1:6
(0:1, 0:1, 1:4)

Efektivita rozhodla o vysokém výsledku, Jihlava podlehla Plzni 1:6

06.02.2018 / Tomáš Kalas

Poslední utkání před dlouhou olympijskou přestávkou mohli diváci v Jihlavě vidět v úterý, kdy přijel lídr tabulky z Plzně. Hned v úvodu mohl téměř inkasovat, proti střele Hamilla z dorážky se Svoboda přesunul včas. Ani Anděl nezakončil svůj nájezd gólem, to samé hostující Mertl. První gól padl v oslabení Škodovky, rychlé přečíslení zakončil veterán Kratěna. Jihlava mohla následně odpovědět, Suchánek, ani Seman ale nulu neprolomili. Druhou třetinu hrála Dukla celkem osm minut v početní výhodě, snížit mohla ale až ke konci, Jiránek po chybě obrany Plzně neprolomil prokletí Svobody. Když hosté dvě a půl minuty po začátku třetí třetiny skórovali z hole Gulaše, začínalo být jasné, že dnes to body pro Jihlavu nebudou. Škodovka navýšila navíc skóre až na hrozivých 0:5. Za Duklu vsítil čestný gól Matěj Stříteský v 57. minutě, hostující Kindl však o minutu později uzavřel skóre na konečných 1:6.
06.02.2018 17:30, Tipsport extraliga - 48. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Kajínek, Šidlík, Zdráhal, de la Rose, Suchánek, Stříteský, Váňa – Jiránek, Hamill, Čachotský – Seman, Skořepa, Straka – Anděl, Hubáček, Diviš – Půža, Rys, Bryhnisveen
1

HC Škoda Plzeň

Svoboda – Sklenička, Jones, J. Kindl, Čerešňák, Moravčík, Kaňák – Kratěna, Mertl, Gulaš – Kantner, Kodýtek, Indrák – D. Kindl, Kracík, Pour – Schleiss, Hollweg
6
Branky a nahrávky: 7. Stříteský (Straka, Suchánek) – 14. Kratěna (Kodýtek, Sklenička), 34. Indrák (Mertl), 43. Gulaš (Sklenička), 49. Kracík (Sklenička, D. Kindl), 55. Schleiss (Kracík, J. Kindl), 58. D. Kindl (Jones, Kracík) Rozhodčí: Hradil, Hejduk – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4 102. Střely na branku: 24:30. Zblokované střely: 5:5. Hity: 3:3. Vhazování: 33:28. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:6.

Průběh utkání

Pozdě příchozí se možná ještě nestihli ani usadit a málem přišli o gól. Po buly vystřelil od modré čáry Kajínek a donutil předvést Svobodu zákrok, hostující gólman v rozštěpu následně zabránil i dorážce Hamilla. Jihlava měla v úvodu ze hry o něco více, další gólovku si připsal Anděl v polovině 7. minuty, na Svobodu svým forhendem nevyzrál. Postupem času se dostávala i do hry doposud zakřiknutější Škodovka, Mertl se například ocitl osamocen před Kořenářem, avšak na něj taktéž nevyzrál. Během prakticky čtyřminutového oslabení Plzně, když dostal nejprve Sklenička dvě minuty a dvě sekundy před koncem jeho trestu k němu usedl i Mertl, byli Západočeši těmi, kdo otevřeli gólový účet zápasu. Z trestné vyjíždějící Sklenička rozehrál rychlý brejk, na jehož konci stál Ondřej Kratěna a svoji střelou z pravého kruhu rozradostnil svůj sektor. Dukla ale neskládala zbraně a ihned po inkasovaném gólu mohla srovnat, Suchánek v úniku netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Festival neproměněných šancí pokračoval i dále, na konci třetiny dostal mezi kruhy nabito osamocený Seman, střela mířila taktéž mimo.

Druhá třetina nabídla málo vzrušujících momentů. Ten první, spíše negativní, přišel v 25. minutě, kdy Jakub Kindl přidržel Čachotského, po přerušení ho navíc krosčekoval zezadu a dostal tak úhrnný trest ve výši čtyř minut. Přesilová hra se však Jihlavě nepovedla. Další moment přišel na začátku 34. minuty, kdy tlak hostí v útoku uzavřel přihrávkou Indrákovi na modrou čáru Mertl, Miroslav Indrák pak prostřelil mezi betony Kořenáře. Domácím se naskytla možnost na snížení na konci 37. minuty po chybě hostující obrany, kdy se puk dostal k Jiránkovi na levý kruh, sám před Svobodou taktéž neuspěl.

Do poslední části chtěla Jihlava zdramatizovat utkání a měla k tomu dobrý prostředek po dvou minutách, Suchánkovu střelu z modré tečovanou Bryhnisveenem však zázračně udržel Svoboda pod levým betonem. Hned z protiútoku, podobně jako ve Vítkovicích, se prosadil Milan Gulaš a tento moment definitivně zlomil odpor Dukly. Denis Kindl ještě ve 44. minutě kotouč do sítě nedopravil, o pět minut později však rozjel pátý gól hostí, Skleničkova střela prošla Kořenářovi mezi rukou a tělem, do branky ji pak nejrychleji doklepl Jaroslav Kracík a utkání se od tohoto momentu víceméně dohrávalo. Jihlava mohla skórovat během v pořadí sedmé přesilovky po vyloučení Kracíka, ale to se jim nepovedlo. Naopak na začátku 55. minuty si vzal kotouč Jan Schleiss, ze své pozice levého křídla poslal střelu z ostrého úhlu, která skončila za Kořenářovými zády, a hostující fanoušci slavili popáté. Dukla chtěla vsítit alespoň kontaktní branku a přání nevelkého počtu fanoušků, kteří zbyli na stadionu, splnil ranou od modré Matěj Stříteský. To ale ještě nebylo vše, trvalo 70 sekund přesně, než Jones vrátil puk na Denise Kindla a ten zakončil utkání, ve kterém padlo sedm gólů, Dukla nevyužila celkem sedm přesilových her a nebyla rozhodně dvě třetiny horším týmem. Jihlava podlehla Plzni 1:6.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): Jihlava byla jako pokaždé houževnatým soupeřem. Dvě třetiny jsme nebyli lepším týmem. Byli jsme efektivnější, a kdyby Dukla v první třetině proměnila své šance, tak by byl vývoj zápasu jiný. Třetí třetinu jsme odehráli dobře a přidali góly. Ještě navážu na hodnocení utkání kolegy Petra. V zápasu nás udržel skvělý – jako celou sezonu – Míra Svoboda. Ani to nebyly šance, ale dali jsme dva góly. Nyní dáváme hráčům volno, i když nikoliv všem. Gulaš, Mertl a Čerešňák jedou na olympiádu. Máme mraky mladých hráčů, kteří nebudou mít tolik volna, budou hrát i druhou národní. Také máme marodku, čekáme do závěru sezony na uzdravení pár hráčů a příští týden se zúčastníme turnaje ve Svatém Mořici.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Kolega to už řekl. První, možná i druhou třetinu jsme byli Plzni rovnocenným soupeřem a dovolím si říct, že v určitých fázích jsme byli i lepší. Paradoxně místo toho, abychom dali ze samostatných nájezdů nebo z našich příležitostí dva tři góly, tak jsme z ničeho dostali dvě branky. Ve třetí třetině jsme se po třetím gólu sesypali. Soupeř získal jistotu a byl v klidu, naopak nám to tam napadalo a přišla trošku rezignace. Samozřejmě góly, které dal soupeř, byly výborné, ale my jsme jim hodně napomohli našimi nedůslednostmi. Prostě do čeho plácli, to tam spadlo. Potom se těžko hraje a byli jsme rádi, že zápas skončil, protože i na klucích bylo vidět, že je průběh zápasu sestřelil. Zaplaťpánbůh, že je přestávka a že jim dáme hlavy trošku dohromady, abychom se po přestávce nastartovali a byli jsme týmem, kterým máme být. Když nám chybí tři čtyři hráči základní sestavy – protože kádr nemáme tak široký – tak se hůře nahrazují. Přestávka nám v tuhle chvíli pomůže. Klukům jsme také dali volno, „gró“ týmu dostane volno, někteří hráči budou trénovat s juniorským týmem. Máme příští týden zápas s Chabarovskem a poté přípravu v Olomouci. Dali jsme si ho schválně ven, protože po pauze začínáme venku dvojzápasem v Liberci. Mezitím chceme potrénovat a doléčit některé bolesti v týmu. Hráči, kteří chybí, by se měli dát dohromady.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie