Dukla posiluje obranné řady, do jejího kádru míří bek Matěj Stříteský

08.11.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

HC Dukla Jihlava, aktuálně třináctý celek Tipsport extraligy ledního hokeje, hlásí v rozehrané soutěži dalšího nového hráče. Po útočníkovi Tomáši Kubalíkovi, jenž se v červenožlutém dresu objevil poprvé v šestém kole na ledě Pardubic, přichází obranná posila. Tou je sedmadvacetiletý Matěj Stříteský. Rodák ze Vsetína a odchovanec tamního hokeje oblékal v extralize dresy tří týmů – mateřského Vsetína, Litvínova a Mladé Boleslavi, a prošel všemi reprezentačními kategoriemi od U-16 až po seniorský tým. "Matěj je typ hráče, který zapadá do naší filozofie a koncepce. Je v ideálním věku a našli jsme společnou řeč, co se herního projevu týče," hlásí jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Vzhledem k tomu, že se narodil ve Vsetíně, je poměrně jasné, na jaký sport se tehdy malý Matěj dal. Vždyť tamější hokejový zázrak vládl českému hokeji na přelomu tisíciletí a získal hned šest mistrovských titulů. Dres vsetínského A-týmu poprvé oblékl již v šestnácti letech během sezony 2005/2006, kdy byl zároveň členem stejné věkové kategorie národního týmu. Ve valašském týmu vydržel ještě následující rok (kdy byl již členem reprezentace U-17 a U-18), aby poté zamířil na opačný konec republiky – do Litvínova.

Během prvních dvou let v dresu Chemiků zapsal tři extraligové zápasy, více šancí dostával v prvoligovém Mostu. Mnohem větší porci utkání odehrál za litvínovský tým v sezoně 2009/2010. Nastoupil k jednatřiceti zápasům, vsítil první extraligovou trefu a nakonec posbíral 6 bodů (2+4). Gól si připsal i v reprezentaci do 20 let. Ročník poté odehrál v základní části 19 utkání (1+3) a dalších deset bitev přidal v play-off (2+1).

V sezonách 2011/2012-2013/2014 již patřil k pevnému základu obrany Litvínova. V těchto třech letech odehrál v extralize 168 zápasů s bilancí 14 gólů a 30 asistencí. Právě při posledním litvínovském ročníku si vyzkoušel i dva starty za reprezentační A-tým. Před sezonou 2014/2015 přestoupil do Mladé Boleslavi, kde se mu první dva roky pořádně vydařily. V úvodním roce nasbíral 23 bodů (10+13) v jednapadesáti utkáních, o rok později – kdy nastoupil ve čtyřech utkáních za A-tým ČR – zapsal pouze o bod méně (6+16) během 58 duelů. Loni odehrál za „Bolku“ 53 zápasů (4+8). Při aktuálním ročníku extraligy nebyl v Mladé Boleslavi příliš vytížen – naskočil do jedenácti zápasů, připsal si tři asistence a posbíral 27 trestných minut. Nyní jej čeká čtvrtá extraligová štace, a to v dresu Dukly Jihlava.

Jednání o působení v jihlavském klubu probíhala podle samotného hráče věcně, férově a rychle. "Jsem tu ale teprve chvilku, takže se zatím rozkoukávám," popisoval první dojmy z pobytu na Horáckém zimním stadionu pár minut po středečním tréninku A-týmu Dukly sympatický rodák ze Vsetína, který má na svém kontě přes čtyři stovky startů v nejvyšší soutěži (Vsetín, Litvínov, Mladá Boleslav), pravidelně reprezentoval v mládežnických kategoriích a odbyl si i několik startů za seniorský národní tým.

Ve hře prý bylo více týmů z Tipsport extraligy, pro Jihlavu se Matěj Stříteský rozhodl ze sportovních důvodů a vzhledem k věcnému jednání a seriózní nabídce.

Statistiky Matěje Stříteského najdete zde.

MEDAILONEK MATĚJE STŘÍTESKÉHO – NOVÁ ČÍSLA, NOVÁ JMÉNA

Autor videa: YouTube Fanoušci českého hokeje

Matěj Stříteský působil v extraligových týmech Mladé Boleslavi a Litvínova, nejvyšší soutěž okusil už coby šestnáctiletý mladíček v dresu rodného Vsetína. Na svém kontě má i několik startů za českou seniorskou reprezentaci.
Foto: www.bkboleslav.cz (2x), www.hcverva.cz, www.hc-vsetin.cz a reprofoto ČT Sport