6:3
(1:1, 3:0, 2:2)

Sen o baráži je u konce. Navzdory odvážnému úvodu Dukla v pátém duelu padla

17.03.2015 / Antonín Domanický

Do pátého vzájemného utkání s Piráty nastoupila Dukla ve velmi okleštěné sestavě. V úvodní periodě se tento stav ještě příliš neprojevil, na branku Chomutova dokázali červenožlutí zásluhou Adama Zemana odpovědět. Prostřední dějství však bylo plně v režii Severočechů, kteří rozsvítili červené světlo hned třikrát. V závěrečné části skórovaly oba celky dvakrát, prapor Dukly pozvedl Filip Seman. Svěřenci lodivoda Petra Vlka nakonec podlehli Chomutovu 3:6.
17.03.2015 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

Piráti Chomutov

Kopřiva – Rutta, Skinner, Koma, Drtina, Šulák, Toman, Bartejs – Hovorka, Gajovský, L. Květoň – D. Květoň, Růžička, Sinisalo – O. Kaše, Kämpf, Šagát – Chlouba, Račuk, Dušek – Sikora
6

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Mocek, Dobrovolný, Staněk, Kaláb, Štebih, Šidlík – Prokš, Zeman, Mikeš, Seman, Jergl, Matula, Harbakus, Čachotský, Důras
3
Branky a nahrávky: 2. Drtina, 25. Sinisalo (Toman), 27. Gajovský (L. Květoň), 39. Šulák (D. Květoň), 42. Rutta (Dušek, Račuk), L. 45. Květoň (Gajovský, Šulák) – 11. Zeman (Čachotský, Štebih), 43. Seman (Čachotský), 55. Seman (Prokš, Šidlík). Rozhodčí: Mikula, Mrkva – Gerát, Hynek. Vyloučení: 6:6, navíc L. Květoň (CHM) 10 min. - naražení zezadu, Hovorka (CHM) 10 min. - zásah do oblasti hlavy a krku. Využití: 0:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 4931. Střely na branku: 43:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2, 6:2, 6:3.

Průběh utkání

Od začátku utkání se do útoku tlačili domácí. Tlak domácích vyústil ve velkou šanci Jiřího Drtin, který si na modré čáře převzal puk a poslal ho do sítě – 1:0. Po obdržení branky se Jihlavští snažili odpovědět, zakončení Zemana bylo snadným soustem pro Kopřivu. Po pěti minutách hry sledovala zaplněná SD ARÉNA přečíslení Pirátů, na jehož konci byla nepřesná střela Račuka z mezikruží. Na druhé straně si hezkou střelu přichystal Šidlík, jeho pokus chytil do lapačky Kopřiva.

V polovině třetiny se Pirátům podařilo vysunout Růžičkou, jenž v samostatném úniku zakončil do Sáblíka. Gólman Jihlavy puk pro jistotu zalehl. Skóre se měnilo až o chvíli později, když unikl Adam Zeman a překonal ležícího Kopřivu – 1:1. Dukla mohla jít i do vedení. Ve velké šanci se objevil Jergl, sám před bránou namířil puk do ramene gólmana. Vzápětí nezvládl Zeman trefit odkrytou chomutovskou bránu. Za Piráty zahrozil Ondřej Kaše. Dojel si pro vyražený kotouč a z blízkosti zakončil do hrudi brankáře. V závěru třetiny zakončoval z bezprostřední blízkosti Hovorka, jeho střela označkovala tyč.

V úvodu druhé třetiny se Piráti dočkali přesilové hry, po jejím skončení byl v úniku faulován Chlouba a rozhodčí nařídil trestné střílení. To se ovšem chomutovskému útočníkovi nepodařilo proměnit. O několik chvil později se za obranu Dukly dostal Tomas Sinisalo a zužitkoval svůj únik – 2:1. Netrvalo dlouho a Piráti zvýšili své vedení. Lukáš Květoň poslal puk na volného Nikolu Gajovského a ten bez problémů navýšil – 3:1.

Po uplynutí půlky zápasu a skončení vlastního oslabení se nádhernou jízdou na bránu prezentoval Dušek. Oklamal obránce a jen nepřesné zakončení pokazilo tuto velkou šanci. Piráti kontrolovali hru a nechtěli dopustit žádné drama. Skinner poslal tvrdou střelu těsně vedle tyče. Na druhou stranu unikal Důras a střelu v samostatném úniku musel likvidovat Kopřiva. Sáblík musel naopak likvidovat nepříjemnou střelu Šuláka. Nejmladší obránce Pirátů si na svůj gól musel počkat. Minutu před koncem periody unikl v oslabení David Květoň, ten našel přesnou přihrávkou právě Libora Šuláka, jenž zakončil přesně pod horní tyč – 4:1.

Ve třetí třetině chtěli Piráti pokračovat v nastoleném gólovém tempu. Odehrány byly dvě minuty, když se Jan Rutta trefil Sáblíkovi mezi nohy – 5:1. Dukla ale vzápětí odpověděla, prosadil se Filip Seman - 5:2. Netrvalo dlouho a za obranu Dukly se dostal Lukáš Květoň a kličkou do forhendu zvýšil na rozdíl čtyř branek – 6:2. Vzápětí se na ledě začalo přiostřovat. K vidění byl nevybíravý zákrok na Račuka, který ale nebyl odpískán. Na druhé straně byl ovšem za obdobný zákrok vyloučen Lukáš Květoň a to na dvě minuty a deset minut osobního trestu. Dukla měla rovněž k dispozici dvojnásobnou přesilovou hru a i přes množství střel se jim snížit skóre nepodařilo.

Jihlavští se nakonec zmohli ke snížení. Pět minut před koncem zápasu se opět zvládl prosadit Filip Seman - 6:3. Další branka již nepadla a do baráže o extraligu tedy postupují chomutovští Piráti.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „Série byla náročná, Jihlava proti nám šla neskutečně připravená a výborně motivovaná. Neviděl jsem tak velké nasazení hráčů v první lize než u hráčů Jihlavy. Klobouk dolu před našimi hráči, že jak tyhle zápasy zvládli. Důležité bylo druhé utkání v Jihlavě, které nebylo jednoduché, ale trochu jsme se od něj odrazili. Neříkám, že dnes to bylo snadné. Rozhodlo nejspíše to, že jsme udrželi spoustu přesilovek, což bylo na výsledcích znát.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): „Nebudu již hodnotit tohle utkání. Chci pogratulovat soupeři k postupu, zasloužili si ho. Myslím si, že jsme byli nepříjemným soupeřem a Chomutovu jsme cestu znepříjemnili, jak jen to šlo. Také musím poděkovat hráčům, odpracovali a ukázali, co v nich bylo. Bohužel kvalita soupeře se v zápasech projevila. Zlomovým bodem bylo utkání 1:0, kdy jsme ten konkrétní zápas neuhráli. Každopádně gratulace soupeři za zasloužený postup.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie