3:1
(1:0, 0:1, 2:0)

První porážka bez zisku bodu. Dukla nezvládla utkání na Kladně a prohrála 1:3

06.04.2018 / Tomáš Kalas

Hned při prvním oslabení lovil Kořenář kotouč ze sítě. Gólový účet utkání otevřel ve čtvrté minutě Kubík. Hrálo se ale velice opatrně, oba týmy za úvodních dvacet minut vypálily celkem devětkrát. Druhého gólu se diváci dočkali až v 34. minutě, nevyužitou příležitost Kladenských potrestal na druhé straně Petr Straka. Utkání rozhodl přelom poloviny třetí třetiny, kdy rychle za sebou skórovali domácí Tůma a Strnad. Jihlava si tak připisuje první prohru po šedesáti minutách, Kladnu podlehla 1:3.
06.04.2018 17:30, Tipsport extraliga - 0. kolo

Rytíři Kladno

Cikánek – Zelingr, Štich, Svedlund, Repe, Kehar, Lenďák – Redlich, Kaut, Kružík – Kloz, Kubík, Tůma – M. Hořava, Zikmund, Bláha – Pekr, Přikryl, Strnad
3

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, de la Rose, Šidlík, Stříteský, Váňa, Kajínek, Půža – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Seman, Hubáček, Rabbit
1
Branky a nahrávky: 4. Kubík (Kloz, Tůma), 51. Tůma (Kubík, Kloz), 52. Strnad (Přikryl, Bláha) – 34. Straka (Diviš). Rozhodčí: Šír, Kika – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4422. Střely na branku: 26:19. Zblokované střely: 8:11. Hity: 10:8. Vhazování: 27:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Průběh utkání

Již po dvou minutách se na Kladně vylučovalo. Prvním trestaným byl Seman za držení. Za 66 sekund se vracel z trestné zklamán. Adam Kubík střílel z vrcholu pravého kruhu nadvakrát, poprvé jeho kotouč sebral clonící Hořava a předal na Tůmu, podruhé, právě po přihrávce od Tůmy, již Kubík mířil přesně a poslal Kladenské do vedení ihned v úvodu utkání. I druhým vyloučeným se stal jihlavský hráč, trestnou lavici okusil Lukáš Anděl. Narozdíl od jeho kolegy Semana mohl slavit potenciální gól, když do přečíslení 2 na 1 se v osmé minutě řítil Straka se Skořepou, druhý jmenovaný byl adresátem přihrávky na osu hřiště, Skořepa však pouze mířil do připraveného Cikánka. Hra ale byla jinak unylá, o čemž svědčil i velice nízký počet střel, dohromady vyslaly oba celky na brankáře 9 střel. Ke konci třetiny se vylučovalo i na domácí straně a de la Rose v polovině 19. minuty překvapil Cikánka střelou z ostrého úhlu na bližší tyč, domácí gólman ale zanechal beton v cestě.

Jak první třetina skončila, tak i druhá začala. Prvním větším vstupem do hry bylo špatné střídání Poldovky v 26. minutě, během trestu si vytvořila Dukla dvě gólové šance v rozmezí 12 sekund. Nejprve dostal přihrávku přes šíři útočného pásma Straka, z pravého kruhu ale nemohl vystřelit, neboť si nezpracoval dobře kotouč. Přesilovku pak uzavřel de la Rose, od levého mantinelu vyslal důrazný projektil, který Cikánek vyrážel až v poslední chvíli. V 34. minutě se měnilo po dlouhé době skóre. Přečíslení Kladenských 2 na 1, ve kterém se octli Pekr s Přikrylem, jenže Přikryl vlivem špatného zpracování nezakončil dobře, trestala Dukla protiútokem, ve kterém si Diviš stáhl kotouč na pravé křídlo, následně na střed navrátil kotouč na Petra Straku, jihlavský šutér se prosadil proti Kladnu počtvrté ve dvou utkáních. Minutu a půl před koncem druhé periody si ještě Rytíři vytvořili slibný nápor, Zikmund byl před brankou velice aktivní, ale puk do branky nedotlačil.

Na konci 43. minuty měla Jihlava další velkou šanci. Rozehrávku zastavil obránce Váňa ještě v obranném pásmu Kladna a nadvakrát vyslal střelu na Cikánka, který si poradil jak s těmito pokusy, tak i s dorážkou Diviše. O minutu později mohl poslat Středočechy do vedení Adam Kubík, na levém křídle unikl všem a čelil Kořenářovi, jenže nezakončil, naopak do hostujícího gólmana lehce najel a obdržel dvě minuty. V nich ale nijak Dukla nezahrozila a sama šla v polovině třetí třetiny do oslabení, když sekal Rabbit. V početní výhodě nejprve Kubík neprostřelil Kořenáře, o deset sekund později ale bylo Kladno podruhé ve vedení. Ke střele se dostal David Tůma, střelou z první prostřelil hostujícího brankáře. Za 93 sekund se solidně zaplněný stadion radoval potřetí. Hra se z útočného pásma Jihlavy přesunula do pásma obranného, zpoza branky vyjel Jakub Strnad a bekhendem dodal větší klid na hokejky Kladeňáků. Dukle nepomohlo ani Kubíkovo vyloučení, naopak mohl počtvrté udeřit Kloz, když se protlačil mezi trojici hráčů hostí a vystřelil. I přes snahu Jihlavských s utkáním ještě něco udělat se již skóre nezměnilo a Dukla poprvé prohrála v základní hrací době. Kladno tak mohlo slavit druhou výhru v baráži, když přehrálo Duklu 3:1.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Kluci dnes hráli, stejně jako ve všech domácích barážových zápasech, s enormním nasazením. Povedl se nám vstup do zápasu, což jsme chtěli. Chtěli jsme Duklu dostat pod tlak, což se nám povedlo. Pak přišlo vyrovnání, ale kluci za tím šli i ve třetí třetině. Veliká pochvala pro kluky. Ve všech třech domácích zápasech byla nádherná atmosféra. To klukům strašně pomáhá. Divákům musíme poděkovat, doufáme, že to takhle vydrží dál a že se o to ještě popereme.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Dnešní utkání se mi nehodnotí vůbec lehce. Za to, co jsme tu předvedli, jsme si nezasloužili ani bod. Musíme pogratulovat domácím. Měli úsilí, enormní snahu vyhrát a byli daleko lepší než my.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie