Martin Nečas nebo Jakub Škarek. Kteří úspěšní hokejisté prošli IIHS?

19.07.2018 / Tomáš Kalas

Další ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy se nezadržitelně blíží. Každoročně projdou IIHS hráči, nebo hráčky, kteří dosáhnou v hokejové kariéře vysokých met v ještě mladém věku. Pojďme si připomenout hráče, kteří v uplynulých ročnících prošli školou a nyní se prosazují na republikové, či mezinárodní úrovni. Jeden příklad za všechny: Martin Nečas. Odchovanec z nedalekého Žďáru nad Sázavou se zúčastnil úplně prvního ročníku celé akce a tehdy samozřejmě ještě netušil, že o sedm let později bude tahounem Komety a draftovaný v NHL Carolinou. Mezi další hráče, kteří se IIHS zúčastnili, se řadí i gólman Jakub Škarek, kterého si v letošním draftu na 72. místě vybrali NY Islanders. Nesmíme opomenout ani finskou stranu. Topias Haapanen dvě sezony za sebou patřil k stálicím finské juniorky a hájí barvy Ilves, klubu nejvyšší finské soutěže. Sara Säkkinen je jedna ze tří žen, které IIHS prošly a vypracovaly se na tahounky svých reprezentací.

Za sedm let, co tento projekt existuje, mnoho hráčů (celkem 21) se alespoň formou přípravných turnajů zúčastnilo nějaké reprezentační akce. Deset z nich nastupuje v nejvyšších soutěžích ve své zemi. Pouze tři jsou finské národnosti. Topias Haapanen zářil především v mládežnických kategoriích, v sezoně 2015/2016 se mu povedlo ve starším dorostu za 52 utkání nastřílet 19 gólů a na dalších 47 nahrát. Celkem tak zaznamenal 66 bodů a nastartoval svoji cestu do reprezentace. Pozvánka ho neminula o rok později, kdy sehrál v dresu Suomi sedm utkání, připsal si dvě nahrávky. Poslední ročník pendloval mezi juniorkou Ilves Tampere a mužským týmem, více prostoru dostával v A-týmu, v 19 utkáních zapsal čtyři body. Výrazně ožil na hostování v LeKi, druholigovém finském klubu, kde za 27 utkání udělal 15 bodů, v play-off ale vyšel naprázdno. I minulou sezonu byl členem U20, za šest zápasů stihl gól a tři asistence.

Sara Säkinnen může znát Haapanena z působení v Ilves v ročníku 2013/2014, nicméně posledních pět let nechybí pravidelně ve výběru těch nejlepších finských hokejistek. V Team Kuortane, kde strávila čtyři sezony v řadě, prostřední dva byla dokonce kapitánkou, patřila k nejproduktivnějším hokejistkám. Větší porci bodů ale přidělovala na své konto v mládežnických reprezentacích. Například v kategorii U18 v sezoně 2015/2016 za čtrnáct utkání čtyřikrát skórovala a třináctkrát nahrála na gól! Poslední tři sezony je také pravidelnou členkou ženské reprezentace a ač zde nepřidává tolik gólů, z posledních olympijských her si domů přivezla bronzovou medaili. Novou sezonu odstartuje v zámoří, na Ohio University. Okrajovou roli v reprezentacích Suomi hrála Jessica Pajuniitty, která nakoukla v sezoně 2013/2014 do jednoho utkání kategorie U18 a nijak výrazněji se v něm neprojevila.

Z české strany jsou především „propagátoři IIHS“ Martin Nečas a Jakub Škarek. Martin Nečas patřil k významným osobám mládežnické složky hokeje ve Žďáře nad Sázavou. V ročníku 2014/2015 byl v dresu Plamenů k nezastavení. Jak jinak si vysvětlit jeho příděl 71 bodů v 25 utkáních? Zároveň dominoval i v reprezentacích, kde patřil ke klíčovým hráčům. Pod svá křídla si ho následně převzala brněnská Kometa a dala mu prostor v první mistrovské sezoně Brňanů před dvěma lety. Nečas byl tehdy umístěn do první formace po bok Martina Erata a Marka Kvapila. Role mu neskutečně sedla, v 41 utkáních udělal 15 bodů a patřil k objevům sezony. Dokonce tak moc, že si ho trenéři vybrali na juniorské mistrovství světa, v pěti zápasech zaznamenal gól a dvě asistence. Předchozí sezonu byl draftován na 12. místě Carolinou, která mu umožnila rok hrát v Brně, kde opět patřil k tahounům týmu. K tahounům také patřil v juniorské reprezentaci, kde během 22 utkání vsítil sedm branek a na 18 přihrál. Nesmíme opomenout ani jeho roli na seniorském MS, kde pobláznil český národ srovnávací trefou sedm sekund před koncem proti Slovensku, následně se sice zranil, přesto přinášel českému národu radost a za sedm utkání třikrát skóroval a dvakrát nahrál.

