1:2
(0:0, 1:1, 0:1)

V prvním přátelském utkání Dukla nezvítězila, Amuru podlehla 1:2

14.02.2018 / Tomáš Kalas

Během reprezentační pauzy přivítala Dukla doma tým z KHL, chabarovský Amur. Od prvních minut byla hra poměrně kouskovaná, s minimem vzrušení a šancí. Největší měl v polovině třetiny hostující Zakarljukin, jemu se ale nepovedla finální klička před Kořenářem. Vstup do druhé třetiny se domácím povedl, po 37 sekundách skóroval Tomáš Jiránek. Za hosty ale stihl poměrně záhy srovnat Gorškov. Oba celky měly šance na gól číslo dva, ale nepovedlo se je proměnit. Na třetí gól si museli diváci počkat do 43. minuty, po přihrávce od Potěchkina se prosadil Veličkin. Jihlava mohla srovnat, ale i za přispění pravé tyče se to nepovedlo a Chabarovsk bere výhru 2:1.
14.02.2018 17:30, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář (41. Brož) – Šidlík, Stříteský, de la Rose, J. Zdráhal, Kajínek, Suchánek, D. Váňa, Bryhnisveen – D. Čermák, Čachotský, Jiránek – Straka, Skořepa, F. Seman – Rys, Hamill, Anděl – Rabbit, R. Hubáček, Diviš
1

Amur Chabarovsk

Andrjuchov – Aťušov, Turbin, Averin, Kondratěv, Kuzmin, Chabarov, Berďukov, Kamalov – Klopov, Sevankajev, Zakarljukin – Rasskazov, Veličkin, Gorškov – Frolov, Litovčenko, Vl. Ušenin – Vj. Ušenin, Picard, Potěchin
2
Branky a nahrávky: 21. Jiránek (Čachotský, D. Čermák) – 24. Gorškov (Andrjuchov), 43. Veličkin (Potěchin). Rozhodčí: Pešina, Vrba – Komínek, Polák. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: bude doplněno. Střely na branku: bude doplněno. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Průběh utkání

Zápas začal v unylém, ospalém tempu. Hra se často kouskovala vlivem icingů a dalších technických přestupků. Na první šanci si museli diváci počkat do začátku druhé poloviny třetiny, když do brejku 2 na 1 ujel Veličkin se Zakarljukinem, druhý jmenovaný se po přihrávce pokusil o slavnou Forsbergovou kličku, jenže ho zastavil Kořenářův beton. Jihlava měla opticky o něco více ze hry, ale nedokázala ohrozit území brankáře Andrjuchova.

Druhá třetina začala ale v úplně jiném tempu. Hned po úvodním buly se Jihlava usadila v útočném pásmu a odměnou za to jí byl rychlý gól. Časomíra ukrojila 37 sekund, když Čachotský dostal puk od Čermáka, domácí kapitán přenechal ještě Tomáši Jiránkovi, ex-boleslavský útočník trefil z levého kruhu přesně pravý horní růžek nad ramenem Andrjuchova a zakončil tak souhru celé první útočné formace Jihlavy. Vedení jim však nevydrželo dlouho. Od gólu neuplynuly ani tři minuty a vysoký výhoz kotouče hostujícím gólmanem se nakonec dostal až k Alexanderu Gorškovovi, který upaloval sám na bránu. Byl sice zahákován, ale dokázal prostrčit kotouč mezi betony Kořenáře a srovnat tak stav utkání. Následně mohly oba týmy skórovat podruhé, nejprve Aťušov neproměnil sůvj únik, na druhé straně minul vzdálenější tyč Rabbit z přečíslení 3 na 2. Tempo následně mírně opadlo, po 33 minutách se také vylučovalo, za katr šel Zakarljukin. Paradoxně v oslabení mohl Amur skórovat, střela Aťušova z pravého křídla si našla jenom Kořenářovu výstroj. Ke konci třetiny mohli domácí jít do vedení, Straka však svoji střelu z hrany brankoviště poslal vedle tyčky.

Třetí třetinu nahradil v bráně Dukly Kořenáře Brož a navíc dohrával Chabarovsk přesilovku po vyloučení Váni. Dostal se tak do tlaku, který ukončil ve 43. minutě zužitkováním přesného pasu mezi kruhy Igor Veličkin. Klidné vody utkání rozvířila série vyloučení, kdy dostala nejprve Jihlava 67 sekund výhody 5 na 3, tu však záhy otupila nedorozuměním obránců v útoku a faulem Zdráhala. Ani jeden tým však neohrozil vážněji branky na obou stranách. Červenožlutí mohli i srovnat, Seman po krásné přihrávce od Čachotského z rohu trefil sám před hostujícím gólmanem pravou tyč. S blížícím se koncem utkání rostly emoce, na začátku 57. minuty se do sebe pustili Chabarov se Suchánkem, domácí bek se nakonec vymanil ze série ran a Chabarova položil na zem. Oba kohouti dostali 2+2 minuty za hrubost, hostující bek navíc dvě minuty za krosček. Následně si ve výhodě vytvořil největší šanci Hamill, kotouč za Andrjuchova záda nedostal. Amur mohl definitivně rozhodnout, minutu před koncem se dostal do úniku Frolov, jenže neproměnil. Jihlava sáhla k power-play, kde se dostala pouze k jedné střele ze Šidlíkovy hole, ta však nebyla gólová a Jihlava tak v prvním přátelském utkání během olympijské pauzy podlehla Amuru 1:2.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání mělo úroveň hlavně v první třetině. My i soupeř jsme bruslili velice dobře a měli jsme výborný pohyb. Po tom, co mají hráči za sebou, jsme to kvitovali. Druhá pasáž byla slabší než první třetina. Hráče jsme upozornili na to, co bychom chtěli a nechtěli. Ve třetí třetině se to zlepšilo, bohužel z přesilovek vymýšlíme ještě vylepšení nějaké šance. Místo toho, abychom volili střelu a tlak do brány. Musíme si to ukázat, protože tam nás stále tlačí bota. Nicméně s takovým soupeřem, který hraje KHL, se nemáme za co stydět.