Do Dukly se vrací Viktor Ujčík. V organizaci bude zastávat více funkcí. Petr Svoboda naopak odchází

30.05.2018 / Tomáš Lysý

Pouze rok trvalo „odloučení“ odchovance Dukly Viktora Ujčíka od červenožlutých barev. Trojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz české a finské extraligy se po ročním působení v Mladé Boleslavi vrací zpět do Dukly, kde již trénoval v letech 2014-2017. V Jihlavě byl jmenován šéftrenérem mládeže, bude pendlující asistent u obou mládežnických extraligových týmů a zároveň bude mít na starost komunikaci mezi mládeží a A-týmem. Klub naopak opouští Petr Svoboda, úspěšný trenér jihlavské mládeže a reprezentačních mládežnických výběrů.

Viktor Ujčík je odchovancem jihlavského hokeje, za A-tým nastupoval již ve svých osmnácti letech. V sezoně 1994/1995 jako dvaadvacetiletý hráč nasázel za Duklu 21 gólů a poprvé nakoukl do reprezentačního A-týmu. Poté z klubu odešel. Působil v Třinci, Slavii, Plzni a Spartě, kde získal po Jihlavě svůj druhý extraligový titul. Do Dukly se vrátil zpět během ročníku 2003/2004, kdy se v klubu rozehrával po zranění a během 4 zápasů vstřelil čtyři branky. Následně strávil tři roky ve finském celku Oulun Kärpät, během kterých získal dva tituly a jeden bronz. Po návratu do České republiky oblékal šest sezon vítkovický dres, aby svojí hráčskou kariéru uzavřel opět v Jihlavě. Vinou zranění však odehrál v ročníku 2013/2014 za Jihlavu jen tři zápasy (1+3).

Ihned poté se dal na trenérskou dráhu, tři roky byl asistentem u jihlavského A-týmu a zároveň u juniorky Dukly. I on má velkou zásluhu na tom, jak se v postupové sezoně dařilo nejen celému Áčku, ale i obránci Jiřímu Říhovi, jenž se stal nejproduktivnějším bekem v novodobé historii 1. ligy, ale zároveň překonal i letitý rekord v počtu prvoligových gólů vstřelených obráncem za jeden ročník. Po postupu Jihlavy do extraligy zamířil spolu s trenérským parťákem u juniorky Patrikem Augustou směr Mladá Boleslav. Jihlavské duo ale v „Bolce“ nevydrželo, Augusta musel tým opustit v průběhu sezony, krátce po něm odešel neúspěšný sportovní manažer Luděk Bukač a p ročníku, kdy se Boleslavští zachránili v play-out, se rozloučil i Ujčík. V průběhu letní přestávky si Viktor znovu plácl s Duklou a Patrik zamířil do extraligového Liberce, kde bude asistentem hlavního kouče Filipa Pešána.

„Viktor Ujčík bude v Dukle zastávat roli šéftrenéra – tedy sportovního manažera – mládeže a zároveň bude tzv. „plovoucím“ asistentem u extraligových týmů juniorů a staršího dorostu. Na starost bude mít i komunikaci mezi A-týmem a mládeží Dukly,“ prozrazuje manažer mládeže Jiří Jungwirth. K opětovnému angažování jihlavské hokejové persony se vyjadřuje také šéf klubu Bedřich Ščerban: „Viktor Ujčík u nás v Dukle s trénováním začínal. Chtěl zkusit působit u A-týmu v extralize, proto loni kývl na nabídku Mladé Boleslavi. I v jeho případě platí, že nasbíral zkušenosti i jinde. Nakonec i nyní měl nabídku z klubu 1.ligy k seniorům. Byl to výborný střelec. Má našim klukům co předat.“

Viktor Ujčík během prvního zápasu za Duklu v sezoně 2013/2014. Proti Havířovu se zároveň střelecky prosadil, což byl jeho poslední gól v profesionální kariéře. Foto: Zbyněk Zápotočný

„Ujča“ jako asistent trenéra během letní přípravy 2015/2016, kdy během plavání v rámci Železného muže povzbuzoval jihlavské hokejisty. Foto: Zdeněk Drla

V Dukle naopak nebude pokračovat další známé jméno – Petr Svoboda. Bývalý vynikající obránce, vítěz juniorského mistrovství světa a hráč, který to svojí pílí a úsilím dotáhl až do kanadskoamerické NHL, musel v sezoně 2002/2003 ukončit kvůli zdravotním problémům ze dne na den profesionální hráčskou kariéru. V Jihlavě působil v ročníku 2007/2008 jako asistent trenéra A-týmu a juniorky, od roku 2011 trénoval v Dukle nepřetržitě. Vedl juniory, starší dorost a poslední tři roky mladší dorost. Posledních šest let prošel i mládežnickými reprezentačními výběry. V sezoně 2012/2013 začínal jako asistent trenéra u kategorie U-17, poté byl dva roky asistentem u osmnáctky a z mistrovství U-18 v roce 2014 má spolu s trenérem Jakubem Petrem stříbro. Následně působil dva roky u juniorské reprezentace, loni dělal asistenta u šestnáctky. Nyní míří do extraligového Mountfieldu Hradec Králové, kam si jej hlavní trenér Tomáš Martinec vybral jako svého asistenta spolu s Alešem Krátoškou.

Přečtěte si příběh Petra Svobody na webu bezfrazi.cz

HC Dukla Jihlava děkuje Petru Svobodovi za odvedenou práci v Dukle Jihlava a přeje mu hodně štěstí nejen do další trenérské štace, ale i do osobního života.