Dohodli jsme se korektně a rychle, jednání byla super, pochvaluje si posila do útoku Matěj Pekr

06.05.2018 / Tomáš Lysý

Po (staro)nové útočné tváři v jihlavském dresu Vlastimilu Dostálkovi a posile do obranných řad Janu Pohlovi je v kádru Dukly další nové jméno. Je jím třicetiletý kanonýr Matěj Pekr, který ve WSM Lize nasázel téměř 150 gólů, „Po konci baráže jsem byl v kontaktu s trenérem panem Zemanem, pak i s panem Ščerbanem. Byl jsem v Jihlavě na jednání a dneska (4.5.2018 – pozn. aut.) jsem se rozhodl, zavolal jsem jednateli a dohodli jsme se,“ prozrazuje třicetiletý rodák z Uničova, jak se s klubem domluvil.

Pátek, 4.5.2018, pár minut po poledni. Pracovníkům marketingového oddělení Dukly zvoní telefon. Na drátě je jednatel klubu Bedřich Ščerban s tím, že jde podepisovat novou posilu do útoku. Kanonýra, který má ve WSM lize odehráno 443 zápasů s bilancí 288 bodů (149 gólů a 139 asistencí). S Matějem Pekrem byl jihlavský klub v kontaktu od konce neúspěšné baráže o extraligu. „Byl jsem v kontaktu jak s trenérem panem Zemanem, tak i s panem Ščerbanem. V Jihlavě jsem byl na jednání a dnes (4.5.2018 – pozn. aut.) jsem se rozhodl. Dořešili jsme nějaké menší úpravy, pan Ščerban s tím neměl nejmenší problém. Dohodli jsme se korektně a rychle, jednání byla super,“ pochvaluje si třicetiletý útočník.

Fanouškům Dukly je dobře známý, v dresech soupeřů totiž často dával góly do jihlavské sítě. Stačí si udělat malé připomenutí zápasů Matěje Pekra proti Jihlavě
Sezona 2012/2013: Za Olomouc 3 zápasy proti Dukle, bilance 2 góly a asistence
Sezona 2013/2014: Za Olomouc 9 zápasů proti Dukle, bilance 2+1 (vše v semifinále play-off)
Sezona 2014/2015: Za Třebíč 4 zápasy proti Dukle, bilance 0+1
Sezona 2015/2016: Za Třebíč 3 zápasy proti Dukle, bilance 2 góly a asistence
Sezona 2016/2017: Za Kladno 8 zápasů proti Dukle, bilance 3+0 (vše v 3. semifinále play-off)
Za Třebíč 2 zápasy proti Dukle, bilance 0+2
Produktivita proti Dukle s tím, že góly v třebíčském a kladenském dresu také hodně slavil. I to byl jeden ze dvou důvodů, proč si jej jihlavský klub vyhlédl. „Na jeho angažmá se dá nahlížet ze dvou důvodů. První je ten, že stále hledáme střelce a Matěj je hráč, který umí dát gól. Má to vrození a počítáme s tím, že bude góly dávat. No a druhý důvod je ten, že nás Matěj vždycky štval, protože nám dal vždycky gól a ještě ho slavil pod naším kotlem. Takže nejjednodušší řešení, jak se s tím poprat, je dovést ho sem, aby opravdu s našimi fanoušky mohl slavit góly, které dá,“ usmívá se Bedřich Ščerban.

Své si k tomu řekl také nový jihlavský útočník: „Čekám nějaké negativní reakce, ale doufá, že to bude v rámci nějakých mezí a lidi pochopí, že to je jenom sport a až zas tak o moc nejde. Já jsem se prostě vydal cestou, kterou jsem se teď vydal. Jihlava má ambice se vrátit do extraligy. Doufám, že to lidi tak vezmou a nebudu za nějakého vyvrhele,“ uzavírá Matěj Pekr

Matěj Pekr v jihlavském úboru krátce po podpisu smlouvy. Foto: Zdeněk Drla

Matěj Pekr je rodákem z Uničova, kde dělal první hokejové krůčky a zkraje kariéry hájil barvy jeho A-týmu. Třetí nejvyšší hokejovou soutěž ale rychle přerostl, vždyť v sezoně 2008/2009 nasbíral za uničovský 46 bodů (24+22) v 50 zápasech a o rok později zapsal ve čtyřech utkáních 4 góly a 5 asistencí. Tehdy 1. ligu si vyzkoušel v sezoně 2007/2008 za Šumperk, kterému šesti body (4+2) pomohl k záchraně. O dva roky později si měl za Draky v 39 utkáních bilanci 8+8.

Poté již začalo jeho olomoucké angažmá. V metropoli Hané působil v letech 2010-2016, pomohl k postupu do extraligy i k jejímu udržení. Při posledním roku v Olomouci zaznamenal i první tři extraligové góly. Celkem za Moru odehrál 252 zápasů a zaznamenal 144 bodů (73+71). Dva závěrečné roky v Olomouci hrál více v Třebíči, kde potvrdil auru kanonýra nejprve 24 góly v 47 zápasech a o rok později 16 brankami ve 32 utkáních. Sezonu 2016/2017 strávil v Kladně, kde se mu v základní části příliš nedařilo (22 utkání, 7 bodů, 1+6. Výrazně pookřál na hostování v Horácké Slavii, kde měl během 17 utkání bod na zápas (8+9). Jeho probuzení se výrazně projevilo i v play-off, kdy za Rytíře v 11 utkáních dal 2 asistence a 5 gólů (z toho hattrick ve 3. semifinále proti Jihlavě). Do baráže se ale potřetí nepodíval, v rozhodujícím sedmém utkání se radovala Dukla výsledkem 1:0. Loňskou sezonu se s Kladnem do bitev o extraligu již podíval, ale stejně jako Jihlava se tým kolem Jaromíra Jágra musel sklonit před Litvínovem a Karlovými Vary. Angažmá s Rytířem ve znaku zakončil 38 body (16+22) v 63 utkáních. Věříme, že podobný nebo i lepší bodový přísun bude mít také v týmu z krajského města Vysočiny.

Videorozhovor s Matějem Pekrem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Matěj Pekr

Věk: 30 let
Post: Útočník
Držení hole: Pravá
WSM Liga: 443 zápasů, 288 bodů (149+139), 363 trestných minut, účast na ledě +80

Čtěte také:

Dukla Jihlava posiluje obranné řady, dvouletý kontrakt podepsal Jan Pohl

V Dukle nebudou pokračovat útočníci Richard Diviš a Filip Seman

Útočník Tomáš Jiránek se upsal Dukle na další dva roky

Řekl jsem si, že půjdu Jihlavě pomoct vrátit se zpátky, sděluje útočník Vlastimil Dostálek

JIHLAVSKÝ DRES JIŽ NEBUDOU OBLÉKAT ÚTOČNÍCI JOSEF SKOŘEPA A RADEK HUBÁČEK

MICHAL HLINKA JE DALŠÍM HRÁČEM, KTERÝ BUDE POKRAČOVAT V DUKLE. NĚKOLIK HRÁČŮ NAOPAK KONČÍ

JAKUB ŠKAREK ODCHÁZÍ Z DUKLY, BUDE PŮSOBIT V ZÁMOŘÍ NEBO V PELICANS LAHTI

DUKLA UPLATNILA OPCI NA ODCHOVANCE DAVIDA ČERMÁKA

OBRÁNCE DAVID KAJÍNEK BUDE V DUKLE POKRAČOVAT DÁLE, PODEPSAL NOVOU SMLOUVU