4:0
(1:0, 1:0, 2:0)

Straka okradl Rytíře o tři body, svým hattrickem jistil výhru 4:0

27.03.2018 / Tomáš Kalas

Úterní prosluněné odpoledne v Jihlavě se neslo ve znamení startu baráže. Dukla v něm přivítala kladenské Rytíře. Opatrnou hru z úvodu nalomil v 9. minutě prvním gólem Straka. Ten samý hráč byl pak i ústřední postavou 24. minuty, když se trefil nad Cikánkovu vyrážečku. Jihlava byla po dobu druhé třetiny aktivnější celek, měla i několik šancí, nicméně šla do kabin pouze s dvěma góly náskoku. Svého prvního hattricku se v dresu Dukly dočkal Petr Straka, zkompletoval ho šťastným způsobem ve 44. minutě, hladkou výhru pak jistil čtyři minuty před koncem Zeman. Dukla tak vyhrála v prvním kole baráže 4:0 a vykročila do soutěže pravou nohou.
27.03.2018 17:00, Tipsport extraliga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – de la Rose, Suchánek, Stříteský, Bryhnisveen, Kajínek, Váňa, Půža – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hamill, Rabbit – Seman, Hubáček, Čermák
4

Rytíři Kladno

Cikánek – Matula, Štich, Repe, Štindl, Kehar, Lenďák – Redlich, Kaut, Kružík – Kloz, Kubík, Tůma – M. Hořava, Machač, Svedlund – Zikmund, Patyk, Pekr
0
Branky a nahrávky: 9. Straka (Diviš, Skořepa), 24. Straka (Diviš, de la Rose), 44. Straka, 56. Zeman (Čachotský, Bryhnisveen). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Tošenovjan, Hanzlík. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4847. Střely na branku: 34:17. Zblokované střely: 4:7. Hity: 7:2. Vhazování: 39:24. Průběh utkání: 4:0.

Průběh utkání

Opatrnou hru nabídl úvod utkání z obou stran, bylo znát, že první utkání může být pro vývoj celé baráže důležité. Zpočátku se více v útoku drželi Rytíři, kteří kombinovali v útočném pásmu, střel ale nevyslali na Kořenáře mnoho. První vážnější šance fakticky rezultovala v gól. Nahození Skořepy do útočného pásma dojel Diviš, podél mantinelu vracel kotouč na Petra Straku, nadvakrát překonal Cikánka a v čase 8:10 se mohl stadion radovat. O 80 sekund později diváci nepřijmuli nejlépe rozhodnutí sudích, kde stálo, že na trestnou lavici bude za sekání putovat Anděl. Hostující přesilovka ale nebyla ničím výrazná, naopak po konci oslabení mohla Jihlava udeřit podruhé. Navrátilec Anděl podpořil útok, který vyústil v přečíslení 3 na 2. Zprava nakonec pálil Zeman, v prostoru brankoviště chtěl dorážet Čachotský, ale puk mu projel pod bruslemi. Následný tlak ukončil rázně Kaut, bratr slavnějšího Martina odebral kotouč z nebezpečí. Tato akce byla zároveň i posledním vážnějším toho, co se v první části událo.

Druhou třetinu otevřeli domácí gólem. Petr Straka rozjel obehráním Zikmunda celou akci, k cestě na branku využil Diviše, o kterého si trochu narazil kotouč a z pravého kruhu vypálil nad Cikánkovu vyrážečku. V 24. minutě tak měli domácí dva góly náskoku a rozhodně nechtěli zůstat jenom u dvou branek. O půl minuty později mohli diváci vidět přečíslení 2 na 1, které táhl Čachotský. Domácí kapitán i sám střílel, ale radovat se před diváky nemohl. Cikánek totiž jeho pokus vykryl. Jihlava postupně začala přebírat otěže celého utkání, o pět minut později byl v hlavní roli opět domácí kapitán, který přesnou přihrávkou před brankou našel Zemana, mladý útočník ve službách Dukly branku přestřelil. Netrvalo jenom dvě minuty a fanoušci hostí se opět děsili, když nepřesnou přihrávku trestal samostatným brejkem Straka, původem plzeňský hráč ale s únikem naložil nedobře. Po odpískání se ještě dostal do konfliktu se Štichem, kladenský zlý muž byl nakonec jediným, kdo skončil na trestné lavici. Jako by tato přesilovka nakopla hostující motory a v 36. minutě mohl Kaut teprve ze třetí střely Rytířů ve třetině udeřit, střelu z pravého kruhu vytěsnilo Kořenářovo rameno. Konec třetiny se nesl ve znamení hry ve středním pásmu, o puk u trestných lavic bojovali tři hráči z obou stran celou půlminutu.

Stejně jako prostřední periodu, i třetí zahájili domácí trefou. Strakovo vedení kotouče z vlastního pásma skončilo střelou z pravého kruhu na Cikánka. Kladenský gólman vyrazil střelu ale přímo na překvapeného Repeho, kterému kotouč od brusle odskočil přímo do prázdné branky. Petr Straka tak zkompletoval svůj první hattrick v dresu Dukly. Od tohoto gólu se Jihlava mírně stáhla a nechala Kladenské tvořit hru. Menší zámek v 49. minutě vyústil dvojitým zákrokem Kořenáře a přerostl v následnou strkanici, kde byl aktivní právě domácí gólman a taktéž Hořava. Oba hráči byli vyloučeni za hrubost. Hra 4 na 4 ale šanci nepřinesla. Zřejmě poslední možnost, jak utkání zdramatizovat, dostalo Kladno na začátku 53. minuty po vyloučení Váni. To ale zrušil oplácením Hořava, který proti trestu velmi protestoval, na nose měl totiž krvavý šrám. Definitivní rozhodnutí přišlo v minutě šestapadesáté. Adam Zeman zachytil přihrávku Čachotského ve středním pásmu, obtočil se okolo branky a za přispění Cikánkovy hole přidal čtvrtý gól. Tím zároveň uzavřel první utkání Dukly v baráži, které dopadlo pro domácí přívětivě, neboť porazili Kladno 4:0.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Rytíři Kladno): My jsme do utkání vstoupili ustrašeně. Nabídli jsme Dukle hodně prostoru na ledě. První gól Duklu uklidnil a jak jsme týden nehráli, tak jsme se do toho po celý zápas nemohli dostat. Jihlava nás k ničemu nepustila, celý zápas jsme tahali za kratší konec, u všeho jsme byli později a všechny nerozhodné puky měla Dukla. Zaslouženě vyhrála. Každý chce vstoupit do baráže vítězně... Chtěli jsme alespoň vstřelit gól, abychom kluky nastartovali, Duklu znervóznili. To se nám ale nepovedlo a celý zápas jsme tahali za kratší konec. Nedokázali jsme se přeorientovat na vyšší úroveň a zkusíme to v pátek na domácím ledě. Doufám, že už nebudeme tolik ustrašení a půjdeme do zápasů jako v play-off.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Můžeme být spokojení. Co jsme si ráno řekli, to hráči plnili do puntíku. Udělali jsme první krok z dvanácti, které nás čekají, a jsme rádi, že jsme ho zvládli. Každé vítězství hráče nabudí a těší nás, že jsme zápas před domácím publikem zvládli a začali baráž vítězně.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie