2:1p
(0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

Lídrů se nebojíme. Po bodu z Chomutova si Dukla veze bod i z ledu doposud vedoucí Plzně

01.10.2017 / Dominik Rejthar

Úvodní třetina zápasu mezi dosavadním lídrem tabulky Plzní a Duklou nabídla svižný hokej, který přinesl šance až v závěru třetiny. Jakub Škarek v jihlavské brance ovšem nepřipustil plzeňskou gólovou radost. Zaplněné tribuny sice zmrazil v čase 20:58 vedoucím gólem kapitán Jihlavy Tomáš Čachotský, ale o 27 vteřin později srovnal Dominik Kubalík a jako nejlepší střelec extraligy zapsal svůj desátý gól v sezoně. Na další branku se čekalo marně nejen do konce druhé třetiny, ale i do konce základní hrací doby. Rozhodnout tak muselo až prodloužení, ve kterém byla úspěšnější Plzeň - 2:1 po prodloužení.
01.10.2017 17:30, Tipsport extraliga - 9. kolo

HC Škoda Plzeň

Svoboda – Moravčík, Jones, Sklenička, Kadlec, Pulpán, Čerešňák – Kindl, Mertl, Gulaš – D. Kubalík, Stach, Indrák – Schleiss, Kracík, Straka – Hollweg, Preisinger, Vracovský
2

HC Dukla Jihlava

Škarek – Suchánek, de la Rose, Půža, Šidlík, Ulrych, Bryhnisveen, Váňa – Jiránek, Skořepa, T. Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Protasenja, Hubáček, Macík
1
Branky a nahrávky: 22. D. Kubalík (Indrák, Stach), 64. Moravčík (Stach, D. Kubalík) – 21. Čachotský (Rys, Seman). Rozhodčí: Šír, Lacina – Brejcha, Zavřel. Vyloučení: 5:7. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6721. Střely na branku: 29:20. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

V dobré formě hrající Západočeši se od první sekundy vrhli do útoku a začali mačkat nováčka z Jihlavy. Obrana Dukly včele s gólmanem Škarkem ale dobře držela své pásmo. Tlak indiánů umocnila početní výhoda, v níž domácí tým dlouhou dobu obléhal hostující svatyni soupeře bez většího účinku. Jihlavští se směrem kupředu příliš často nepouštěli, případně je sráželi nepřesnosti v kombinaci.

Útočné snažení Škodovky s blížícím se koncem první třetiny gradovalo. Agilní Nick Jones si najel do střelecké pozice a jeho pokus na poslední chvíli srazil jeden z hostujících beků. Ve velké šance se ocitl Dominik Kubalík, jenž nedokázal dostat kotouč za ležícího Škarka, který držel dobrými zákroky svůj tým nad vodou. Před koncem úvodní části ostřelovali Plzeňané Duklu v početní výhodě. Především Kubalík se střelecky činil, ale proti byl výborně chytající brankář Škarek.

O to větší šok čekal na domácí hokejisty po změně stran. Po chybě v defenzívě Plzně se ke kotouči dostal zkušený Tomáš Čachotský, který si položil Svobodu na led a následně v poklidu zavěsil. Odpověď Škody byla ovšem blesková. Indrákovu střelu vyrazil Škarek pouze před sebe, kam jako první přijel Dominik Kubalík, který měl před sebou jednoduchou práci.

Od této chvíle se hra vyrovnala a k vidění nebylo příliš zajímavých momentů. Zápas obohatila krátká potyčka mezi Strakou a Váňou, z níž nevznikla nakonec žádná velká bitka. Indiáni byli sice nadále střelecky aktivnější, ale na pozorného Škarka v jihlavské brance jen těžce hledali potřebný recept. Dukla se naopak ozvala na začátku třetí periody. Ostrou ránu Tomáše Kubalíka nicméně pozorný Svoboda vyrazil svým betonem.

První formace Škody sice dokázala uzamknout svého protivníka na nějakou dobu v pásmu, ovšem Škarek neměl příliš mnoho práce. Jihlava nečekaně zahrozila při vlastním oslabení, kdy ujel Skořepa po levé straně, ale jeho prudká střela proletěla těsně nad plzeňskou svatyní. Do dobré pozice se dostal o něco později i plzeňský Denis Kindl, jehož zakončení si pohlídal Škarek. Činit se musel i domácí Svoboda, který měl co dělat, aby v obrovském závaru zneškodnil vyrážečkou tutovku Jiránka.

Dukla hrozila i při přesilové hře, v níž v pálil z blízkosti těsně nad branku Radek Hubáček. V závěru třetí třetiny indiáni zmáčkli svého soupeře a do střelecké pozice dostal nabito David Stach, jehož pokus srdnatě na poslední chvíli zblokoval bek Jihlavy. Vyrovnaný duel doputoval nakonec až do prodloužení, v němž udeřili indiáni. David Stach vybojoval puk v útočném pásmu, který se dostal přes hůl Dominika Kubalíka k Michalu Moravčíkovi, jehož rána z voleje skončila přesně v šibenici Škarkovy branky. Plzeňané proto brali dva body, Jihlava odjela domů s jedním.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Věděli jsme, že narazíme na soupeře, který hraje skvěle dozadu. Mají výborné bruslaře, byli na nás dobře připravení. Nebylo to vůbec lehké utkání, musím říct, že jsme za dva body strašně rádi. Prohrávali jsme, ale naštěstí rychle vyrovnali. Ve třetí třetině jsme měli tlak do brány, ale spoustu střel soupeř zblokoval a brankář skvěle chytal. Celkově utkání hodnotím pozitivně, jsme moc rádi a šťastní za dva body, Jihlava hrála nesmírně sympaticky. Byl to nejnepříjemnější soupeř, který v Plzni letos nastoupil.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Jsme zklamaní, že jsme dostali rozhodující branku v prodloužení, ale jeli jsme se sem na druhou stranu s velkou pokorou, protože k domácím jsme měli respekt. Kluci k tomu přistoupili skvěle, byli jsme domácím rovnocenným soupeřem a občas jsme domácí i přehrávali. Zkušenost a šikovnost při vytvoření příležitostí se nakonec ukázala, my jsme to zase vyrovnávali bojovností a musím i pochválit Jakuba Škarka, který pochytal mnoho střel. Odvážíme si sice jen bod, ale i tak musím tým pochválit.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie