Deník Kuby a Pepy: Návrat zpátky domů se čtvrtým místem

07.01.2018 / Tomáš Lysý

Hokejisté do 20 let udělali na mistrovství světa juniorů nejlepší výsledek za posledních 13 let, když prošli do bojů o medaile. Zatímco v Grand Forks 2005 získali bronz, tentokrát jedou domů s nepopulární bramborou. V semifinále totiž podlehli Kanadě a o sedmnáct hodin později v utkání proti USA prohráli i boj o bronz. Krátce poté odjela česká reprezentace zpět do vlasti a tím také končí Deník Kuby a Pepy – tedy dvou jihlavských gólmanů Jakuba Škarka a Josefa Kořenáře, kteří letošní juniorský šampionát odchytali.

Den šestnáctý (USA, 4.1.2018): Semifinálová porážka s Kanadou

„Hráli jsme semifinále, před kterým jsme dopoledne měli rozbruslení a pak už jsme se chystali na zápas,“ povídá Jakub Škarek, jaký byl program před utkáním o finále s Kanadou. S českým týmem to zpočátku nevypadalo zle, junioři vstřelili první gól, ale vzápětí doplatili na dvě neproměněné gólové šance a Kanada ještě v první třetině otočila zápas na 2:1.. „Zápas jsme nezvládli, prohráli jsme 2:7. Utkání se hodnotí těžce. Vedli jsme 1:0, ale pak jsme nedali dvě tutovky, netrefili jsme dvakrát prázdnou bránu. To rozhodlo zápas. Kanada naopak dala pár gólů a utkání pak bylo v její režii,“ popisuje „Kouba,“ který v brance vystřídal Josefa Kořenáře po šesté inkasované brance. „Čeká nás důležitý zápas s Amerikou o třetí místo. O medaili se porveme, třeba se dlouho nedostaneme na turnaji takhle daleko. Když už tady jsme, tak to odbojujeme do padnutí, do posledního dechu.“

Den sedmnáctý (USA, 5.1.2018): Loučení prohraným zápasem o bronz

„Ráno jsme ani neměli rozbruslení, hned jsme se připravovali na zápas o třetí místo, který jsme hráli v 16 hodin amerického času,“ popisuje Jakub Škarek denní program. V první třetině se hrála vyrovnaná partie a v jejím závěru dostal národní tým výhodu přesilové hry. Jenže čtyři vteřiny před koncem úvodního dějství inkasoval a zkraje druhé dvacetiminutovky dostal v téže přesilovce druhou branku. „Boj o třetí místo dopadl tak, jak dopadl. Prohráli jsme s USA vysokým rozdílem. Je vidět, že Amerika a Kanada jsou trochu jinde. Ale i tak si myslím, že jsme během celého šampionátu odvedli skvělý výkon. Musím poděkovat všem klukům a trenérům, co tady byli, protože to pro mě byl nezapomenutelný zážitek,“ hlásí Josef Kořenář, který po třetím inkasovaném gólu střídal.

Do branky šel Jakub Škarek, který hodnotil zápas podobně. „Utkání se nám úplně nepovedlo, rozhodla druhá třetina (Amerika v ní dala šest branek – pozn. aut.). Pak už se to víceméně dohrávalo. Američani si třetí místo zaslouží. Musíme jim to příští rok vrátit, nic jiného nám nezbývá,“ myslí si jihlavský gólman. „Pak jsme se přesunuli do jiné kabiny, zabalili se a večer odletěli zpátky do ČR,“ uzavírají shodně oba brankáři. Redakce Dukly Jihlava jim děkuje za jejich postřehy, články a za věnovaný čas pro Deník Kuby a Pepy.