Jedním z mých úkolů je nastolit, aby junioři a dorost hráli stejným stylem jako Áčko, říká Viktor Ujčík

07.07.2018 / Tomáš Lysý

Po roce se vrátil do Dukly Jihlava, jíž je odchovancem a kde naposled úspěšně působil jako trenér. Jak u juniorů, tak u A-týmu, u kterého se jako asistent trenéra podílel na postupu do extraligy 2017. Řeč je o legendě českého hokeje Viktoru Ujčíkovi, jenž po návratu do Dukly bude v klubu zastávat více funkcí. „Budu se snažit obsáhnout tréninky od nejmenších až po juniorský tým a budu se snažit chodit během sezony na led s různými kategoriemi. Kluky povzbudit, motivovat. Můj další úkol bude dobrá komunikace s A-týmem. Aby kluci, co postoupí výše, neměli na tréninku problémy a věděli, co mají dělat,“ vypočítává ve zkratce trojnásobný mistr světa, který bude od nové sezony zároveň i šéfem disciplinární komise TELH.

Patří do generace hráčů, která po konci s aktivním hokejem „přičichla“ k trenérskému řemeslu. Aby ne, zkušeností nasbíral Vitkor Ujčík během hráčské kariéry nespočet. Třikrát vyhrál mistrovství světa, jednou byl bronzový, má dva tituly z české a finské extraligy, v tamních nejvyšších soutěžích sázel jednu branku za druhou. Po postupu Dukly do extraligy, u kterého byl jako asistent trenéra Petra Vlka, přešel s kolegou z jihlavské juniorky Patrikem Augustou do Mladé Boleslavi. Ambicióznímu týmu s nevyzpytatelným sportovním manažerem Luďkem Bukačem mladším se ale příliš nevedlo a „Bolka“ nepostoupila do extraligového play-off.

Zatímco Patrik Augusta byl v průběhu sezony odvolán a krátce po něm skončil i Bukač, Viktor Ujčík byl u boleslavského týmu do konce ročníku a poté se vrátil zpět do Jihlavy. Jak už jsme psali dříve, v Dukle bude zastávat více funkcí. Šestačtyřicetiletý kouč, který byl v roce 2001 draftován Montreálem, nyní vše upřesňuje. „Budu se snažit obsáhnout tréninky od nejmenších až po juniorský tým a budu se snažit chodit během sezony na led s různými kategoriemi. Kluky povzbudit, motivovat a dívat se, jakým způsobem trénují. S trenéry jsme si prostě nastavily nějaké věci, které chceme, aby se tady plnili, aby tady hokej fungoval,“ říká na začátek. „Mým dalším úkolem bude dobrá komunikace s A-týmem a nastolení toho, že juniorka i dorost budou hrát stejným stylem jako Áčko. Aby kluci, když postoupí výše, neměli na tréninku problémy a věděli, co mají dělat. A trenéři s nimi mohli dělat cvičení, na které jsou zvyklí,“ sděluje rozsah svých kompetencí.

Kouč Vitkor Ujčík na závěr letní přípravy juniorů při turnaji v plážovém volejbalu. Foto: Zdeněk Drla

Fotogalerie: Junioři zakončili přípravu turnajem v plážovém volejbalu

Jelikož se Viktor Ujčík během rozběhnuté letní přípravy ihned připojil k jihlavské juniorce, mohl první část neoblíbeného drilu zhodnotit. A při rozhovoru se rozplýval. Pozitivně. „Příprava byla nádhera. Musím hlavně pochválit kluky. Je radost pracovat s takovými hráči, kteří chtějí, snaží se a jdou si za svým. O to je pro trenéra vše jednodušší. Příprava proběhla více než dobře a těším se na sezonu,“ sděluje hokejista, který byl v minulosti vyhlášen extraligovým sympaťákem.

Trenér Viktor Ujčík o práci v Dukle Jihlava a přípravě juniorů

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Čtěte také:

PŘÍPRAVU OBOU JUNIOREK HODNOTÍM POZITIVNĚ. JSOU TU HRÁČI, CO CHTĚJÍ PRACOVAT, ŘÍKÁ KAREL NEKVASIL

EXTRALIGA JUNIORŮ ZNÁ ROZLOSOVÁNÍ. MLADÍCI DUKLY BUDOU HRÁT V MEZINÁRODNÍ SKUPINĚ

Český hokej – DHL extraliga juniorů

Autor videa: Tomáš Lysý