5:2
(1:0, 2:1, 1:1)

19.10.2017 / Jan Tajzler

19.10.2017 18:00, DHL extraliga juniorů - 11. kolo

HC Kometa Brno

Dostál – Trnka, Slabý, Jurnečka, Kučera, Furch, Jeřábek, Kowalczyk – Novák, Suss, Havlát, Svoboda, Hasoň, Gajarský, Střondala, Čejka, Matula, Mlynář, Ferda, Krejčí, Plášek
5

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Pospíchal, Mareš, Rašín, Krtek, Vála, Havelka – Kadleček, Jindra, Adam, Heinrich, Mejzlík, Strnad, Waller, Slabý, Peschout, Čermák
2
Branky a nahrávky: 3. Havlát (Kowalczyk, Furch), 25. Hasoň (Krejčí), 25. Svoboda (Plášek, Střondala), 49. Novák (Střondala), 54. Plášek (Střondala, Svoboda) – 34. Krtek (Adam), 54. Jindra (Pospíchal, Peschout). Rozhodčí: Vrba – Měkýš, Musil. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 121. Střely na branku: 34:41. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Průběh utkání

Brňané začali utkání velmi aktivně, úvodní nápor byl navíc podpořen přesilovou hrou, kterou po skvěle sehrané kombinaci zakončil přesně Robert Havlát. Jihlava hledala jen velmi těžce možnosti k protiútoku, domácí tým v průběhu první třetiny Duklu prakticky k ničemu nepustil, naopak Kometa svírala svého soupeře ve vlastním obranném pásmu a tvořila si další brankové příležitosti. Za zmínku stojí určitě příležitost z 6. minuty, Havlát zpoza branky vybídl ke skórování Čejku, ten však ve slibné příležitosti střelou z první přestřelil Šťastného branku. Jihlava následně dostala možnost přesilové hry, ve které však nedokázala příliš zaměstnat brankáře Dostála. Kometa poté v plném počtu pokračovala v náporu.

Jihlavě během první třetiny nezbývalo nic jiného než si počkat na chybu domácích hráčů a ve 14. minutě se tak i stalo, rozehrávku ve středním pásmu zachytil jihlavský Heinrich a rozjel se vstříc Dostálovi, i když mu na záda dýchal obránce Kowalczyk, stačil zakončit, brněnský brankář Dostál ovšem bez větších problému jeho střelu chytil. Na druhé straně pak do přečíslení vyslal Jeřábek Čejku s Ferdou, posledně jmenovaný zamířil střelu k tyči, ale pohotový Šťastný podržel Jihlavu. Po první třetině, ve které Kometa byla mimořádně aktivní tak na ukazateli skóre svítil stav 1:0 pro domácí.

V úvodu druhé třetiny pokračovala Kometa ve svižném tempu a znovu dokázala Jihlavu zatlačit. Nabídnutou početní výhodu Brňané sice nevyužili, ale v čase 24:20 se kýžená druhá branka přeci jen dostavila. Krejčí se kolem mantinelu dostal do útočného pásma, najížděl už na Šťastného, ale včas si všiml svého spoluhráče Jana Hasoně, jenž střelou do protipohybu brankáře Šťastného přesně zakončil. Třetí branka padla přesně o pětadvacet vteřin později, tentokrát našel cestu skrz obranné řady Jihlavy Plášek, když už se dostal za brankovou čáru poslal zadovku na dojíždějícího Matěje Svobodu a ten poslal brněnský tým do tříbrankového trháku.

Poté však aktivita Komety upadla a Jihlava paradoxně vycítila šanci na snížení. Dukla se dokázala poprvé v utkání na delší dobu usadit v útočném pásmu a vynutit si faul brněnského Mlynáře. V početní výhodě pak tvrdou ranou od modré čáry prostřelil Dostála Aleš Krtek. Jihlavu korigující branka ještě více nakopla, ale obranné řady v čele s Dostálem nepřipustily, aby Dukla šla do kontaktu. Otupit jihlavskou snahu mohl krátce před druhou sirénou Střondala, ale v samostatném úniku se mu nepodařilo překonat Šťastného. Druhá třetina tak končila za stavu 3:1 pro Kometu.

Do závěrečné periody nastoupil domácí tým aktivně. Hráči Komety znovu přidali na pohybu, s čímž měla Jihlava opět problémy. Nápor domácích však zbrzdilo vyloučení Čejky, které však Kometa ustála bez úhony a hned vzápětí se znovu dostala do tříbrankového náskoku, když se v čase 48:31 prezentovalo pohlednou kombinací duo Matěj Novák - Střondala, prvně jmenovaný si se Střondalou vyměnil kotouč a v souboji se Šťastným nedal jihlavskému brankáři šanci. Svěřenci trenéra Zachrly se snažili utkání dohrát v klidu a tříbrankový náskok pohodlně kontrolovat, přesto se však Dukle podařilo znovu snížit. Kotouč v útočném pásmu zachytil obránce Pospíchal a okamžitě střílel na branku, trajektorii puku změnil svým zásahem Lukáš Jindra a kotouč skončil za zády Dostála. Kometa však přišla s velmi rychlou odpovědí a z následného protiútoku opět odskočila na rozdíl tří branek, přečíslení dva na jednoho zakončil přesnou ranou po přihrávce Střondaly Karel Plášek. Kometa poté už s přehledem hlídala vybudovaný náskok a utkání proti jihlavskému rivalovi dovedla do vítězného konce. Junioři Komety tak i nadále zůstávají vedoucím celkem DHL extraligy juniorů.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): „První třetina byla od nás výborná, ve hře se objevily věci, které po klucích vyžadujeme. Poté se hra trochu rozbila častými vyloučeními a soupeř se dostal vstřeleným gólem do zápasu. Byli jsme možná pod tlakem trochu zatažení, ale zbytek zápasu jsme zvládli dobře. Dukla předvedla klasický jihlavský hokej, který je tvrdý a důrazný. Jsem spokojený, že bereme dobré tři body.“

Karel Nekvasil: (HC Dukla Jihlava) „Zápas se mi nehodnotí moc dobře. Vstoupili jsme do něj špatně, Kometa nás v první třetině nepustila z pásma. Díky gólmanovi a možná i troše štěstí skončila úvodní část pouze 1:0 pro soupeře. Troufnu si říct, že od půlky zápasu, kdy se nám podařilo dát gól, jsme ve druhé třetině byli lepší. Škoda, že jsme nevstřelili víc gólů, skákalo nám to kolem tyček. Ve třetím dějství si už Kometa vedení pohlídala a po právu a zaslouženě vyhrála.“