Jakub Škarek je jihlavským odchovancem. V současnosti patří k největším českým gólmanským talentům a vůbec talentům celého českého hokeje. Svůj první soutěžní zápas odchytal za Duklu teprve v patnácti letech, když ve 2. kole sezony 2015/2016 doma proti Ústí vychytal výhru 4:1. V celém ročníku ve spolupráci s Davidem Honzíkem byli nejlepšími gólmany základní části WSM Ligy a pomohli Jihlavě až do baráže. Další sezona byla pro Jakuba Škarka ještě znamenitější. Ve dvojici s Miroslavem Svobodou slavil s Duklou postup do extraligy, při svém premiérovém startu v extralize v dresu Sparty zapsal nulu, což se nepovedlo mnoha gólmanům před ním. Nakonec za Pražany nastoupil čtyřikrát, vždy vítězně a reprezentoval svojí vlast na MS hráčů do 20 let a do 18 let. Poslední ročník okusil extraligu ve větším formátu, zpočátku působil jako jednička v týmu, odchytal celkem nakonec 21 utkání s procentem úspěšnosti 91,3. Pomohl také k čtvrtému místu juniorské reprezentaci, v pěti utkáních měl 84,8% úspěšnost. Nutno ale dodat, že český tým měl slabou obranu a zejména v posledních dvou utkáních dostal osmigólové příděly. V nové sezoně byl draftován na 72. místě NY Islanders a nedlouho poté podepsal s klubem smlouvu. Až v dalších týdnech se rozhodne, zda bude působit v zámoří, nebo se přesune do Evropy a bude členem lahtijských Pelikánů.

Kromě Martina Nečase se z titulu s brněnskou Kometou mohl radovat i Tomáš Havránek. Odchovanec Žďáru nad Sázavou taktéž působí poslední roky v Kometě, se kterou mohl slavit její první titul v úspěšné „dvouletce“. Ve čtyřech utkáních mezi seniory vyšel naprázdno, mrzet ho to ale vůbec nemuselo, v juniorce za 35 utkání zvládl 34 bodů a měl tak téměř bod na zápas průměr. Poslední ročník strávil na hostovačce v Třebíči, nepočítáme-li šest utkání za Kometu, za 39 utkání šestkrát skóroval a patnáctkrát nahrál. Nový ročník zahájí v extraligovém celku z Karlových Varů.

Celkem 34 českých hráčů, kteří prošli kempem, se účastnilo i Zimních olympijských her dětí a mládeže. Vysočina v něm dvakrát za sebou vybojovala zlato a tito hráči hráli v týmu velkou roli. Příkladem může být kapitán výběru Matouš Menšík, který v závěrečné části sezony pomáhal starším dorostencům a v mladším dorostu patřil k tahounům týmu, za 24 utkání má bilanci 17+15. Velká část hráčů pak také dostává pravidelně pozvánky do mládežnických reprezentací, například Tomáš Chlubna, nebo Patrik Čermák.

Čtěte také:

ČESKO-FINSKÁ ŠKOLA POKRAČUJE. HOKEJ BUDE V JIHLAVĚ, FLORBAL VE FINSKU. PŘIJEDOU I BĚLORUSOVÉ

MEZINÁRODNÍ ČESKO-FINSKÉ HOKEJOVÉ ŠKOLY SE ZÚČASTNÍ HRÁČI ZE SEDMI KLUBŮ KRAJE VYSOČINA

MEZINÁRODNÍ ČESKO-FINSKÁ HOKEJOVÁ ŠKOLA BUDE OPĚT V JIHLAVĚ. NA FINSKÉ STRANĚ PROBĚHLA ZMĚNA

DĚKUJEME PARTNERŮM MEZINÁRODNÍ ČESKO-FINSKÉ HOKEJOVÉ ŠKOLY. BEZ JEJICH PODPORY BY AKCE NEBYLA