2:0
(1:0, 0:0, 1:0)

Čtvrtý vzájemný zápas = první výhra. Jihlava přetlačila Kometu 2:0

02.02.2018 / Tomáš Kalas

Poslední vzájemný zápas těchto soupeřů v základní části začal před zaplněným stadionem ve slušném tempu. Jihlava se postupně osmělovala z úvodní aktivnější hry Komety a jako první zahrozila, Čachotský svým bekhendem trefil levou tyč. Domácího kapitána to přesto mrzet nemuselo, na konci, v poslední sekundě prostřelil Čiliaka po přihrávce od Jiránka. I v prostřední části pokračovala vyrovnaná a urputná hra. Šanci na srovnání měl hostující Zaťovič, jeho bekhendové zakončení v úniku nebylo vůbec povedené. Dukla přečkala i oslabení 5 na 3 dlouhé 30 sekund. Třetí třetinu zahájila Jihlava aktivně, postupem času však stáhla své síly do defenzivy. Při powerplay Brna se do prázdné na konci 59. minuty trefil Zeman a za přispění Josefa Kořenáře, který si připsal 32 zákroků, vyhrála Jihlava 2:0.
02.02.2018 17:30, Tipsport extraliga - 46. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, Šidlík, Zdráhal, de la Rose, Půža, Stříteský, Váňa – Jiránek, Zeman, Čachotský – Seman, Skořepa, Straka – Anděl, Hlinka, Žálčík – Bryhnisveen, Hubáček, Diviš
2

HC Kometa Brno

Čiliak – Barinka, Němec, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs, Štencel – Zaťovič, Holík, Erat – Vincour, Hruška, Haščák – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Dočekal, R. Zohorna, Vondráček
0
Branky a nahrávky: 20. Čachotský (Jiránek, Zdráhal), 59. Zeman (Šidlík). Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 500 (vyprodáno). Střely na branku: 26:32. Zblokované střely: 11:6. Hity: 0:3. Vhazování: 36:28. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Zápas začal před vyprodaným stadionem v rychlém tempu, které nabídlo bojovnou a urputnou hru. Lépe na tom byla Jihlava, která místy svého soupeře přehrávala a měla první vážnou šanci. Na modré čáře si zpracoval kotouč Čachotský a z pravého kruhu bekhendovým pokusem trefil vzdálenější tyč Čiliakovy branky. Krátce nato přehnal svůj důraz v souboji Barinka a šel na trestnou lavici. Další Suchánkovo nahození během početní výhody způsobilo zmatek v brankovišti Komety, hostující brankář stěží našel kotouč. Utkání hodně poznamenal společný protest obou fanouškovských táborů, které od poloviny první třetiny opustily stadion na protest proti represím ze strany svazu v reakci na vulgární chování fanoušků. Jenže ti, co odešli, tak přišli o zásadní moment zápasu. Nejprve si mohli udělat naději hostující fanoušci, Eratova bekhendová přihrávka před bránu ale nikoho nenašla. Ten, kdo se rozhodl opustit své místo před koncem třetiny, tak udělal velikou chybu. Zbývala jediná sekunda do konce, když Jiránek posunul kotouč na Tomáše Čachotského, který prostřelil Čiliaka z levého kruhu na vzdálenější tyč. Jeho trefu ale muselo posvětit ještě video, gól byl přesto uznán.

Druhou třetinu otevřelo svými šancemi Brno. Na začátku 24. minuty dostal Erat přesný pas před branku od Holíka, zkušený útočník však zblízka nepřekonal Kořenáře. Tu samou minutu si Vincour vybruslil na levý kruh a trefil tyčku. Kometa ubránila i následné oslabení a po něm měl Zaťovič možnost srovnat z brejku, se svým bekhendovým zakončením však nenaložil vůbec dobře. Hra se opět přelévala ze strany na stranu, šancí postupně ubývalo. Největší možnost snížit měla Kometa tři a půl minuty před koncem druhé třetiny, kdy po faulech Stříteského a Suchánka hráli hosté přesilovku 5 na 3 po dobu 30 sekund. Tu však vůbec nevyužili, pořádně se nedostali k ohrožení branky a ihned po konci klasické početní výhody šel na lavici hanby hostující Vincour.

Pokud si někdo myslel, že Jihlava přistoupí od začátku poslední části na zanďoura, tak se pekelně mýlil. Jihlava zhruba prvních šest, sedm minut hrála sympaticky, napadala, kombinovala a sem tam měla i zajímavé střely. S blížícím se koncem však síly ubývaly, naopak zkušenosti byly na straně Jihomoravanů a Dukla druhou polovinu třetiny hrála více v obraně. Hosté ale neměli ani žádnou šanci k tomu, aby přímo ohrozili Kořenáře, mnoho střel letělo mimo. Postupem času se objevovala na holích modrobílých nervozita, naopak sebevědomí mladého domácího gólmana rostlo. Dvě a tři čtvrtě minuty před koncem si kouč Zábranský vybral oddechový čas, aby naordinoval závěrečnou vakcínu svým hráčům. Zhruba o minutu později započala hra hostí v šesti a Jihlava byla pod obrovským tlakem. Ale mohutně hnána svými fanoušky se dokázala osvobodit, Šidlíkovo vysoké vyhození si u střídaček zpracoval Adam Zeman, neukvapil se a minutu a půl před koncem rozjásal většinu osazenstva stadionu. I přesto hosté nesložili zbraně, šest sekund před sirénou nahození Němce cinklo o levou tyč. To však bylo vše, víc toho Kometa nestihla a Dukla po téměř deseti letech bere ze zápasu s Kometou tři body po výhře 3:2

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Utkání rozhodl gól, který padl s klaksonem, což se nestává tak často. Nakonec byl rozhodující. Co se týče celkového zápasu, tak jsme asi byli více na puku a možná strávili více času v útočném pásmu, ale Dukla dobře bránila, dobře bruslila. To jsme všechno věděli, ale na můj vkus jsme se málo tlačili do brány. Na můj vkus jsme měli strašně málo střelby. Když se zápas takhle vyvíjí, tak střelba musí přijít častěji. Musí se vytvořit tlak, aby se nějaký puk dotlačil do brány. My jsme hráli hodně kombinačně, což na Jihlavu a na brankáře Kořenáře nestačilo. Některé situace v útočném pásmu musíme řešit střelou, ale my jsme ještě pořád nikoho hledali. Takhle se za gólem nejde, ale nemyslím si, že by chlapi byli nějací skleslí.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Bylo to hodně dobře odpracované utkání, co se kolektivního pojetí týče. Panuje jenom spokojenost. Věříme, že si kluci uvědomili, co vede k úspěchům, vezmou si to za své a budou tak jenom pokračovat. Aktuálně jsou v týmu nějaké bolístky, které nedovolí hráčům, aby do utkání nastoupili. Nik (Nicolai Bryhnisveen – pozn. aut.) hrál útočníka a to je věc taková, že ho prostě do sestavy zařadíme tam, kde je. Pokud chce hráč hrát a týmu obětovat své já, tak je jedno, jestli hraje na beku nebo na útočníku. Tabulku nesledujeme, sledujeme svá utkání, své body a od toho se všechno odvíjí. Jestliže se týmům před sebou blížíme, je to dobře. Jestli neblížíme, je to špatně. Věnujeme se každému utkání zvlášť. Už to tady bylo řečeno několikrát – v tomto roce možná ještě ne – jdeme zápas od zápasu. Chceme sbírat body a přiblížit se co nejblíž tak, aby bylo v play-out o co hrát.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie