ hodnotil utkání Lars Volden, jenž doma neinkasoval již téměř dvě a čtvrt hodiny. Dukla se tak posunula z posledního místa na třinácté těsně za svého dnešního soupeře.

HC Piráti Chomutov

Celek ze severu Čech zažívá výsledkový propad. Když Dukla cestovala do moderní SD Areny poprvé, narazila na celek, který vládl tabulce nejvyšší domácí soutěže a ještě neztratil ani bod. Ten jim uzmula právě až Jihlava, ovšem Piráti se nadále udrželi na první pozici. Nicméně od devátého kola, kdy Chomutovští zvládli k derby na ledě Litvínova výhrou 3:2, šly výsledky svěřenců trenéra Vladimíra Růžičky pozvolna dolů. Hráči s maskotem Picaroonem na dresu totiž v následujících dvaceti zápasech vyhráli pouze třikrát a v šesti případech zapsali bod za porážku nad rámec základní hrací doby. „Paradoxně nehrajeme špatně, ale hodně nás sráží, že pokaždé uděláme nějakou chybu, která nás stojí zápas. Začalo to koncem října v Jihlavě. Vedli jsme tam 3:0, jenže nakonec jsme padli po nájezdech. To se nemůže stávat. Loni jsme v řadě utkáních prohrávali, ale pak se dokázali dotáhnout a stav i otočit. Letos je to naopak,“ rozebíral situaci Michal Vondrka, kapitán Chomutova, po posledním utkání v Pardubicích.

Právě on je jasně nejproduktivnějším hráčem Chomutova a drží pirátskou loď. V týmu není lepšího střelce a nahrávače. Aktuálně má na svém kontě 13 gólů a stejný počet asistencí. Navíc tým prakticky neoslabuje, má nasbíráno jen osm trestných minut. Právě u něj chomutovští fanoušci věří, že opět pozvedne tým do vyšších pater tabulky. Nebo směr play-off, kde loni Piráti zazářili. V předkole totiž otočili sérii z 0:2 na konečných 3:2 a ukončili sezonu Mladé Boleslavi, ve čtvrtfinále se pak postarali o překvapení a vyřadili ambiciózní Třinec 4:2 na zápasy. Během semifinále proti Liberci se parta kolem kapitána Michala Vondrky snažila, dokázala po domácích utkáních srovnat z 0:2 na 2:2, ovšem další dva mače a tudíž i postup do finále brali Tygři. Čtvrtým místem v extralize však Chomutov vyrovnal svůj třetí nejlepší výsledek v české nejvyšší hokejové soutěži v historii.

Soupiska Chomutova
Trenéři a Realizační tým Chomutova>

Téma: Dvakrát dělba bodů

Zápasy mezi Duklou a Chomutovem rozhodně nenudí. V prvním klání v aréně Pirátů šli domácí v jednatřicáté minutě do vedení 2:0 a zdálo se, že se nemůže nic stát. Dukla totiž rozhodně nehrála optimálně. Vzápětí ale snížil Lukáš Žálčík a dostal svůj tím do zápasu. Ve třetí třetině se děly věci. Osm minut před koncem Jihlava vyrovnala a v 57. minutě šli hosté zásluhou ex-chomutovského Filipa Semana do vedení. Jenže za minutu srovnal z trestného střílení Vladimír Růžička a šlo se do prodloužení. V něm mohly rozhodnout oba týmy. Radoval se Chomutov, když 45 vteřin před koncem rozhodl Jakub Sklenář. V sedmnáctém kole měli Piráti našlápnuto ještě lépe. Zkraje druhé třetiny vedli v Jihlavě už 3:0, jenže utkání znovu nedotáhli do tří bodů. Jiří Rys ve 25. minutě vstřelil první jihlavský gól, dvanáct minut před koncem domácí snížili na rozdíl jedné trefy a necelé čtyři sekundy před koncem propálil jihlavský forvard Tomáš Kubalík vše, co mu stálo v cestě. Zápas tentokrát došel až do nájezdů, ve kterých se radovala Dukla.

Poslední vzájemné utkání

17. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, pátek 27. října 2017
HC Dukla Jihlava – Piráti Chomutov 4:3 sn. (0:2, 1:1, 2:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Rys (Čachotský), 48. Čachotský (Zeman), 60. Kubalík (Šidlík, Čachotský), rozh. náj. Zeman – 9. Tomica, 17. Vondrka (Sklenář, Slovák), 21. V. Růžička (Tomica). Rozhodčí: Hradil, Pavlovič – Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4421. Střely na branku: 31:32. Zblokované střely: 5:10. Hity: 1:3. Vhazování: 43:32. Průběh utkání: 0:3, 4:3.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Zeman, Hubáček, Diviš


Piráti Chomutov: Laco (od 3. nájezdu Lukeš) – Mrázek, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák – Tomica, Růžička, Lauko – Poletín, Huml, Tomeček – Sklenář, Skokan, Vondrka – Koblasa, Chlouba, Havel

Nebylo asi moc fanoušků, kteří by doma proti Chomutovu věřili, že se Dukla za stavu 0:3 z jednadvacáté minuty dokáže vrátit do zápasu. Stalo se. Po šedesáti minutách svítily na ukazately skóre dvě trojky a nájezdy, i díky výbornému Jakubu Škarkovi, vyhrála Jihlava. Foto: Luboš Vácha

Následující utkání Dukly Jihlava

Pátek 8.12.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - HC Oceláři Třinec - vstupenky zde
Neděle 1.12.2017, 15:30: Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Středa 20.12.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava – Aukro Berani Zlín - vstupenky zde

30. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, neděle 10.12.2017

Předehrávka: HC Oceláři Třinec – HC Vítkovice 3:4 (24.10.2017)
HC Sparta Praha – HC Verva Litvínov (15:00)
Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava (15:30)
HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec (17:00)
BK Mladá Boleslav – HC Dynamo Pardubice (17:30)
Mountfield HK – HC Škoda Plzeň (18:20, ČT Sport)
Aukro Berani Zlín – HC Kometa Brno (17:30)

31. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, středa 20.12.2017

HC Vítkovice Ridera – HC Dynamo Pardubice (17:30)
HC Dukla Jihlava – Aukro Berani Zlín (17:30)
HC Verva Litvínov – HC Olomouc (17:30)
HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha (17:30)
HC Kometa Brno – Piráti Chomutov (18:00)
Bílí Tygři Liberec – BK Mladá Boleslav (18:00)
Mountfield HK – HC Oceláři Třinec (18:20, ČT Sport)

32. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 22.12.2017

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec (17:00)
BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň (17:20, ČT Sport)
Aukro Berani Zlín - HC Verva Litvínov (17:30)
Piráti Chomutov - HC Vítkovice Ridera (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Dukla Jihlava (18:00)
Mountfield HK - HC Olomouc (18:00)
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno (18:30)

TABULKA TELH PO NEÚPLNÉM 29. KOLE