Deník Kuby a Pepy: Výhra nad Ruskem na MS, co víc si přát?

27.12.2017 / Tomáš Lysý

Úvodní zápas mají čeští reprezentanti do 20 let na juniorském mistrovství světa za sebou. Byl úspěšný, tříbodový. Češi se proti Rusku ve třetí třetině dostali do velkého náskoku 5:2, a byť Sborná v závěru dotáhla na rozdíl jedné trefy, svěřenci trenéra Filipa Pešána již tři body uhlídali. I díky jihlavskému gólmanovi Josefu Kořenáři, který zneškodnil 34 střel soupeře. Vítěznou radost měl i Jakub Škarek, který na střídačce kryl svému kamarádovi záda. Deník Kuby a Pepy se tak nese v hodně pozitivním duchu a doufejme, že tomu tak bude i během celého turnaje.

Den šestý: První den v Buffalu, Dominik Hašek jako legenda

„Včera (v pondělí 25.12. – pozn. aut.) jsme měli první trénink v Buffalu, v hale, kde se hraje NHL. Je to obrovská a zároveň krásná aréna. Hodně se v ní vzdává holt legendám klubu, jako je Dominik Hašek a jemu podobná jména,“ hlásí gólman Jakub Škarek o přesunu směr KeyBank Centre. „Odpoledne jsem šel navštívit tátu, který přiletěl spolu s dalšími rodiči od kluků. Rodiče si to tady také užívají a utuží mezi sebou partu. Už tak jsou mezi nimi dobré vztahy, nějakou dobu se znají. Šli jsme za nimi s ostatními kluky, kterým přijeli rodiče. Pak už jsem se začali připravovat na první zápas proti Rusku,“ povídá „Kouba,“ pro kterého jde o druhý juniorský šampionát v kariéře.

Den sedmý: Tři body nad Ruskem se vždycky počítají

Jak probíhá klasický zápasový den českého týmu? Pod pokličku nechává nahlédnout Josef Kořenář. „Úterý 26.12. bylo naším prvním hracím dnem na MS. Ráno jsme měli snídani jako každý den, akorát už jsme přišli v sakách připravení na zápas, protože hned po snídani a meetingu jsme ve 12 hodin odjížděli,“ říká „Kořen,“ který šel na první utkání do branky. „Určitě to byl moc těžký zápas s výborným koncem. Výhra nad Ruskem na MS? Co víc si přát, výborný den. Všichni jsme moc spokojení za tři body,“ hlásí gólman, který před sezonou podepsal smlouvu v San Jose, následně se vrátil do mateřské Dukly a během této sezony hostuje v Benátkách nad Jizerou.

Národní tým ani jednou v utkání neprohrával. Dvakrát vedl, ovšem Rusko dvakrát dokázalo smazat jednobrankový náskok – to vše během první třetiny. Ve druhém dějství ale český národní tým využil druhou přesilovku v utkání a poté náskok navýšil. Ve 47. minutě vedli Češi již 5:2, ovšem v 58. minutě a poté v čase 59:02 Sborná snížila na rozdíl jedné trefy. Česká republika ale náskok uhlídala. „Hráli jsme první zápas na mistrovství a vyhráli nad Ruskem, což se vždycky počítá. Hráli jsme dobře, daleko lépe než v přípravě. Kluci zblokovali strašně moc střel, hráli výborně,“ povídá Jakub Škarek. „Získali jsme zasloužené tři body, nebo kolik se za výhru počítá,“ usmívá se jihlavský gólman. „Je to výborný vstup do turnaje a je na nás, abychom si vítěznou formu udrželi a přenesli jí do dalšího těžkého zápasu se Švédskem,“ vzhlíží „Kouba“ k dalšímu utkání na turnaji – ve čtvrtek 28.12. od 22 hodin českého času proti Třem korunkám.

Josef Kořenář během prvního zápasu na šampionátu, který Česká republika vyhrála nad Ruskem 5:4. Foto: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images