1:4
(0:0, 0:3, 1:1)

28.09.2017 / Tomáš Lysý

28.09.2017 18:00, DHL extraliga juniorů - 7. kolo

HC Dukla Jihlava

Juda – Vála, Mareš, Hrabaň, Rašín, Havelka, Krtek - Čermák, Heinrich, Mejzlík - Jindra, Adam, Peschout - Slabý, Kadleček, Donda - Norris, Waller
1

HC Vítkovice Ridera

Daňa – Zdeněk, Krenželok, Kučera, Štěpánek, Klus, Kaláb, Kunc - Raška, Baláž, Toman - Peterka, Dang, Vilček - Gřesík, Malát, Raček - Konečný, Potočný, Beránek
4
Branky a nahrávky: 41. Heinrich - 38. Toman (Baláž), 40. Raček (Klus, Malát), 40. Toman (Baláž), 59. Baláž (Kučera, Toman). Rozhodčí: Vrba – Otáhal, Kráľ. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 74. Střely na branku: 30:33. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.

Průběh utkání

Zápas mezi juniorkou Dukly a Vítkovic, který byl „předehrou“ pátečního boje obou soupeřů v rámci Tipsport extraligy ledního hokeje, nabídl první šanci už na konci druhé minuty. Sám před Judou, který poprvé v sezoně dostal šanci v jihlavském brankovišti, se zjevil Malát, ale zblízka nezakončil dobře. Na druhé straně našel Heinrich před brankou volného Čermáka, jemuž ve finální fázi přeskočil puk hokejku. Šance pokračovaly na přelomu osmé a deváté minuty. Nejprve měl mezi kruhy dostatek prostoru vítkovický forvard Raška, který však netrefil tři tyče. Hezkou akcí se prezentoval také Angličan ve službách Dukly Joshua Waller, jenž po hezké stahovačce vyprášil levý beton Dani. Následně přišla vyloučení. Oba týmy však při své přesilovce faulovaly a ze zkrácených výhod branka nepadla. Když po dobré ráně Krenželoka od modré nastavil na bližší tyči svůj beton Juda, šlo se do kabin bez branek - 0:0.

Z druhé třetiny uplynulo jen osm vteřin, když šla Dukla do třetí přesilovky. V ní měl po přistrčení Wallera slibnou šanci Heinrich, ale z dobré pozice na pravé straně trefil jen boční síť. Oba dva si poté role vyměnili, aby neuspěl ani Waller, jenž byl blízko gólmana a nedokázal procpat puk mezi jeho betony. V sedmadvacáté minutě hosté uzavřeli domácí hráče před jejich svatyní. V největší šanci byl Peterka, jenž z kruhů těsně minul vzdálenější tyč. Jakmile se červenožlutí vymanili z tlaku, prosmýkl se Norris před vítkovickou klec, ale mířil také vedle. Také druhá třetina se schylovala do bezbrankového stavu, tím spíše, že slibné šance ke skórování zblízka nevyužil hostující Gřesík.

Konec prostřední dvacetiminutovky ale Dukle hrubě nevyšel. Vše odstartovala chyba Heinricha, který nezavezl kotouč přes útočnou modrou. Naopak jej podržel a při napadání dvou hráčů soupeře o něj přišel. Toman mu ho čistě odebral a posunul do úniku Baláže. Jeho ještě Juda vychytal, avšak na dorážku Radima Tomana již nedosáhl. V čase 39:02 dostal Klus puk před domácí svatyni na Dominika Račka. Útočník Vítkovic byl sice faulován, nicméně to mu nezabránilo k dotlačení puku za čáru. Třetí úder hostí padl tři desetiny před druhou sirénou, když laxní jihlavskou přesilovkovou rozehrávku soupeř ztrestal. Baláž předal puk na modrou pro Radima Tomana, jehož nápřah nezachytila Judova lapačka a střela skončila v pravé šibenici - 0:3.

Dukla zkraje třetí třetiny potřebovala impuls v podobě přesilové hry a ten přišel. Aleš Heinrich ukázal dobrý čich na góly a stál přesně tam, kam mířil odražený puk. Jihlavský útočník tak pohodlně doklepl kus černé gumy do sítě. Domácí tímto okamžikem ožili. Hrabaň měl na pravém kruhu prostor a vyslal na Daňu pořádně tvrdou střelu, kterou gólman hostí s vypětím sil schoval ve výstroji. Vyznamenal se také Juda, jenž zblízka zneškodnil Konečného dorážku po Klusově nahození od modré.

Slezané se poté zaměřili na poctivou defenzívu a snažili se na obranné modré zejména nechybovat, což se jim víceméně dařilo. Navíc mohli devět minut před koncem udělat rozhodující krok ke třem bodům. Krenželok našel přihrávkou zpoza branky před Judou zcela volného Konečného, jehož však jihlavský gólman hezky vychytal. Šest a půl minuty před koncem se po levé straně prodral před branku nejprve Čermák a poté Heinrich, leč bez gólového efektu. Hosté si po těchto dvou obranných okenkách vybrali oddechový čas, který jim viditelně pomohl. V závěru navíc hrála Dukla v šesti a při předbrankovém závaru využil přesilovku Jozef Baláž, který zvedl puk do růžku nad pravé rameno Judy. Dukla tak prohrála 1:4 a poprvé doma nebodovala.

Ohlasy trenérů

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Ridera): Byli jsme o kousíček lepší, hlavně v produktivitě, ale i v samotné hře. V závěru druhé třetiny se nám povedl třígólový kousek do šatny, což byla pro soupeře velká rána. Domácí ve třetí třetině hned využili přesilovou hru a od té chvíle se hra výrazně změnila. Výrazně jsme znervózněli a soupeř měl ještě šanci se zápasem něco udělat. Nicméně nás podržel skvělý gólman, bylo to více méně na něm. V závěru jsme si museli vzít time-out, trošku jsme se uklidnili, a utkání jsme dotáhli za tři body, za což jsme strašně rádi.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Zápas nám prohrál konec druhé třetiny, který jsme absolutně nezvládli a dostali jsme v něm tři góly. Dnes jsme nehráli jako tým, ale jako jednotlivci. To bohužel takhle hrát nejde, kor s takovým soupeřem, jako Vítkovice, jenž odehrály velice dobrý zápas, zaslouženě vyhrály a my jim k tomu gratulujeme. Musíme se vrátit k výkonu a k výkonnosti, která nám zajistila body, co jsme získali v prvních pěti kolech.