4:1
(1:0, 0:0, 3:1)

Byl to boj, ale s vítězným koncem. Dukla přetlačila Litvínov 4:1

01.04.2018 / Tomáš Kalas

První čtvrtinu baráže uzavřela Dukla utkáním na domácím ledě s druhým extraligovým celkem z Litvínova. Oba celky do toho hned v úvodu šláply a potili se oba brankáři. Jenom jeden však musel tahat kotouč ze sítě během úvodní dvacetiminutovky. V 17. minutě se v oslabení prosadil Tomáš Jiránek. Na další góly si musel naplněný stadion počkat až do poslední části, kdy po dvou a půl minutách potrestal vyloučení Kajínek. Následně Dukla nevyužila dlouhou početní výhodu, na kterou se vlivem vypjaté hry nabalovaly další. Sedm minut před koncem se prosadil Radek Hubáček. Hosté se však nevzdali, v powerplay snížil Hübl, ale tři body a výhru 4:1 do prázdné brány pečetil Zeman.
01.04.2018 16:00, Tipsport extraliga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, de la Rose, Bryhnisveen, Půža, Váňa, Kajínek, Šidlík – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Rabbit – Seman, Hubáček, Čermák
4

HC VERVA Litvínov

Petrásek – Frolo, Šesták, Sklenička, Gula, Baránek, Sörvik, Doudera – Černý, Mikúš, Gerhát – Trávníček, Řehoř, Matoušek – Lukeš, Hübl, Jánský – Jurčík, Válek, Jícha
1
Branky a nahrávky: 17. Jiránek (Suchánek), 43. Kajínek (Zeman, Hubáček), 54. Hubáček (Čachotský, Diviš), 60. Zeman (Jiránek, Čachotský) – 58. Hübl (Lukeš, Mikúš). Rozhodčí: Kubičík, Šír – Ganger, Lederer. Vyloučení: 6:7, navíc Čachotský 10 min, de la Rose (oba JIH) 10 min - Frolo (LIT) 5 min a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6163. Střely na branku: 29:20. Zblokované střely: 8:5. Hity: 2:14. Vhazování: 49:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Průběh utkání

Do utkání vstoupily oba týmy evidentně namotivovány a chuť hráčů zapojit se do hry způsobila hned na úvodu utkání dvě vyloučení za stejný přestupek. Nejprve po 85 sekundách platil za chybu střídačky dvouminutovým trestem Anděl. Litvínov sevřel na minutu a čtvrt domácí v pásmu a mnohokrát nechybělo k dorážení do prázdné brány. Sedmnáct sekund potom, co Anděl opustil brány trestné lavice, se přerušovalo opět. Tentokrát šel sedět hostující Jícha, taktéž za nedopočítání se hráčů na ledě. Dukla zřejmě chtěla napodobit přesilovku Vervy a střílela více, než některá dělostřelectva během války. Na přelomu 5. a 6. minuty tak měla tři šance díky střelám zblízka, všechny ale zastavil buď Petrásek, nebo hostující obrana. Hned v úvodu utkání tak oba celky naznačily, jakým směrem se budou jejich početní výhody ubírat. Rozjetí Dukláci pak dostali v polovině deváté minuty další přesilovku po sekání Jánského, ta už ale tolik povedená nebyla. Nadále pokračovala pohledná hra s důrazem v osobních soubojích. Na konci 16. minuty přilil sudí olej do ohně nepřesnými výroky, které vyvrcholily vyloučení Bryhnisveena za podražení Jánského, který již nasazoval k úniku na branku. Kdyby ale fanoušci věděli, co toto oslabení způsobení, hned by ho brali všemi deseti. O půl minuty později totiž Suchánek lehce přistrčil zachycený kotouč do jízdy Tomáši Jiránkovi, který si mazácky rozhýbal Petráska a trefil se přesně k levé tyčce.

V druhé třetině se na větší vzruch nemuselo čekat dlouho. Čachotský narazil na mantinel Řehoře a po poradě sudích byl domácí kapitán vyloučen na 2+10 minut za zásah do oblasti hlavy a krku. Nabídnutá přesilovka se Vervě ale vůbec nepovedla a v prostřední části diváci pak moc dalších šancí neviděli. Za zmínku stojí dvě rychlé akce za sebou z poloviny utkání, nejprve střílel Rabbit z levého kruhu nad, podruhé pak Hlinka neprostřelil v úniku prostor pod Petráskovými betony. Dukla dostala ještě krátce po 30. minutě přesilovku, s tou naložila ale stejně, jako hosté.

Třetí třetina byla o něčem jiném. Hned ve druhé minutě byl vyloučen Sklenička za hákování a využití trestu na sebe nenechalo čekat. Po minutě a půl se totiž na modré čáře napřáhl David Kajínek a přesnou trefou dal Dukle dva góly „fóra“. Jako by tento gól ale dodal lehkou nervozitu na hokejky domácího celku, který přestal na chvíli být tím lepším celkem. Na začátku 46. minuty Zeman našel křižným pasem v přesilovce Čachotského, domácí kapitán ale z první trefil jenom boční síť. O necelou půlminutu později stadion bouřil. Nikoli kvůli gólu, či šanci, ale ostrém faulu Frola na domácího Skořepu, který zanechal na ledě krvavou stopu a pro Frola zápas předčasně skončil. Spolu s tím vzrůstala i nervozita zejména z hostující strany. Dukla měla totiž přesilovku 5 na 3, neboť byl ještě před tímto zákrokem vyloučen Baránek. Nevýraznou početní výhodu chtěl využít Straka, svým individuálním průnikem ale netrefil zařízení. Na přelomu 50. a 51. minuty si sudí dvakrát založil ruce v bok. Nejprve byl vyloučen brankář Petrásek za podražení Hubáčka během přesilovky Dukly. O 20 sekund později šel za katr de la Rose, který obdržel navíc právě zmiňovaný osobní trest. Neuběhla ani minuta a opět se uděloval další trest, Hübl nafilmoval pád. Jenže Jihlava tyto početní výhody nevyužila, radovala se ale až v minutě padesáté čtvrté. Čachotský našel zpoza brány krásným pasem Radka Hubáčka, domácí útočník z mezikruží zavěsil přesně. Vypadalo to na klidný konec, to by však v 55. minutě nesměl být vyloučen Váňa. Trenér Šlégr si vzal time a šel do rizika bez brankáře. První možnost na drama ještě Dukla ubránila, tu druhou, kdy šel za katr Hlinka, ale už ne. Trvalo pět sekund, než od modré vystřelil hostující Lukeš a Viktor Hübl usměrnil puk do sítě - 3:1. I nadále pokračovali hosté hnáni početnou skupinou fanoušků v útočné hře, definitivní klid dal 24 sekund před koncem trefou do prázdné branky Adam Zeman. Dukla tak po prohře ve Varech opět zvítězila a doma je zatím v baráži stoprocentní.

Ohlasy trenérů

Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov): Bylo to relativně vyrovnané utkání, ve kterém rozhodly o vývoji utkání dvě přesilovky - naše a soupeře. V ní se bohužel podařilo vstřelit gól soupeři. Dukla předvedla velmi dobrý výkon, i do obrany. Byla to velká bitva, protože tyto utkání jsou strašně důležitá. Nám se povedlo vstřelit branku až v závěru utkání. Soupeř si to pohlídat, takže Jihlavě gratulujeme k vítězství a za pár hodin se potkáme v dalším těžkém u nás. Už delší dobu se trošku potýkáme s vyloučením hráčů, ale emoce s nimi cloumají a právě ty emoce vystoupí a vzplanou v takovém bojovném utkání, které je oboustranně na krev. Samozřejmě s tím vůbec nejsme spokojení. Dukla to tentokrát ustála lépe jak my a proto je výsledek takový, jaký je.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Souhlasím v hodnocení s kolegou. Urputné utkání stálo určitě jeden i druhý mančaft hodně sil. Po nezvládnutém utkání v Karlových Varech jsme věděli, o co hrajeme. Musím poděkovat do kabiny, že tři body zůstaly doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie