5:4sn
(0:0, 2:1, 2:3 - 0:0)

Kometa v nájezdech vyrovnala stav série, o postupujícím se rozhodne v neděli

17.03.2017 / Matouš Vojáček

Páteční podvečer přinesl druhé semifinále extraligy mladšího dorostu, Kometa přivítala Duklu. Hosté si do Brna dovezli vedení 1:0 v sérii. Po první třetině nebyl žádný z týmů blíže k vítězství. Po druhé části to však byla Kometa, která vedla 2:1. Jihlavští mladíci ale nesložili zbraně a dokázali otočit na 4:3. O vedoucí branku se postaral Tomáš Chlubna. Domácí však stačili do konce normální hrací doby vyrovnat. A jelikož oběma týmům nestačilo ani deset minut prodloužení, musely o vítězi rozhodnout nájezdy. V nich přálo štěstí Kometě, která tak zvítězila 5:4 po nájezdech. O postupujícím tak rozhodne třetí duel, který je na programu v neděli v pravé poledne.
17.03.2017 17:30, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 0. kolo

HC Kometa Brno

Kašpar – Holemý, T. Sedláček, Kučeřík, Mlčák, J. Sedláček, Studený – Popelka, Konečný, Hubáček, Meluzín, Jedlička, Malý, Kavický, Rašovský, Vašíček, Brabenec
5

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Piskač, Winkler, Smolko, Křišta, P. Brož, Barák, Rašín – V. Brož, Zadražil, Menšík, Chlubna, Krajíček, Najman, Juda, Pigl, Čermák, Svoboda
4
Branky a nahrávky: 28. Popelka (Malý, Vašíček), 34. Kavický (Kučeřík), 41. Mlčák (T. Sedláček, Vašíček), 54. Mlčák (Meluzín, Konečný), rozhodující nájezd Vašíček – 31. V. Brož (Chlubna, Menšík), 42. Pigl (Křišta, Krajíček), 50. P. Brož (Rašín, Svoboda), 51. Chlubna (Najman). Rozhodčí: Slavka – Maťašovský, Čelechovský. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 153. Střely na branku: 38:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4, 5:4.

Průběh utkání

První perioda přinesla rychlý a svižný hokej. Šance byly na obou stranách. Jako první zaútočil Malý, jeho rána však neměla gólové parametry a Chaloupek si připsal pohodlný první zákrok. Po této akci Kometa do zápasu vlétla a tvořila si jednu šanci za druhou, jenže žádná extra šance nevznikla. Dukla se do útoku dostala až v páté minutě hry. Nejdříve Piskač vyzkoušel Kašpara, který si připsal první zákrok. Za nedlouho obrana nepustila Chlubnu skórovat. Právě Chlubna byl nejnebezpečnějším hráčem Dukly v první třetině, ale nedokázal vyzrát z několika pokusů na Kašpara. Ve čtrnácté minutě se Jedlička řítil po pravé straně a jeho bekhendový pokus jen těsně minul bránu. Největší šanci v první třetině měl Tomáš Pigl, který po faulu Studeného měl možnost jet trestné střílení, ale jeho forhendový blafák nenašel u Kašpara pochopení. A tak se šlo do šaten za bez gólového stavu.

Druhá třetina začala ve velkém tempu. Již v dvacáté druhé minutě ujel všem obráncům Jakub Malý, jenže forhendovým blafákem Chaloupku nepřekonal. O dvě minuty později mělo na druhé straně šanci Tomáš Pigl, který na dvakrát z blízky nedokázal překonat Kašpara. Po této akci přišla gólová smršť. Dvacátá osmá minuta a přesná střela zápěstím Adama Popelky, která otevřela skóre zápasu. Hosté se nespokojili s tímto stavem a o tři minuty později vyrovnal Vítězslav Brož, když dorážel puk do prázdné brány. Po třech minutách přišla na řadu opět domácí radost. Radek Kučeřík nahodil před bránu a tuto ránu dokázal tečovat Daniel Kavický. Tento gól znovu Brno nastartoval, ale do konce druhé periody už se skóre neměnilo.

Třetí část hry se nesla ve stejném duchu. Už po pětatřiceti vteřinách domácí odskočili po střele Jana Mlčáka na 3:1. Jenže ani minutu tento stav nevydržel. Jihlava zrychlila svou hru. Nejlépe to demonstroval Tomáš Pigla, který udělal pár rychlých kroků do pásma a dělovkou prostřelil Kašpara. Tento kontaktní gól mírně uklidnil hru, kterou rozčísl Oscar Hubáček svým únikem, bohužel pro Brno Chaloupka předvedl bravurní zákrok. Poté přišla padesátá minuta hry a vyrovnání Petra Brože na 3:3. O padesát sedm sekund již Jihlava vedla po dobré kombinaci, kterou zakončil Tomáš Chlubna. Hosté mohli přidat i pátou branku, ale přečíslení dva na jednoho brankou neskončilo. Na domácích byla vidět obrovská snaha vyrovnat utkání, což se nakonec povedlo. Padesátá čtvrtá minuta a tvrdá rána z modré čáry od Jana Mlčáka. Po nerozhodném stavu přišlo ke slovu prodloužení.

V prodloužení jsem mohli vidět velice zodpovědný obranný výkon. Díky této hře jsme registrovali jen dvě velké šance, obě na straně Dukly. Nejdříve Pigl a následně Najman ztroskotali na výborném Kašparovi. Protože ani deset minut navíc nerozhodlo o vítězi přišla na řadu loterie. Tu lépe zvládli domácí. Za vítězný nájezd byl označen hned ten první. Dominik Vašíček volil přímé zakončení střelou nad lapačku a vrátil sérii do Jihlavy.