1:2p
(0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)

Dukla dokázala obrat Vítkovice o bod, podlehla 1:2 po prodloužení

28.12.2017 / Tomáš Kalas

Poslední domácí utkání v roce 2017 sehrála Dukla, netradičně v bílých dresech, proti dařícím se Vítkovicím. A Ridera od prvních minut ukazovala, že osm utkání v řadě nevyhrála náhodou. Byla nebezpečnější a také šla do vedení, ve 14. minutě využil přesilovku obránce Klok. Druhou třetinu měla lepší Jihlava, brzy srovnala díky Michalu Hlinkovi a po zbytek třetiny měla více ze hry, druhý gól za Bartošáka nedotlačila. Ve třetí části se gólu diváci nedočkali, oba týmy nadále zahazoval přesilovky a muselo se nastavovat pět minut. Ty se nedohrály celé, jelikož po 3 minutách a 28 sekundách rozhodl vítkovický kapitán Olesz a Ridera vyhrála i podeváté.
28.12.2017 17:30, Tipsport extraliga - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

Volden – Suchánek, de la Rose, J. Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Rabbit, Hamill, Čachotský – Seman, Skořepa, Žálčík – Anděl, Hlinka, Kubalík – Diviš, Hubáček, Rys
1

HC Vítkovice Ridera

Bartošák – Klok, Sloboda, Krenželok, Hrbas, Urbanec, Trška – Bartovič, Lev, Olesz – Szturc, Roman, Květoň – P. Zdráhal, Kolouch, Kucsera – Stránský, Jáchym, Hudeček
2
Branky a nahrávky: 22. Hlinka (Kubalík) – 14. Klok (Sloboda, Roman), 64. Olesz (Szturc). Rozhodčí: Hodek, Mrkva – Bláha, Špůr. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5254. Střely na branku: 29:37. Zblokované střely: 10:7. Hity: 2:4. Vhazování: 47:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Vítkovice přijely do Jihlavy nabuzené osmi výhrami v řadě, čímž stanovily nový rekord extraligy. Duklu mohl těšit bod z Komety. Trenér Vlk se navíc do dnešního zápasu rozhodl přeskupit útok, do první formace se podíval kanadský útočník Hamill a Rabbit, ze sestavy naopak vypadl útočník Zeman.

Zápas začal, dle předpokladu byli aktivnější Moravané, na první šanci se ale čekalo relativně dlouho. Přinesla ji přesilovka hostí po vyloučení Kubalíka. Kucsera dlouhou křižnou přihrávkou nabil na pravý kruh Romanovi, Volden se stihl skvěle přemístit. Na akci o půl minut později ale byl krátký. Šidlík nedokázal vyhodit kotouč z pásma a přes dva hráče hostí se puk dostal k Lukáši Klokovi, který prostřelil překážky před sebou a poslal Ostravu do vedení. Od tohoto gólu převzala Ridera aktivitu v utkání, byla důslednější, Dukla přestála akci na začátku 18. minuty, kdy Bartovič dostal kotouč přímo na modré čáře a prověřil Voldena, brankář se musel činit i při dorážce Olesze.

Druhá část nabídla jiný průběh. Sice Vítkovice měly šanci jako první, v závaru po střele Kloka černou gumu do branky nedotlačily. A tak se radovala Dukla. Na konci 22. minuty Kubalík postrčil kotouč na Michala Hlinku a domácí útočník, stejně jako v prvním vzájemném domácím utkání skóroval z hráčů Jihlavy první. Hra se přitvrdila, k vidění byly různé strkanice, vše ale dokázala čtveřice sudích udržet v příslušných mezích. Během druhé třetiny dostala Ridera k dispozici dvě přesilovky, po vyloučení Kubalíka za vysokou hůl a také za příliš mnoho hráčů na ledě, obě výhody byly poměrně nebezpečné, ani jedna gól nepřinesla. To samé na druhé straně, kdy byl vyloučen Lev za faul kolenem a dvě minuty před koncem třetiny Trška, ani zde se skóre neměnilo.

Třetí třetina začala dvěma vyloučeními, po jednom na každé straně. Potvrdilo se, že z přesilovek se v dnešním utkání góly nerodí a první šance byla k vidění až v 48. minutě. Šidlík namazal na hůl Kucserovi, který se tak ocitl sám v mezikruží, Volden svůj tým podržel. Šidlík si následně svůj kredit mohl spravit, jeho bombu od modré vyrazil Bartošák. Ke konci třetiny byla vylučovaná pouze Dukla a obě přesilovky sehráli hosté solidně, jenže opět platilo pravidlo nedávání gólů v přesilovkách. Ta druhá přinesla nejvíce vzruchu na stadion, Anděl byl na konci 57. minuty vyloučen za vysokou hůl. Domácí se zlobili hlavně z toho důvodu, že nebyl odpískaný faul Vítkovic předtím. Trenér Petr si vzal timeout a hosté v přesilovce hýřili pohybem, Romanovi se nabídla odkrytá klec po bombě Kloka, puk do ní však nedotlačil. Dukla zbytek početní výhody ubránila a šlo se do prodloužení.

Pětiminutovka nabídla nezáživnou hru, oba celky spíše chtěly rozhodnout až v nájezdech. Přesto ale se diváci gólu dočkali. V 64. minutě nikým nehlídán Rostislav Olesz zakončil z bekhendu přesně nad Voldenovo rameno a Vítkovice zůstaly neporaženy i podeváté za sebou. Po utkání přinesly lehké emoce na stadion oslavy gólmana Bartošáka, který cestou k hostujícímu kotli různými gesty provokoval jihlavské fanoušky.

Ohlasy trenérů

Pavel Trnka (HC Vítkovice Ridera): Pro nás šlo o obrovskou zkoušku charakteru našeho týmu. Hráli jsme s obrovsky těžkým soupeřem a jsme samozřejmě opravdu moc rádi za dva body, které jsme tady urvali. Novináři vytváří hodně dojem, že Dukla je podceňovaný tým. Víme ale, že Jihlava má svojí sílu a dnes jí znovu ukázala.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, kdo přijede. Vítkovice mají fantastickou sérii a přáli jsme si, aby skončila. Neodehráli jsme vůbec špatné utkání, i když chudé na góly. Diváci, kteří přišli, viděli výborné utkání z obou stran. Po šedesátí minutách se body dělily, Vítkovice byly šťastnější v prodloužení a odváží si dva body. Věříme, že síla a charakter týmu je tak obrovský, že nás další těsná prohra nezlomí.