1:2
(0:0, 0:0, 1:2)

20.03.2018 / Tomáš Kalas

20.03.2018 18:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Juřička – Veleba, Zvěřina, Rašín, Piskač, Trávník, Trnka, Smolko, Marek – Chlubna, Najman, Pigl – Brož, Juda, Barák – Vala, Krajíček, Filip
1

HC Energie Karlovy Vary

Kašpar – Zavřel, Tureček, Bernáth, Cankov, Novák, Kořán – Křemen, Jiskra, Záruba – Holub, Šik, Prošek – Maydl, Novotný, Černý – Hudečka, Šťastný, Fečo
2
Branky a nahrávky: 53. Najman (Rašín, Vala) – 47. Šik, 53. Holub. Rozhodčí: Čunočka – Musil, Roupec. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 196. Střely na branku: 26:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Třetí utkání čtvrtfinále play-off na začátku hned nabídlo, jakým směrem se bude utkání ubírat. Po šesti sekundách od úvodního buly totiž Veleba složil na zem tvrdě Turečka a bylo tak jasné, že to dnes nebude ani pro jednoho zadarmo. Oba týmy hrály od podlahy, první vyloučení přišlo ve 4. minutě, ven šel domácí Trnka. Hosté pak „vykompenzovali“ toto vyloučení špatným střídáním a hrálo se tak 4 na 4, ostatně jako mnohokrát po celé utkání. První a jedinou šanci třetiny, při které by šlo o potenciální gól, přišla ale až v minutě čtrnácté, kdy se uvolnil na modré čáře Šik a najížděl si na Juřičku, kličku ale přetáhl a nezakončil mezi tři tyče. Početné publikum po dvaceti minutách nakonec odcházelo s vědomím, že neviděli ani jeden gól.

Druhou třetinu zahájilo vyloučení karlovarského Maydla, Dukle se nedařilo nijak vážněji ohrozit Kašpara. Na přelomu třetiny přišla během minuty vyloučení na každé straně a dvě sekundy před koncem klasické přesilovky Dukly nastal před Kašparem závar, který ukončil až sudí, který neviděl kotouč. Blížící se konec třetiny vnesl na stadion i lehkou nervozitu. V 35. minutě vjel Šik do vlastního útočného pásma a pálil tvrdě, minul o kousek spojnici tyčí. O dvě minuty později byl vyloučen domácí Piskač a Juřička měl pak před brankou co dělat, aby udržel kotouč vystřelený Novákem a tečovaný Holubem na svém těle. Holub se pak zároveň stal dalším vyloučeným hráčem Varů, dvě a čtvrt minuty před koncem zůstal prostor v pásmu pro Krajíčka, domácí útočník natřikrát vystřelil a položil si Kašpara, nezakončil ale přesně do prostoru tří tyčí.

Do poslední části vstoupily opět oba týmy aktivně a tlačily se do šancí. Na začátku 43. minuty přišel Vala o puk a hostující Novotný pálil zblízka, Juřička ustál i následný závar po střele. Všech 196 diváků vidělo první gól až v 46. minutě. Otakar Šik si ukradl kotouč pro sebe, navedl si ho až do útočného pásma a jím vystřelený kotouč se objevil až v brance. Hosté se lehce stáhli do obrany a v 51. minutě toho mohli trpce litovat, Juda ale v kličce trefil před Kašparem pravou tyčku! O dvě minuty později šel ven Novotný za podražení a po 14 sekundách se vracel na střídačku v nedobrém rozpoložení. Rašínovu střelu z mezikruží vyrazil Kašpar pouze na hůl Adama Najmana, domácí útočník měl pak jednoduchou práci. Jenže za 21 sekund se skóre měnilo podruhé. David Holub využil nedůrazu obrany a z levého kruhu se trefil nad beton Juřičky - 1:2. Dukla tak ztrácela jeden gól, skvělá příležitost ke srovnání se naskytla zhruba čtyři minuty před koncem, kdy Vary špatně střídaly a trenér Moravec si bral time-out. Přesilovka však gólem neskončila a 68 sekund před koncem se domácí střídačka rozhodla pro powerplay. Jihlavští tlačili, ale nemohli se dostat do většího tlaku. Když nadvakrát opakované vhazování čtyři sekundy před koncem vyhráli hosté, bylo jasné, že pro dorost Dukly sezona končí. Jihlava prohrála i druhý zápas o jediný gól 1:2 a s vyřazovacími boji se loučí, Karlovy Vary jdou dál po sérii 3:0 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě chci ocenit a vážu velký respekt k tomu, jakým způsobem se prezentovala Dukla, jak zarputile a bojovně hráli její hráči. Chci také ocenit to, jakým způsobem je vede jejich realizační tým, protože je spousta vyhrocených sérií, kdy realizační tým vytváří tlak na rozhodčí a různě „brečí“, což v této sérii nebylo. Myslím si, že to je cesta, jak tyto série odehrávat. K tomu dnešku si myslím, že jsme dnes odehráli nejlepší utkání v sérii. Přesto, že je série 3:0 pro nás, tak to neodpovídá vůbec tomu, co se dělo na ledě. V tom druhém zápase jsme tahali za kratší konec, ale dokázali ho vyhrát. Dnes byl klíčový moment, že po gólu domácích jsme hned v dalším střídání dali na 2:1 a to už byl takový ten moment utkání, který rozhodl, že se podíváme do čtvrtfinále my.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dnes si musíme asi otevřeně přiznat, že soupeř byl lepší. Určitě přijel s lehčí hlavou, která často vyhrává celé zápasy. Vědomí, že můžete jeden zápas prohrát a nic se neděje je silný soupeř, naopak my jsme dnes nehráli tak lehce jako předchozí dvě utkání v Karlových Varech. Myšlenka toho, že pokud utkání nezvládneme, tak to znamená konec sezony, nám trošku svázala ruce i nohy. I přesto před kluky smekám, dali do zápasu všechno, na soupeře to dnes ale bohužel nestačilo. Co se týká celé série, klíčový byl první zápas, kdy jsme neudrželi dvougólové vedení a to se v play off stává osudným. Za stavu 1:2 jsme odehráli ustrašenou třetí třetinu a soupeřova produktivní pětka utkání otočila. Nicméně v neděli jsme byli, se vším respektem k soupeři, po celé utkání lepší. Bohužel jsme nehráli produktivní hokej, recept na domácího brankaře jsme nenašli a naopak Vary opět ukázaly, jak umí z protiútoku rozhodnout. Víkendový cíl, odvézt si jedno utkání k nám domů, jsme tak nesplnili a bylo jasné, kdo bude pod větším tlakem. Sérii rozhodla produktivita individualit, nicméně Vary se dokázali prezentovat i velice pevnou a kvalitní obranou, přes kterou jsme se jen těžko prosazovali. Soupeři gratulujeme a přejeme hodně štěstí ve čtvrtfinále. Do naší kabiny nicméně míří pochvala a poděkování za celou základní část i odmakané osmifinále.