Deník Kuby a Pepy: Vítězná přestřelka proti Bělorusku znamenající čtvrtfinále

31.12.2017 / Tomáš Lysý

Postup do čtvrtfinále. To je nejdůležitější zpráva po třech zápasech českého národního týmu na juniorském mistrovství světa. Češi totiž porazili urputné Bělorusko 6:5 a mají tak jistotu bojů o medaile. Do tohoto utkání nastoupil jako první brankář Josef Kořenář, který po druhém gólu soupeře přepustil místo Jakubu Škarkovi. Oba jihlavští gólmani komentují předešlé dva dny pro Deník Kuby a Pepy, jenž bude mít pokračování minimálně do 2. ledna, kdy český národní tým čeká čtvrtfinále. To může být proti Kanadě, Finsku, Americe, Slovensku nebo Dánsku – vše je stále otevřené.
Foto: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

Den desátý: Odpočinek a příprava na Bělorusko

Jak vyplnit den bez zápasu, tzn. den po utkání se Švédskem a před utkání proti Bělorusku? „ Dnes byl takový volnější den. Spali jsme docela dlouho. Trénink jsme měli až v poledne, byl docela krátký a na vybruslení únavy,“ hlásí Jakub Škarek, jak první část čtyřiadvaceti hodin probíhá. „Odpoledne jsme měli volné, zaměřené hlavně na regeneraci, takže jsme se hlavně váleli v posteli,“ usmívá se osmnáctiletý gólman, pro kterého se jedná o druhé juniorské mistrovství světa v kariéře, a rozhodně nemusí být poslední. A co zbytek dne? „Večer jsme měli meeting a přípravu na další zápas s Běloruskem. Určitě nás nečeká nic lehkého,“ sděluje Kouba.

Den jedenáctý: Výhra nad Běloruskem ve znamení čtvrtfinále

Třetím soupeřem národního týmu na juniorském MS bylo Bělorusko. Ač by se mohlo zdát, že jde o nejslabší tým skupiny, při dnešní vyrovnanosti nelze nikoho podcenit. „Hráli jsme proti Bělorusku, outsideru skupiny, ale připravili jsme se na ně jako na každý jiný zápas,“ potvrzuje gólman Josef Kořenář. Zápas se hrál v pravé poledne, čemuž byl uzpůsobený denní program. „Ráno byla snídaně, pak jsme dostali pár pokynů k soupeři a hurá na arénu a připravit se na Bělorusy, protože zápas začínal ve 12 hodin,“ doplňuje jihlavský brankář chytající v Benátkách nad Jizerou. „Protože jsme hráli od 12:00, tak jsme neměli před zápasem ani rozbruslení. Ráno byla krátká porada a pak jsme šli rovnou na zápas,“ přitakává Jakub Škarek.

„První třetina nedopadla zrovna podle našich představ a po gólu z přesilové hry jsme šli do šaten s jednobrankovým mankem. Po ubráněné pětiminutové přesilovce soupeře jsme si řekli, že musíme trochu začít hrát. Bohužel ve druhé minutě druhé třetiny přišel další inkasovaný gól a hlavní kouč poslal místo mě do branky Kubu,“ popisuje Josef Kořenář část zápasu, kdy to s národním týmem do 20 let nevypadalo vůbec dobře. Vše se nakonec v dobré obrátilo. Junioři totiž ještě během druhé třetiny otočili z 0:2 na 5:2.

Tím začala pořádná přestřelka. Stačí se podívat na další vývoj skóre. Z 5:2 na 5:4, poté Češi uskočili na 6:4, jenže Bělorusové jedním gólem rychle snížili. Tím přestřelka skončila. „Po velmi dramatické přestřelce jsme nakonec ubojovali výsledek 6:5. S takovými soupeři se hraje vždycky špatný hokej, na druhou stranu jsem rád, že jsme nakonec zápas ubojovali. Musíme se poučit z naší hry do dalšího zápasu,“ uvědomuje si „Kořen“ a v podobném duchu hovoří i „Kouba.“ „Zápas dopadl výsledkově dobře, máme tři body. Naše hra nebyla úplně dobrá. Musíme se z toho poučit, hodit za hlavu a připravit se na poslední zápas ve skupině se Švýcarskem. Určitě to nebude nic lehkého, ale věřím, že ten poslední malý krůček uděláme, a když vyhrajeme, dostaneme lepšího soupeře do čtvrtfinále,“ říká Jakub Škarek. Utkání proti reprezentantům Helvétského kříže je na programu na Silvestra od 18 hodin českého času.