Dorost bude jen jeden. Hrát se bude i o prémiový čtvrtý bod. Dukla znovu ve skupině Střed

06.07.2018 / Zdeněk Drla, hokej.cz

Nejvyšší mládežnické soutěže prošly před novou sezonou reorganizací. Český svaz ledního hokeje (nově Český hokej) zúžil počet kategorií. Nově budou mladí hokejisté bojovat pouze v juniorce a dorostu (v dosavadní struktuře se dorost dělil na mladší a starší). A právě dorostenci si budou muset zvyknout na několik novinek. Těmi nejpopdstatnějšími jsou prodloužení (příp. nájezdy) po všech utkáních a nepřerušování hry po zásahu tečovaného puku do ochranné sítě.

Od nové sezony 2018/2019 budou mládežnické soutěže děleny pouze na juniory a dorostence. ELIOD Extraliga dorostu je pro novou sezonu vypsána pro hráče ročníku narození 2003 a 2004, zůstává i počet účastníků - třicet týmů rozdělených územně do tří skupin po deseti. Dukla Jihlava bude působit znovu ve skupině Střed společně s Libercem, Mladou Boleslaví, Hradcem Králové, Pardubicemi, Českými Budějovicemi, Kometou Brno, Žďárem nad Sázavou, Havlíčkovým Brodem a nově Táborem, který se do nejvyšší dorostenecké soutěže vrací namísto Letňan, tedy týmu z hlavního města, který na jaře sestoupil. Ve skupině Střed tak nebude působit žádný pražský klub.

Základní část ELIOD Extraligy dorostu startuje v sobotu 8. září 2018, ve skupinách Západ, Střed a Východ se jejich účastníci střetnou dvoukolově každý s každým (doma/venku). Čeká je tedy prvních 18 kol. Na začátku prosince se oddělí čtyři nejlepší z každé skupiny a vytvoří dvě šestičlenné skupiny A a B (rozděleno územně), kde se nově pojede od nuly. Zbývajících šest týmů v každé skupině si získané body ponechá a bude se dál utkávat v původním složení bez čtyř postupujících (C, D, E). Čtyřkolový formát znamená pro všechny dalších 20 zápasů, poslední tým každé ze tří "dolních" skupin sestoupí do Regionální ligy dorostu.

Do vyřazovacích bojů naopak půjdou všechny týmy z horních skupin, k nim se přidají vítězové spodních skupin a nejlepší celek z druhých míst (celkem 16 týmů). Oddělené pavouky play off A (západ) a B (východ) čítají čtvrtfinále a semifinále, vždy hraná na dvě vítězná utkání se startem u hůře umístěného týmu a zbytkem série u lépe umístěného.

Čtyři postupující týmy ze semifinále pojedou na závěrečný víkend, kde se nově systémem play-off (ne turnajově) utkají o titul Mistra České republiky v kategorii dorostu.

Novinky v kategorii dorostu

Dorostence čeká v nové sezoně stejná novinka jako juniory. Po každém zápase bude následovat prodloužení, případně samostatné nájezdy. V nich se hraje o "bonusový" čtvrtý bod. V praxi to bude fungovat takto: Pokud domácí tým zvítězí v základní hrací době např. 4:1, následuje po třetí třetině krátká přestávka a poté pětiminutové prodloužení, příp. nájezdy. Tým, který v prodloužení nebo nájezdové loterii zvítězí, si do tabulky připíše jeden bod. To znamená, že jeden tým může vybojovat v jednom zápase až čtyři body. Pokud zápas v základní hrací době skončí nerozhodně (např. 2:2), bere každý z týmů po bodu, následuje prodloužení, příp. nájezdy pro určení vítěze utkání, kde se hraje o třetí bod. Vítěz tak bere dva bodym, poražený jeden. O čtvrtý bod se v tomto případě potom už nehraje.

Dorostenci si budou muset zvyknout i na další podstatnou novinku. Pokud vystřelený puk tečovaný bránícím hráčem nebo odraženým od brankové konstrukce zasáhne ochrannou síť za bránou a vrátí se zpátky na hřiště, hra se nepřerušuje (o úpravách pravidel budeme podrobněji informovat v samostatném článku).

Stejně jako v minulé sezoně jsou hracími dny ELIOD Extraligy dorostu čtvrtek a sobota. Každý tým může do hry nasadit 18 hráčů do pole a dva gólmany.

Účastníci ELIOD Extraligy dorostu

Skupina Západ: HC Plzeň 1929, HC Litvínov, Piráti Chomutov, HC Sparta Praha, Rytíři Kladno, HC Kobra Praha (postup), PZ Kladno, HC Meteor Třemošná, HC Slavia Praha, HC Energie Karlovy Vary (sestoupilo Ústí nad Labem).

Skupina Střed: Mountfield HK, Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Motor České Budějovice, HC Kometa Brno, HC Tábor (postup), HC Dynamo Pardubice, SKLH Žďár nad Sázavou, HC Dukla Jihlava, BK Havlíčkův Brod (sestoupili HC Letci Letňany).

Skupina Východ: HC VÍTKOVICE RIDERA, Aukro Berani Zlín, HC ZUBR Přerov, HC AZ Havířov 2010, HC Oceláři Třinec, HC Olomouc (postup), VHK ROBE Vsetín, HCM Warrior Brno, VSK Technika Brno, HK Mladí Draci Šumperk (sestoupila Poruba).

Dukla začne na ledě Motoru

Dorost Dukly Jihlava bude v nové sezoně v ELIOD Extralize po Petru Svobodovi (nově asistent trenéra A-týmu Mountfieldu) trénovat Štěpán Moravec, který v minulých sezonách vedl starší dorostence a v předminulé sezoně s nimi vybojoval extraligový bronz.

Mladíci v dukláckých dresech zahájí extraligovou pouť sezonou 2018/2019 prvním kolem v sobotu 8. září na ledě Motoru České Budějovice. Doma se poprvé představí ve čtvrtek 13. září, kdy na Horáckém zimním stadionu přivítají Kometu Brno.

Zdroj: www.hokej.cz

Čtěte také:
EXTRALIGA JUNIORŮ ZNÁ FORMÁT. NOVĚ SE BUDE HRÁT VŽDY PRODLOUŽENÍ
MLADÍCI DUKLY BUDOU HRÁT V MEZINÁRODNÍ SKUPINĚ