Deník Kuby a Pepy vrcholí, čtvrtfinále proti Finsku rozhodne o úspěchu či neúspěchu na MSJ

02.01.2018 / Tomáš Lysý

Čeští hráči do dvaceti let obsadili ve skupině na juniorském mistrovství světa druhé místo, když nestačili pouze na Švédsko a nechali za sebou Rusko, Švýcarsko a Bělorusko. Vzhledem k tomu, že ve druhé skupině skončilo na třetím místě Finsko, znamená to, že právě reprezentace Suomi bude soupeřem národního týmu ve čtvrtfinále. Jak prožíval juniorský mančaft Silvestra a co bylo na programu během prvního dne nového roku? To odkrývá v pořadí již sedmý díl Deníku Kuby a Pepy exluzívně z juniorského MS.
Foto: Twitter Hokejový nároďák a Juniorský hokej

Den dvanáctý: Za odměnu žebírka

„Zápas proti Švýcarsku byl opět od 12 hodin místního času, takže po budíčku v 8 ráno jsme se připravili, oblekli do saka a hurá na snídani. Nacpat do sebe něco na energii, ale zase ne hodně, aby nám nebylo špatně,“ popisuje začátek dvanáctého dne Deníku Kuby a Pepy jihlavský gólman Josef Kořenář. „Do branky se postavil Kuba, ale jak se stalo v zápasu proti Bělorusku, tak i teď na začátku druhé třetiny se rozhodl trenér Filip Pešán po třech inkasovaných gólech k výměně gólmanů. Předtím střídal Kuba mě, teď jsem šel tedy do branky. Zápas se nám podařil ubojovat do vítězného konce jako s Běloruskem,“ pokračuje „Kořen“ a „Kouba“ ho doplňuje. „Poslední zápas ve skupině proti Švýcarsku nebyl úplně lehký, ale důležité bylo, že jsme si z něj odnesli tři body a tudíž lepší postavení v tabulce. Třeba dostaneme nějakého přijatelnějšího soupeře pro čtvrtfinále.“ Ve vyřazovacích bojích příliš vybírat nelze, ve hře bylo zejména Slovensko nebo Finsko.

Po vítězném zápase čekala národní tým trošku odlišná večeře. „Večer po utkání jsme dostali od realizačního týmu malé překvapení, objednali nám žebírka a hranolky. Pěkně jsme si pošmákli,“ sděluje o gastrozážitku Jakub Škarek. „Dozvěděli jsme se to po zápasu, že žebírka a křidýlka budeme mít za "odměnu" a večer se každý tímto jídlem nejvíc "zprasil," protože to bylo poprvé něco jiného než brambory s plátky masa, jako každý den,“ směje se Josef Kořenář.

A jak proběhl u české dvacítky, pobývající za velkou louží, Silvestr a příchod nového roku? „Po večeři jsme si lehce připili na nový rok šampaňským a šli na pokoje. Kdo chtěl, vydržel do půlnoci. Kdo ne, šel si lehnout,“ říká Pepa. „Udělali jsme si slavnostní přípitek. Pak jsme šli každý svojí cestou do pokoje, tam jsme strávili zbytek večera a šli jsme spát. V pondělí máme zápasové volno, čeká nás trénink. Práce je tady ještě hodně,“ víc moc dobře Kuba.

Den třináctý: Finsko čtvrtfinálovým soupeřem

Po tom, co Finsko prohrálo s USA gólem minutu a půl před koncem, bylo jasné, že národní tým nenarazí na Slovensko. Ve hře bylo duo Finsko-USA, vše totiž záleželo na výsledku zápasu „české“ skupiny Švédsko – Rusko. Pokud by Rusko v základní hrací době zvítězilo, odsunulo by národní tým na třetí místo. Po šedesáti minutách byl stav 3:3, což znamenalo, že Česká republika skončí ve skupině na druhém místě a ve čtvrtfinále půjde na Suomi. „Dnes už víme našeho soupeře na čtvrtfinále. Je jím Finsko. Vzhledem k tomu, že někteří čekali do půlnoci na příchod nového roku, tak pro některé byl budíček v 8 ráno trošku brzký, ale v 10 jsme už měli trénink. Odpoledne opět regenerace a příprava na úterní čtvrtfinále,“ povídá Josef Kořenář a on, stejně jako celý tým, již vzhlíží k bitvě, která českému týmu buď otevře nebo uzavře cestu k bojům o medaile. „Měli jsme jednom jeden trénink, dopoledne. Odpoledne jsme měli volno a večer jsme se připravovali na úterní čtvrtfinále. Už to má každý v hlavě. Pro každého z nás je to vrchol sezony nebo možná i nejdůležitější zápas v sezoně. Koncentrujeme se na něj maximálně. V úterý to vypukne, tak se těšíme,“ sděluje gólman Jakub Škarek.