Útočník Tomáš Jiránek se upsal Dukle na další dva roky

04.05.2018 / Tomáš Kalas

30. duben je brán jako „den šílenství“ na přestupové burze. Týmy začínají zběsile podepisovat posily, či prodlužovat kontrakty. Jedna smlouva byla na dukláckém poli taktéž podepsána, svůj pobyt zde v Jihlavě prodloužila stálice jihlavské sestavy, Tomáš Jiránek. Jeho jméno je v análech Dukly zapsáno od sezony 2016/2017, kdy zde poprvé naskočil k celkem 29 zápasům, navíc přispěl velkou měrou k postupu do extraligy. „Jsem rád za setrvání v Dukle. Doufám, že budeme hrát v tabulce nahoře a pokusíme se vrátit zpět do extraligy,“ říká šestadvacetiletý útočník, který v uplynulém extraligovém ročníku zapsal v 59 utkáních 9 gólů a 10 asistencí.

K podpisu dvouleté smlouvy došlo v závěru dubna. „Tomáš Jiránek byl u nás celou sezonu, měli jsme o něj zájem od začátku. Stejně jako u Vlastimila Dostálka, i o Tomáše Jiránka jsme měli zájem i v případě, že bychom se udrželi v extralize. Jednání byla rychlá, Tomáš souhlasil a měl zájem tady hned zůstat. Smlouva je podepsána na dva roky a sestavena tak, že se v ní počítá i s postupem do extraligy, což je motivací,“ prozrazuje šéf Dukly Bedřich Ščerban.

Foto: Tomáš Buksa

Tomáš Jiránek prožil své hokejové mládí v Mladé Boleslavi. Vyzkoušel si ale i například EBEL ligu, v sezoně 2012/2013 nastoupil celkem ve 12 utkáních za znojemské Orly, slavil jednou gól a jednou asistenci. V postupové sezoně 2016/2017 měl celkem napilno, co se stěhování mezi kluby týče. Nejprve sehrál 14 utkání v Mladé Boleslavi, tam ale vyšel bodově naprázdno. Šanci tak dostal na hostování v pražské Slavii, za 12 utkání měl bilanci 2+2. Jeho největší štace se ale týkala jihlavské Dukly, v základní části sice nastoupil pouze k pěti zápasům (3+2), jelikož přišel v poslední den přestupního období. V následném play-off s baráží ale zazářil, za 24 utkání skóroval šestkrát a pětkrát nahrál.

Před minulým ročníkem ho Dukla získala na rok pevně do svých řad. Zpočátku nastupoval jako křídelník první formace, jeho důraz místy činil soupeřům problémy. Jeho první extraligový gól v dresu Dukly nemohl mít lepší načasování. Hned v prvním kole totiž v 62. minutě rozhodl o výhře Dukly 4:3 v prodloužení, navíc skóroval proti svému bývalému „chlebodárci“ z Mladé Boleslavi. Nevyhnula se mu bohužel ani zranění, na přelomu roku byl po utkání se Zlínem zraněn v oku a důsledkem byla nucená pauza. V baráži vlivem dvou dvouzápasových stopek po faulech na karlovarského Fleka a litvínovského Sörvika (přestože za tuto situaci nebyl v průběhu zápasu rozhodčím vůbec potrestán…) odehrál osm utkání, dokázal ale dvakrát skórovat a jednou nahrát. V hodnocení Radegast Indexu patřil spolu s Jakubem Suchánkem k nejlepším hráčům Dukly.

Tomáš Jiránek:

Věk: 26 let
Post: Obránce
Držení hole: Levá
Zápasy v Dukle: 88
Góly v Dukle: 18
Asistence v Dukle: 17
Sezona 2017/2018: 59 zápasů, 19 bodů (9+10), 42 trestných minut, účast na ledě -6

Foto: David Suchý

Foto: Tomáš Buksa

Čtěte také:

Řekl jsem si, že půjdu Jihlavě pomoct vrátit se zpátky, sděluje útočník Vlastimil Dostálek

JIHLAVSKÝ DRES JIŽ NEBUDOU OBLÉKAT ÚTOČNÍCI JOSEF SKOŘEPA A RADEK HUBÁČEK

MICHAL HLINKA JE DALŠÍM HRÁČEM, KTERÝ BUDE POKRAČOVAT V DUKLE. NĚKOLIK HRÁČŮ NAOPAK KONČÍ

JAKUB ŠKAREK ODCHÁZÍ Z DUKLY, BUDE PŮSOBIT V ZÁMOŘÍ NEBO V PELICANS LAHTI

DUKLA UPLATNILA OPCI NA ODCHOVANCE DAVIDA ČERMÁKA

OBRÁNCE DAVID KAJÍNEK BUDE V DUKLE POKRAČOVAT DÁLE, PODEPSAL NOVOU SMLOUVU