Řekl jsem si, že půjdu Jihlavě pomoct vrátit se zpátky, sděluje útočník Vlastimil Dostálek

01.05.2018 / Tomáš Lysý

Jedno ze jmen možných posil, které jihlavští fanoušci v průběhu baráže o extraligu hodně skloňovali, byl útočník Vlastimil Dostálek. Jenže po jihlavském sestupu příznivci červenožlutých barev příliš nevěřili, že by se třiadvacetiletého rodáka z Přerova podařilo získat. A hle, stalo se. „Některé nabídky jsem samozřejmě měl. Ale počítal jsem s tím, že bych chtěl Dukle pořád pomoct, i když spadla, rychle se vrátit tam, kam patří. Věřím, že se nám to společnými silami podaří,“ říká hokejista, který v uplynulé sezoně naskočil za Jihlavu do 14 zápasů s bilancí 4 gólů a 4 asistencí.

Ačkoliv byl státní svátek, v kanceláři jednatele klubu Bedřicha Ščerbana bylo poměrně rušno. Krátce před 13 hodinou odpolední dorazil na Horácký zimní stadion útočník Vlastimil Dostálek, který v Dukle zanechal během čtrnácti zápasů základní části uplynulé extraligové sezony výraznou stopu. Fanoušci si jej oblíbili, za jihlavský klub nasázel čtyři branky a stejný počet asistencí. „To byl jeden z faktorů, proč jsem chtěl jít do Jihlavy. Byla tady skvělá parta kluků, výborní trenéři. Rozhodování bylo rychlé. Když jsem si procházel nabídky, tak jsem si řekl, že půjdu Jihlavě pomoct vrátit se zpátky. Cíl je tedy jasný – postoupit zpátky,“ sděluje „Dosty“ při svém návratu do červenožlutého.

Bývalý přerovský snajpr byl v Dukle na hostování do konce přestupního období (31.1.2018) a Jihlava se hodně snažila, aby jeho angažmá v Dukle bylo prodlouženo. Nicméně českobudějovický Motor, který o útočníkovi rozhodoval, byl neoblomný. „O Vlastimila jsme se snažili na závěr přestupního období prodloužit mu působení u nás. Bohužel se to nepovedlo. České Budějovice s tím nesouhlasily, chtěly, aby se hráč plně koncentroval na boje v play-off a na případnou baráž. Motor měl právo rozhodovat. Průběh sezony pak ukázal, že kdyby se nám Budějovice podařilo přesvědčit, tak si mohly po vypadnutí v play-off finančně ulevit a poslat ho k nám. Hned po skončení sezony jsme s Dostym vstoupili znovu do jednání, protože jsme věděli, že mu skončila smlouva. Z naší strany zájem trval, že bychom ho tady rádi viděli. Jednání byla celkem rychlá, nedocházelo k žádnému vyjednávání, což je fajn. Smlouva je koncipovaná tak, že je pro hráče postup do extraligy zajímavý, ve smlouvě se s tím počítá a je to i motivace,“ podotýká jednatel Dukly Bedřich Ščerban, který prozrazuje, že 1.5. se podařilo dotáhnout příchod hráče do obranných řad. „V loňské sezoně působil v EBEL. Chtěli jsme ho už před minulou sezonou. Je vidět, že ve vrcholovém sportu nehraje datum a čas žádnou roli. Byť je dnes svátek práce, makáme,“ říká s úsměvem první muž Dukly. Jeho jméno a dalšího podepsaného útočníka ze stávajícího kádru zveřejní klub v nejbližších dnech.

Vlastimil Dostálek podepisuje 1.5.2018 smlouvu s Duklou Jihlava, která je na rok s následnou opcí. Foto: Tomáš Lysý

Vlastimil Dostálek je přerovským rodákem, kde zároveň dělal první hokejové krůčky. V mládežnických kategoriích nastupoval i za Hradec Králové, kratičce za Mladou Boleslav a za Ústí. Již jako sedmnáctiletý debutoval v A-týmu Přerova. O tři roky později, ve dvaceti letech, nasázel ve druhé lize za Zubry 32 gólů v 56 zápasech, přidal 15 asistencí, a výrazně týmu pomohl k postupu do WSM Ligy. Hned následující sezonu (2015/2016) pokračoval v gólové potenci, když za Přerov dal 27 gólů a na 14 přihrál, to vše v 51 utkáních. V témže ročníku si vyzkoušel i extraligu – na jeden zápas v Olomouci, sedmkrát pak nastoupil za Kometu a vstřelil premiérový extraligový gól.

Před startem sezony 2016/2017 se stal hráčem Komety, za kterou odehrál 21 zápasů (0+1), zároveň měl ale k Zubrům vyřízené střídavé starty zpět. A v přerovském klubu se prosazoval znovu, s bilancí téměř bod na zápas – 31 utkání, 26 bodů (15+11). S Přerovem se poté rozloučil s celkovými statistikami 142 zápasů, 74 gólů a 40 asistencí a v lednu 2017 zamířil do Českých Budějovic. Motor tehdy došel až do baráže, ve které se musel sklonit před Duklou a Pardubicemi. V minulé sezoně vedle již zmiňovaného dukláckého angažmá odehrál za Jihočechy 46 zápasů. Ačkoliv s ním trenér Marián Jelínek často rotoval v sestavě, i tak nastřílel 13 gólů a na 9 nahrál.

Videorozhovor s Vlastimilem Dostálkem

Autor videa: Tomáš Lysý

Vlastimil Dostálek:

Věk: 23 let
Post: Útočník
Držení hole: Levá
Sezona 2017/2018:
HC Dukla Jihlava: 14 zápasů, 8 bodů (4+4), 8 trestných minut, účast na ledě +1
HC Motor ČB: 46 zápasů, 22 bodů (13+9), 16 trestných minut, účast na ledě +6

Foto: Michal Boček

Čtěte také:

JIHLAVSKÝ DRES JIŽ NEBUDOU OBLÉKAT ÚTOČNÍCI JOSEF SKOŘEPA A RADEK HUBÁČEK

MICHAL HLINKA JE DALŠÍM HRÁČEM, KTERÝ BUDE POKRAČOVAT V DUKLE. NĚKOLIK HRÁČŮ NAOPAK KONČÍ

JAKUB ŠKAREK ODCHÁZÍ Z DUKLY, BUDE PŮSOBIT V ZÁMOŘÍ NEBO V PELICANS LAHTI

DUKLA UPLATNILA OPCI NA ODCHOVANCE DAVIDA ČERMÁKA

OBRÁNCE DAVID KAJÍNEK BUDE V DUKLE POKRAČOVAT DÁLE, PODEPSAL NOVOU SMLOUVU