3:1
(1:1, 2:0, 0:0)

15.09.2017 / Tomáš Kalas

15.09.2017 18:00, DHL extraliga juniorů - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Rašín, Vála, Trávník, Hrabaň, Krtek, Havelka, Mareš – Mejzlík, Heinrich, Čermák – Peschout, Adam, Jindra – Hrbatý, Kadleček, Strnad – Donda, Waller, Norris
3

HC Sparta Praha

Hofmann – Janda, Bílek, Eliáš, Hanuš, Frič, Vízner – Procházka, Pšenička, Jandus – Rousek, Schwamberger, Dubský – Chlouba, Fabiánek, Pejchal – Larsen, Kadlec, Simotics
1
Branky a nahrávky: 19. Jindra (Peschout), 21. Čermák (Heinrich, Vála), 35. Heinrich (Čermák, Mejzlík) – 1. Jandus (Pšenička). Rozhodčí: Pokorný – Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 6:5, navíc Strnad (JIH) 10 min. OT. - Pšenička (SPA) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 39:27. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Průběh utkání

Jihlavští junioři se poprvé představili doma a nečekal je vůbec lehký soupeř. Přijela pražská Sparta, která v extralize doposud neztratila ani jeden bod. Z utkání uplynulo pouze 22 sekund a domácí měli hned horší pozici v utkání. Vybojovaný puk přihrál Pšenička na Tomáše Janduse a ten si s možností poslat hosty do vedení poradil. Třetina měla spád a tempo, z čehož pramenilo mnoho šancí, především na domácí straně. Na konci 3. minuty mohl skóre srovnat Čermák v úniku, jeho střela se nevměstnala mezi tři tyče a domácí forvard si mohl drbat hlavu. Šanci navýšit skóre dostali hosté v 5. minutě, za katr šel Havelka, neboť podrazil Dubského. Z přesilovky ale Sparťané nic nevykoumali, domácí se bez potíží bránili. Hosté dostali další příležitost v 10. minutě, Pšenička vybojoval puk v obranném pásmu hostí a díky svým rychlým nohám se dostal za modrou čáru. Odtud přihrával Procházkovi, který zkusil střelu z ostrého úhlu. Pokus vyrazil Šťastný právě k Pšeničkovi, tomu se naštěstí pro domácí puk zamotal v bruslích. Tuto neproměněnou akci mohla potrestat Dukla o minutu později, spolupráce Hrbatý-Kadleček však ztroskotala na brankáři hostí, Hofmannovi. První vyloučení přišlo také na straně Pražanů, na trestnou šel Schwamberger za podražení. Paradoxně v oslabení mohla Sparta navýšit svůj náskok. Rousek dojel odražený puk, obhodil si obránce a předložil Dubskému. Šťastný se však nenechal rozhodit a střelu zlikvidoval. Na druhé straně nastal závar před brankou, domácí trápila koncovka, což potvrdil Mareš, který téměř na brankové čáře nedokázal puk dotlačit do sítě. V 15. minutě si Kadleček obhazoval Hofmanna, dle názoru domácí střídačky byl při zakončení zahákován, dle názoru rozhodčího nikoliv a tak se ve hře pokračovalo dále. Dukla stále tlačila do obrany a minutu před koncem se povedlo prolomit prokletí branky. Peschout vyhrál souboj na modré čáře a nahrál do jízdy Lukáši Jindrovi, který si mazácky poradil a do kabin se šlo za stavu 1:1.

Ve druhé části navázali Jihlavští na výkon z té první a odměnou jim byl rychlý gól. Nejdříve to zkusil Čermák, Hofmann ale odolal. Pro touš si dojel Vála, nahrál Heinrichovi, který zpoza branky přihrál na Davida Čermáka. Poslední jmenovaný měl před sebou prázdnou bránu a otočil vývoj utkání. Domácím narostla křídla a hosty vůbec k ničemu nepouštěli. Duklu mohlo přibrzdit vyloučení Mejzlíka na 2+2 minuty za hůl v obličeji Jandy, červenožlutí se výborně bránili a dokázali dokonce více času držet puk na hokejkách. Stoupající výkon stvrdil třetím gólem Aleš Heinrich. Bývalý hráč brněnské Komety jel do tandemu s Čermákem a puk podobně jako právě Čermák, zakončoval do prázdné branky. Další trefu mohl přidat Adam, Hofmann puk udržel někde mezi betony. O dominanci domácích svědčí i poměr střel, 16:2.

Třetí třetina nabídla dosti odlišné tempo. Domácí hráli především z obrany, hosté se snažili utkání zdramatizovat, jenže naráželi na dobrou defenzivu Jihlavy. Definitivní ránu Spartě mohl zasadit Hrabaň, který střílel od modré a puk hostujícímu brankáři propadl mezi rukou a tělem, Peschouta ale puk trochu překvapil a skóre se tak neměnilo. Třetina měla následně stejný průběh, relativně klidnou třetinu rozvířila situace z 54. minuty. Na branku jel opět sám Rašín, dojíždějícím Hanušem byl ale zahákován a hlavní rozhodčí Pokorný bez váhání nařídil trestné střílení. K němu se rozjel Rašín, puk mu přeskočil hokejku a mezi střelce se tedy nezapsal. Necelé dvě minuty před koncem si hosté vzali time-out a zkusili to v šesti, nic ale nevymysleli. Závěr utkání ještě okořenila bitka mezi Strnadem a Pšeničkou, hostující útočník dopadl lépe a nic víc se nestalo, domácí tak vyhráli 3:1.

Ohlasy trenérů

Pavel Geffert (HC Sparta Praha): Vstup do utkání bylo dnes asi jediné pozitivní na hře, ale to bylo z dnešku asi všechno, neboť jsme byli úplně katastrofální. Jihlava nás ve všem přehrála a ve všem byla lepší. Můžeme být rádi, že to neskončilo větším rozdílem, než je 3:1.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Když ten zápas vezmu celkově, tak až na to první střídání, kdy kluci zůstali asi v kabině, jsme odehráli velice dobré utkání a troufnu si říci, že jsme celou dobu měli utkání pod kontrolou a vyhráli jsme zaslouženě. Byly tam zbytečné fauly, při kterých jsme jim dávali šanci na zkorigování, ale oslabení jsme hráli velmi dobře. Tým jsme pochválili, byla tam bojovnost, obětavost, spousta blokovaných střel a i ta hra celkově byla dobrá. Kluci si určitě ty 3 body zasloužili a my jsme za ně rádi.